Forbes: Spania are din nou necazuri

Duminica, 22 Iulie 2012, ora 21:00
2765 citiri
Forbes: Spania are din nou necazuri
Foto: AP

Spania pare sa aiba din nou necazuri: una dintre regiuni a anuntat, recent, ca are nevoie sa fie salvata. Concret, ca are nevoie de ajutor financiar.

Ceea ce reprezinta o problema in contextul in care Guvernul de la Madrid trebuie sa salveze, mai intai, Valencia. Dar nici pentru asta nu are bani, comenteaza economistii de la Forbes.

Spania: Pompierii protesteaza in fundul gol

"Finantele nationale din Spania nu arata insa toate atat de rau. Inainte sa loveasca criza, Spania avea un surplus la bugetul de stat, prin urmare datoria nationala, in raport cu PIB-ul tarii, nu este atat de mare. Cel putin, nu atat de mare precum cea a Statelor Unite, a Italiei sau a Greciei. Chiar si cele trei banci comerciale ale Spaniei sunt intr-o stare suficient de buna avand in vedere conditiile date", comenteaza Forbes.

Dar, luand in considerare natura aproape federala a Spaniei, situatia se complica. Diferitele regiuni din Spania - Catalunia, mai mult decat celelalte zone - au propriile sisteme de impozitare, de imprumut si de cheltuieli. Pe langa regiunile mari, la fel se intampla si in cadrul subregiunilor subordonate. Ce nu se stie este datoria totala a acestor regiuni. Si pana nu se va cunoaste aceasta cifra, incertitudinea va continua, conform Forbes.

Randamentul obligatiunilor pe zece ani ale Spaniei a urcat puternic joi, dupa retrogradarea tarii de catre Moody's, si a depasit pentru prima data pragul psihologic de 7% care a fortat tari precum Grecia si Italia sa ceara ajutor financiar extern.

Totusi, ce se intampla in Spania si in Italia, cel putin pana acum, sunt situatii destul de diferite. Daca in Italia datoria externa reprezinta 120% din PIB, in Spania datoria a ajuns doar la 80% din PIB.

Spania: Politia a tras cu gloante de cauciuc in manifestantii anti-austeritate

Pe de alta parte, oamenii se gandesc ca daca randamentul obligatiunilor Spaniei a ajuns la 7%, iar 7% nu este o cifra sustenabila in cazul Italiei, atunci lucrurile trebuie sa stea la fel si in cazul Spaniei.

Si cum titlurile din ziare sunt preluate la nivel mondial ca adevaruri, de aici si necazurile din Spania, conchide Forbes.

Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor
Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor
Cum intretine Romania inflatia? Aceasta este alimentata de o „super avalansa de tichete", precum cele pentru profesori, pentru mamici, pe langa cresterile de taxe din ultima perioada, potrivit...
Cum va fi revoluționată piața de mașini electrice de producătorii chinezi. „O cursă pe viață și pe moarte”
Cum va fi revoluționată piața de mașini electrice de producătorii chinezi. „O cursă pe viață și pe moarte”
Producătorii chinezi își prezintă cele mai noi modele la Auto China, care a început joi, 25 aprilie, la Beijing. O "cursă pe viață și pe moarte" a început să se desfășoare pe cea...
#Spania probleme economie, #Spania datorii externe, #Spania probleme financiare, #criza datoriilor Spania , #datorii