Statul grec isi scoate bunurile la vanzare - Presa internationala

Joi, 24 Martie 2011, ora 14:56
2274 citiri
Statul grec isi scoate bunurile la vanzare - Presa internationala

Guvernul grec a decis demararea unui proces de privatizare a activelor statului in valoare de 50 de miliarde de euro, pentru a se reface ca urmare a crizei; costurile dezastrului japonez au ajuns la 309 miliarde de dolari, fara a lua in calcul efectele defectiunii reactoarelor nucleare, iar economia americana se vede din nou amenintata de o piata imobiliara din ce in ce mai slaba - sunt principalele subiecte tratate de presa internationala economica de joi.

Grecia si-a ales consultanti internationali pentru prima runda din ambitiosul program de privatizare in valoare de 50 de miliarde de euro, program ce are ca miza obtinerea de bani care sa mai atenueze dura restructurare impusa de datoriile externe.

Ministrul de Finante a numit miercuri consilieri legali si financiari pentru doua proiecte de concesiune avand ca obiect operarea aeroportului din Atena si dezvoltarea unei locatii de lux, informeaza Financial Times.

Guvernul grec intentioneaza sa vanda participatii majore la principalele companii controlate in prezent de statul grec, dar si sa ofere locatii pentru dezvoltari imobiliare, in ciuda puternicii opozitii venite din partea socialistilor greci.

Miza declarata a acestei politici este refacerea increderii investitorilor in economia greceasca, incredere care ar permite Greciei sa re-acceseze pietele internationale pentru a obtine imprumuturi direct de la investitori.

Cutremurul din Japonia - 309 miliarde de dolari

Cutremurul devastator care a avut loc in Japonia pe 11 martie, si tsunami-ul care i-a urmat, ar putea costa autoritatile nipone 309 miliarde de dolari, transformandu-l astfel in cel mai devastator dezastru din Japonia, de la finalul celui de-Al Doilea Razboi Mondial pana in prezent.

Distrugerea locuintelor, afacerilor si infrastructurii a fost luata in calcul pentru estimarea acestui cost. Insa estimarea nu a luat in calcul inca efectele dezastrului nuclear de la Fukushima si toate implicatiile acestuia asupra comertului intern si international al Japoniei, noteaza CNNMoney.

"Lucrul cel mai ingrijorator este efectul psihologic asupra consumatorilor pe care il au zvonurile cu privire la nivelul ridicat de radiatii", a explicat ministrul de Finante japonez.

Marile companii producatoare japoneze, precum Toyota Motor, Honda Motor, Nissan si Sony si-au inchis fabricile ca urmare a cutremurului. Desi intre timp si-au reluat partial activitatea, mare parte din procesul de productie este in continuare oprit.

Vanzarile de imobiliare din SUA, in scadere

Vanzarile de noi locuinte au atins un nivel minim in februarie - cel mai scazut din ultimii 7 ani - inlaturand astfel sperantele de refacere economica in SUA, cel putin pentru moment.

Departamentul de Comert al SUA a facut publice datele care arata ca vanzarile sezoniere au scazut cu 16.9 procente, atingand o rata anualizata de 250.000 de locuinte, in scadere dupa 301.000, anualizat, in ianuarie, informeaza Reuters.

In ciuda scaderii inregistrate la nivelul vanzarilor, economistii isi pastreaza optimismul si nu considera ca economia americana ar fi amenintata de o noua recesiune, sugerand ca unul dintre factorii care au determinat vanzari slabe in februarie ar putea fi conditiile meteo.

Pretul locuintelor a primit un nou soc din cauza supra-ofertei de case ca urmare a executarilor silite operate de catre banci. Astfel, piata imobiliara americana a ramas la periferia dezvoltarii economice actuale din SUA.

Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Mai mulți analiști economici din Statele Unite trag un semnal de alarmă cu privire la performanța financiară reală a companiilor americane listate pe bursă. Ei susțin că practic nu a...
Este oficial! Aplicațiile de tastatură din China permit interceptarea comunicațiilor
Este oficial! Aplicațiile de tastatură din China permit interceptarea comunicațiilor
Potrivit unei analize publicate de MIT Technology Review, aplicațiile de tastatură utilizate de vorbitorii de limba chineză prezintă vulnerabilități care facilitează interceptarea textelor...
#criza Grecia, #privatizare Grecia, #dezastru Japonia, #cost dezastru Japonia, #piata imobiliara SUA , #criza