10 riscuri nevazute ale pietei financiare

Sambata, 19 Septembrie 2009, ora 23:10
1971 citiri
10 riscuri nevazute ale pietei financiare
Foto: salem-news.com

Modul in care au aparut crizele financiare arata ca oamenii sunt incapabili sa vada ca ceva nu este in regula in sistemul lor financiar. Chiar daca recesiunile economice din ultimul secol au fost diferite, explicatia lor este aceeasi: toti avem impresia ca o perioada de prosperitate nu poate avea sfarsit.

Bucuria prosperitatii vesnice si succesul nu ne permit totusi sa ne dam seama ca acel lucru care se umfla si creste este de fapt o bula care se poate sparge oricand, iar potentialul urias poate sa dispara la fel de usor ca fondurile nelimitate pe care oamenii le-au bagat in ea.

Economistii au identificat 10 zone riscante, despre care oamenii de afaceri pot crede ca sunt profitabile in acest moment, comenteaza Yahoo Finance.

Economia din China este singura care pare sa nu sufere din cauza crizei globale, bursa chineza crescand tot anul. Multi sunt convinsi ca, in acest timp, cresterea economica a fost sustinuta numai prin fondurile nelimitate oferite de guvern.

Exista temeri ca guvernul de la Beijing umple pur si simplu companiile cu bani, acestea neavand ce sa faca cu ei decat sa ii joace la bursa transformata in cazinou. La fel se intampla, spun analistii, si cu piata imobiliara din China.

Un alt pericol pentru economie este ecologia. Economistii au atras deja atentia asupra riscurilor din spatele politicilor ecologice, care incurajeaza acum investitiile in centrale eoliene si alte afaceri eco-friendly crezand ca ele reprezinta viitorul. De asemenea, miliarde de dolari sunt alocate acestui sector si de catre guverne.

Aurul poate provoca si el probleme celor care cred ca pretul va creste la nesfarsit. In ultimii sapte ani, pretul a crescut pana la 1.000 de dolari pe uncie si deocamdata nu este sigur ca se va transforma intr-o bula. Totusi, din cauza celor care anunta ca pretul aurului se va dubla in urmatorii cativa ani, e posibil ca foarte multi oameni sa incerce sa profite si sa ii scada astfel valoarea.

Interventia Rezervei Federale a SUA este pusa din nou la indoiala de analistii economici. Ei se intreaba daca sistemul financiar chiar este salvat prin cumpararea titlurilor de valoare garantate prin ipoteca sau daca acest lucru va ajuta la formarea unei noi bule care va exploda la un moment dat.

La prima vedere, incercarea Rezervei Federale sa ii scape pe americani de titlurile de valoare garantate prin ipoteca este de laudat. Totusi, aceasta metoda de salvare a bancilor si de stabilizare a pietei imobiliare costa 1,25 de trilioane de dolari.

Goana dupa actiuni ieftine este si ea periculoasa. Potrivit statisticilor, actiunile Fannie Mae, Freddie Mac, AIG si chiar cele ale General Motors au reprezentat o treime din totalul tranzactiilor din luna august.

Analistii cred ca actiunile acestor companii sunt de fapt ajutate sa fie tranzactionate de catre brokerii care incercau sa supravietuiasca pe perioada vacantei de pe Wall Street.

Si educatia poate afecta economia. Tot mai multi oameni se inscriu la facultate si se imprumuta pentru asta. Anul trecut, imprumuturile studentilor pentru a-si plati facultate au crescut cu 25% pana la 75 de miliarde de dolari. Suma este greu de recuperat, avand in vedere salariile mici pe care le vor primi dupa terminarea studiilor.

Desi multe din bulele asupra carora economistii atrag atentia nu dau deocamdata semne sa explodeze, cea a educatiei ar putea sa-si arate efectele negative inca de anul viitor. Universitatile spun ca urmeaza o scadere masiva a celor care vor vrea sa faca o facultate, inregistrandu-se deja o crestere a numarului celor care renunta la studii din cauza problemelor economice.

Creditele ipotecare acordate persoanelor care nu indeplinesc conditiile au fost resecurizate si impachetate sub alta forma, dar sunt la fel de periculoase ca cele care au condus la criza prin care trecem acum. Se stie deja ca nu securizarea creditelor imobiliare a fost problema, ci piata imobiliara pe care acestea au afectat-o.

Securizarea asigurarilor de viata poate fi o alta bula financiara. In cautarea de noi surse de profit, piata financiara ar vrea ca batranii si bolnavii sa isi vanda politele de asigurare, la fel cum s-a intamplat si cu imprumuturile acordate celor care nu indeplinesc conditiile de creditare.

Bula pietei imobiliare a spatiilor comerciale a explodat deja, spun analistii. Desi economia isi revine, iar vanzarile de case incep sa se inmulteasca, piata spatiilor comerciale va continua sa se prabuseasca.

Pana la sfarsitul anului, se estimeaza ca 4,1% dintre creditele acordate dezvoltatorilor imobiliari nu vor mai putea fi returnate. De asemenea, se estimeaza ca 83 de miliarde de dolari imprumutati dezvoltatorilor imobiliari nu vor fi recuperati in 2009.

Cei mai loviti vor fi constructorii de mall-uri. Imprumuturi de 500 de miliarde de dolari, acordate cu rate incredibil de mici, vor fi refinantate in urmatorii trei ani, impactul negativ pe care il au centrele comerciale asupra economiei fiind enorm, sustin economistii.

China nu este singura economie emergenta care se va transforma intr-o bula, potrivit analistilor. Investitorii care ignora riscurile mizeaza acum pe actiunile companiilor din aceste tari, care au crescut de noua ori in ultimii ani. Acestea nu s-au transformat inca in bula, dar in curand lucrurile vor scapa de sub control si aici.

Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Cercetătorii de la Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK) au spus în noul studiu publicat în prestigioasa revistă Nature că scăderea economică a fost în mare parte blocată...
Vești proaste pentru iubitorii de cafea. Prețurile vor continua să crească: ”Dacă seceta persistă, nu vom avea boabe de vândut”
Vești proaste pentru iubitorii de cafea. Prețurile vor continua să crească: ”Dacă seceta persistă, nu vom avea boabe de vândut”
Preţurile la cafea îşi vor continua ascensiunea meteorică, în condiţiile în care vremea nefavorabilă, şi mai ales decizia cultivatorilor din Vietnam de a mai aştepta înainte de a-şi...
#bula financiara, #riscuri piata financiara, #investitii riscante, #criza economica mondiala , #criza economica mondiala