Bugetul pe 2015, adoptat in Parlament - Cati politicieni au votat impotriva

Duminica, 21 Decembrie 2014, ora 10:31
3845 citiri
Bugetul pe 2015, adoptat in Parlament - Cati politicieni au votat impotriva

Bugetul de stat pe anul 2015 a fost adoptat, duminica dimineata, in Parlament, cu 339 de voturi "pentru" si 141 "impotriva".

De asemenea, bugetul asigurarilor sociale de stat primit 329 voturi "pentru" si 148 "impotriva".

Anterior, Camera Deputatilor si Senatul au adoptat, sambata, pe articole proiectul de buget de asigurari sociale de stat pe 2015, potrivit B1 Tv.

Ministrul Muncii, Rovana Plumb, a spus ca este un buget mai mare cu 5,08% fata de 2014.

Buget 2015: Dezbateri si vot final de weekend in Parlament

Parlamentarii au adoptat, vineri, si toate articolele din legea bugetului de stat.

Cele 56 de articole ale proiectului au fost adoptate in doua ore si jumatate, iar amendamentele Opozitiei au picat rand pe rand.

Parlamentarii au decis: Bugetul pe 2015 si juramantul lui Iohannis, duminica

In consecinta, parlamentarii Opozitiei au ales sa protesteze intr-un mod inedit: au batut cu palmele pe pupitre si cu picioarele in podea, cerand reluarea sedintei, insa acest lucru nu s-a intamplat.

Buget 2015: Protest al Opozitiei, in Parlament: Au batut cu palmele in pupitre si picioarele in podea

Ce spune Ponta

Premierul Victor Ponta a prezentat, vineri, cele mai importante aspecte regasite in proiectul de buget pe 2015, in plenul celor doua Camere reunite ale Parlamentului.

El a amintit ca masurile de crestere economica si creare de locuri de munca se vor aplica si anul viitor, enumerand reducerea CAS cu 5% si scutirea impozitului pe profitul reinvestit.

Seful Guvernului a dat asigurari ca acestea sunt acoperite.

Ponta prezinta bugetul pe 2015 in Parlament: Un moment al adevarului este...

"Inca un moment al adevarului e cel legat de taierea investitiilor, e o mantra pe care o auzim foarte des, inclusiv in aceste zile. 35 miliarde de lei in 2014 si 44 de miliarde de lei in 2015, e vorba de o crestere de 9 miliarde de lei. Vreau sa asigur toti beneficiarii ca in proiectul de buget sunt prevazuti - si comisiile de specialitate eu votat, cred, in unanimitate - alocarile privind fondurile europene", a sustinut Ponta.

Mai mult, el a spus ca masura de reducere a TVA la pachetele all-inclusive a fost ceruta de jucatorii din industrie si va ajuta Romania sa fie competitiva cu statele din regiune.

"Un element esential pentru incheierea anului 2014 in parametrii conveniti il constitutie incasarile suplimentare din combaterea evaziunii fiscale si reducerea cazurilor de insolventa, (...) care ne-au adus 2 miliarde de euro incasari suplimentare in 2014", a punctat Ponta.

Consiliul Fiscal a criticat proiectul de buget

Consiliul Fiscal estimeaza ca unele categorii de incasari din proiectul de buget pe 2015 sunt prognozate sa creasca intr-un ritm nejustificat de mare, ca este putin probabila dublarea absorbtiei fondurilor UE si ca unele cheltuieli par subevaluate.

Consiliul Fiscal critica bugetul pe 2015: Incasari supraevaluate, cheltuieli subestimate

"La o analiza preliminara a agregatelor bugetare cuprinse in proiectul de buget pe baza datelor disponibile la acest moment, Consiliul fiscal isi manifesta unele rezerve cu privire la nivelul prognozat al incasarilor aferente categoriilor impozit pe venit, contributii sociale, impozit pe profit, impozite si taxe pe proprietate, care sunt prognozate a avansa mai rapid decat ar fi justificat de dinamica proiectata a bazelor macroeconomice relevante si de masurile de politica fiscala adoptate.

De asemenea, pe partea de cheltuieli, o serie de categorii - cheltuieli de personal, cheltuieli cu bunuri si servicii, asistenta sociala - par a fi usor subevaluate avand in vedere masurile adoptate, precum si executia bugetara aferenta anului 2014", arata Consiliul Fiscal in Opinia privind Legea bugetului de stat si Legea bugetului de asigurari sociale pentru anul 2015.

Fundamentele bigetului pe anul viitor

Bugetul pentru 2015 se bazeaza pe o crestere economica de 2,5%, similara cu cea prognozata pentru acest an, dar si pe un curs mediu de 4,42 lei/euro.

De asemenea, produsul intern brut (PIB) va fi de 709 miliarde de lei, iar inflatia ar trebui sa ajunga la 2,2%. Pentru 2014, Banca Nationala a Romaniei se asteapta ca preturile sa creasca cu 2,5%.

Deficitul este prognozat la 1,8%, asa cum a anuntat si premierul Victor Ponta. Pe de alta parte, Guvernul estimeaza numarul de someri la 465.000 de persoane pentru anul viitor, in scadere fata de estimarea pentru finalul anului 2014, de 485.000 de persoane, iar rata somajului ar urma sa ajunga la 5,1%, de la 5,3%.

Bugetul pentru 2015, publicat de Finante: Impozite, salarii si investitii

Mai mult, castigul salarial brut lunar este estimat la 2.415 lei, fata de 2.279 lei, cat a prognozat Guvernul pentru acest an.

In anul 2015, cheltuielile destinate investitiilor insumeaza 44,8 miliarde lei, cu 8,7 miliarde mai mult ca in 2014, reprezentand aproximativ 6,3% in PIB si o pondere in total cheltuieli bugetare de 18,7%, mai mare cu 3,2 puncte procentuale decat in acest an.

Quarterly Report - Editia 4

De ce limitarea adaosului la importuri la 5% nu va ajuta cu nimic alimentele românești. Economist: „Controlul prețurilor nu rezolvă nicio problemă, ci o agravează”
De ce limitarea adaosului la importuri la 5% nu va ajuta cu nimic alimentele românești. Economist: „Controlul prețurilor nu rezolvă nicio problemă, ci o agravează”
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunţat, joi, că se lucrează la proiectul privind limitarea adaosului comercial la toate produsele procesate în România, menţionând că "există o...
Honor lansează Android 15 Beta 1 pentru dezvoltatori. Cum se poate accesa
Honor lansează Android 15 Beta 1 pentru dezvoltatori. Cum se poate accesa
Honor a anunțat disponibilitatea Android 15 Beta 1 pentru dezvoltatori începând cu 10 mai. Primele dispozitive care vor primi această actualizare sunt Honor Magic6 Pro și Honor Magic V2. Acest...
#buget 2015 adoptat Parlament, #buget 2015 vot Parlament , #buget