Datele oficiale ale dezastrului: Românii au îndurat cea mai mare scumpire din UE a facturilor la energie electrică și a doua la gaze

Miercuri, 26 Aprilie 2023, ora 15:22
3450 citiri
Datele oficiale ale dezastrului: Românii au îndurat cea mai mare scumpire din UE a facturilor la energie electrică și a doua la gaze

România a înregistrat cea mai mare creștere anuală din Uniunea Europeană a prețului la energia electrică pentru consum casnic, în a doua jumătate a anului trecut.

În ceea ce privește facturile la gaze naturale, au consemnat a doua cea mai mare majorare din UE, după Cehia, în aceeași perioadă.

Asta în condițiile în care România este al doilea cel mai mare producător de gaze naturale din UE, al treilea de petrol, are însemnate rezerve de cărbune și un mare potențial hidroenergetic.

Plus 112% la facturile de energie electrică

În a doua jumătate a anului 2022, comparativ cu aceeași perioadă a anului 2021, prețurile energiei electrice au crescut pentru consumatorii casnici în toate statele membre UE, cu excepția Maltei (-3%) și a Olandei (-7%).

Calculele sunt făcute în mondele naționale, precizează Eurostat, care arată că prețurile în Malta sunt reglementate, în timp ce guvernul olandez sprijină consumatorii cu sume forfetare și reduceri de taxe.

Cele mai mari creșteri au fost înregistrate în România (+112%), Cehia (+97%), Danemarca (+70%), Lituania (+65%) și Letonia (+59%).

De cealaltă parte, cele mai mici scumpiri din UE au fost în Luxemburg (+3%), Austria și Germania (ambele +4%) și Polonia și Bulgaria (ambele +5%).

Exprimate în euro, prețurile medii ale energiei electrice pentru uz casnic în a doua jumătate a anului 2022 au fost cele mai scăzute în Ungaria (10,8 EUR la 100 kWh), Bulgaria (11,5 EUR) și Malta (12,8 EUR), iar cele mai ridicate în Danemarca (58,7 EUR), Belgia (44,9 EUR) și Irlanda (42 EUR).

Plus 165% la facturile de gaze

În ceea ce privește prețurile gazelor naturale pentru consumul casnic, între a doua jumătate a anului 2021 și a doua jumătate a anului 2022 au avut loc majorări în toate cele 27 de țări ale UE.

Prețurile gazelor (în monede naționale) au crescut cel mai mult în Cehia (+231%), România (+165%), Letonia (+157%), Lituania (+112%) și Belgia (+102%).

Au fost doar două creșteri sub 20%: Croația (+14%) și Slovacia (18%).

Exprimate în euro, prețurile medii ale gazelor pentru uz casnic în a doua jumătate a anului 2022 au fost cele mai scăzute în Ungaria (3,5 EUR la 100 kWh), Croația (4,5 EUR) și Slovacia (4,9 EUR).

Cele mai ridicate prețuri au fost consemnate în Suedia (27,5 EUR), Danemarca (20,8 EUR) și Olanda (19,3 EUR).

Record absolut pentru nivelul prețurilor în UE

Prețul gazelor naturale pentru gospodăriile din Suedia a fost cu 157 % mai mare decât prețul mediu al UE. Cu toate acestea, utilizarea gazelor naturale în Suedia este foarte limitată, precizează Eurostat.

După o creștere semnificativă a prețurilor, care a început înainte de invazia rusă a Ucrainei, a urmat o majorare vertiginoasă, până în al doilea semestru al anului 2022, când prețurile energiei în UE au ajuns la cele mai mari niveluri consemnate vreodată de Eurostat.

Prețurile la energie electrică și gaze naturale au dat însă recent semne de stabilizare, parțial datorită politicilor și intervențiilor guvernelor UE, notează serviciul statistic al Comisiei Europene.

Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Mai mulți analiști economici din Statele Unite trag un semnal de alarmă cu privire la performanța financiară reală a companiilor americane listate pe bursă. Ei susțin că practic nu a...
Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor
Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor
Cum intretine Romania inflatia? Aceasta este alimentata de o „super avalansa de tichete", precum cele pentru profesori, pentru mamici, pe langa cresterile de taxe din ultima perioada, potrivit...
#economie , #stiri economice