90% din companiile romanesti au probleme cu recuperarea datoriilor

Marti, 10 Iunie 2008, ora 14:30
1218 citiri
90% din companiile romanesti au probleme cu recuperarea datoriilor

Din cele 560.000 de companii active din Romania, 95% se confrunta cu intarzieri in recuperarea datoriilor, a declarat marti country managerul Coface Romania, Cristian Ionescu.

Acesta a mai precizat ca intarzierile la plata cu care se confrunta companiile romanesti au termene de 180- 200 de zile, iar cel mai ridicat termen este in agricultura unde acesta poate ajunge pana la 360 de zile.

Societatile din agricutura sunt pe locul trei in ceea ce priveste numarul de insolvente, acestea fiind depasite numai de retailul independent, pe locul unu si comertul cu ridicata pe locul al doilea, anunta NewsIn.

In privinta creditelor bancare, 20% dintre acestea au intarzieri la plata, iar 0,14% din cele 20 de procente nu sunt recuperate.

Conform reprezentantilor Coface o companie care intra in faliment afecteaza cel putin zece furnizori. Conform Legii insolventei pentru a se deschide aceasta procedura o companie trebuie sa aiba creante de cel putin 10.000 de lei sau intarzieri la plata salariilor echivalent cu sase salarii medii pe economie.

Media cifrei de afaceri a agentiilor de colectare a creantelor din Romania este estimata la 11 milioane de euro anual, fiind considerata o piata in crestere insa sub nivelul celei din Polonia unde sunt inregistrate peste 100 de agentii de colectare in timp ce in Romania sunt maxim 20.

Constantin Coman a adaugat ca in Romania nu exista o legislatie specifica colectarii de creante insa, in perioada urmatoare, prin aportul Asociatiei de Management al Creantelor Comerciale (AMCC), fondata de Coface, Eos Ksi si Creditreform, vor fi puse in aplicare norme si regulamente asa cum exista in Europa.

Conform Coface Romania, in 2007 compania a colectat peste 20 milioane de euro, iar in anul 2008 si-a propus o crestere de 100%. Colectare creantelor este cel mai dinamic segment in activitatea Coface, acest business line crescand cu 100% de la an la an.

Compania detine o cota de piata pe colectarea creantelor de 30%.

Vești proaste pentru iubitorii de cafea. Prețurile vor continua să crească: ”Dacă seceta persistă, nu vom avea boabe de vândut”
Vești proaste pentru iubitorii de cafea. Prețurile vor continua să crească: ”Dacă seceta persistă, nu vom avea boabe de vândut”
Preţurile la cafea îşi vor continua ascensiunea meteorică, în condiţiile în care vremea nefavorabilă, şi mai ales decizia cultivatorilor din Vietnam de a mai aştepta înainte de a-şi...
Microsoft a lansat o nouă actualizare pentru Windows 11. Cu ce îmbunătățiri vine
Microsoft a lansat o nouă actualizare pentru Windows 11. Cu ce îmbunătățiri vine
Microsoft a lansat o actualizare pentru Windows 11, identificată prin codul KB5036980, care introduce noi funcții, dar și un element mai puțin plăcut: reclame în meniul Start. Această...
#companii, #legislatie, #datorii, #recuperare, #Coface Romania , #stiri economice