Un nou șoc al dobânzilor la orizont! Inflația a depășit și cele mai pesimiste așteptări în SUA

Vineri, 14 Octombrie 2022, ora 14:17
2516 citiri
Un nou șoc al dobânzilor la orizont! Inflația a depășit și cele mai pesimiste așteptări în SUA

Creșterea peste așteptări a inflației în septembrie îi face pe analiștii economici să anticipeze o nouă majorare agresivă a dobânzii monetare de către FED.

Se anticipează că banca centrală a SUA va aduce politica monetară în preajma procentului de 4%, ceea ce va face și alte bănci centrale să îi urmeze exemplu.

Creșterea dobânzilor la credite și scumpirea finanțării vor continua prin urmare, deși pun deja mari probleme debitorilor, fie că sunt persoane fizice, juridice sau chiar guverne.

Creștere istorică a dobânzilor

Prețurile de consum din SUA au crescut peste așteptări în luna septembrie 2022, indicele prețurilor de consum consemnând o evoluție ascendentă cu 0,4% în luna septembrie, după ce în august 2022 a crescut cu 0,1%.

Analiștii economici anticipează că inflația foarte ridicată și o piață a forței de muncă restrânsă permit băncii centrale americane (FED) să își mențină o perioadă poziția agresivă de politică monetară.

Deși FED a majorat deja de trei ori consecutiv dobânda de politică monetară cu 0,75% în 2022, specialiștii în economie prognozează o nouă măsură similară, la ședința ce va avea loc la începutul lunii noiembrie.

”Nu este ceea ce FED vrea să vadă la șase luni de la unul dintre cele mai agresive cicluri de înăsprire (a politicii monetare) din ultimele decenii”, a declarat Sal Guatieri, economist senior la BMO Capital Markets din Toronto, potrivit Reuters.

FED dă tonul

FED și-a majorat dobânda de politică monetară de la nivelul aproape de zero în martie la intervalul actual de 3,00% la 3,25%, iar analiștii prevăd o majorare la 3,75 – 4% în noiembrie.

Trebuie amintit că FED a deschis drumul majorărilor agresive de dobânzi la nivel internațional, exemplul său fiind urmat de Banca Angliei și alte bănci centrale importante, care au operat în mod similar creșteri istorice ale dobînzilor monetare.

Chiar și Banca Centrală Europeană, în ciuda ezitărilor inițiale și provocărilor suplimentare pe care le aduce zona euro, cum ar fi criza datoriilor suvernae, a urmat în cele din urmă exemplu FED și a majorat rata dobânzii cheie cu trei sferturi de punct procentual, pentru prima dată în istorie, după majorarea de 0,5% din luna iulie, aducând dobânda la 1,25%.

Cea mai mare inflație din 1981

Deutsche Bank a anticipat deja că în cele din urmă banca centrală a SUA să fie nevoită să-și ridice rata de politică monetară la aproximativ 5,00%, în 2022-2023, un nivel care se apropie de vârful de 5,25% atins în 2006-2007, când factorii de decizie ai FED erau îngrijorați bula de pe piața imobiliară din SUA.

Populația din Statele Unite se confruntă cu o creștere puternică a prețurilor chiriilor și a prețurilor la alimente, care au făcut ca scăderea prețurilor combustibililor din ultima lună să treacă aproape neobservată și au alimentat majorarea prețurilor de consum, scrie sursa citată.

IPC anual a atins un vârf de 9,1% în iunie în SUA, ceea ce reprezintă cel mai mare avans din noiembrie 1981. Inflația anuală a fost 8,2% în septembrie și 8,3% în august.

„Nu există niciun risc pentru numerar.” Cum vede un expert în tranzacții electronice drumul cash-ului în economia țării în 2024 VIDEO
„Nu există niciun risc pentru numerar.” Cum vede un expert în tranzacții electronice drumul cash-ului în economia țării în 2024 VIDEO
Opt din zece români preferă să cumpere online pentru a câștiga timp, peste media din Uniunea Europeană, într-o țară profund divizată între urban și rural, între adopție foarte...
Eveniment exploziv, o monedă a devenit cea mai puternică din lume: A crescut cu 25% față de dolarul american
Eveniment exploziv, o monedă a devenit cea mai puternică din lume: A crescut cu 25% față de dolarul american
Crizele multiple anunțate de către Nouriel Roubini, cunoscutul economist din Statele Unite, au lovit lumea după ce războaiele din Ucraina și Israel, precum și blocarea traficului maritim din...
#economie Romania , #stiri economice
Comentarii
Poza Pisti
Pisti
rank 5
Explicacii experți în economie ce zic?