Cat va lua statul pentru privatizarea Electrica?

Marti, 01 Noiembrie 2011, ora 09:55
2150 citiri
Cat va lua statul pentru privatizarea Electrica?
presalocala.com

Ministerul Economiei a avansat, intr-o discutie purtata de reprezentantii FMI cu membrii Guvernului ideea urgentarii privatizarii a trei filiale Electrica, dupa ce FMI ar fi exercitat o "anumita presiune" pentru demararea acestor proceduri.

Este vorba de filialele Electrica Transilvania Nord, Transilvania Sud si Muntenia Nord, informeaza Curierul National.

Intre anii 2004 si 2007, Enel si CEZ au platit aproape o jumatate de miliard de euro pe actiunile majoritare ale celor cinci filiale privatizate, dar fondul nu este interesat de privatizarea termocentralelor cu pierderi.

Oficialii Ministerului Economiei par sa fie intr-o oarecare masura nemultumiti de recomandarea oficialilor FMI de a obtine imediat sume importante economiei romanesti, avand in vedere ca situatia termocentralelor lasa de dorit, impunandu-se inlocuirea celor ineficiente cu unele performante.

"Constatam cu regret ca FMI nu este foarte interesat in privatizarile termocentralelor cu costuri mari, astfel incat sa le inlocuim cu altele inferioare", a declarat Alexandru Sandulescu, director in Ministerul Economiei.

Sandulescu nu vede care ar fi realizarea in privatizarea Electrica, subliniind ca Ministerul Economiei are multe reclamatii referitoare la companii care si-au eficientizat costurile pentru obtinerea de profituri.

Cat a castigat statul din vanzarea a cinci filiale?

470 de milioane de euro este suma pe care statul roman a castigat-o din vanzarea actiunilor celor cinci filiale Electrica.

Electrica are activitati de distributie si furnizare a electricitatii si este controlata de Ministerul Economiei. Statul a privatizat cinci din cele opt filiale Electrica in intervalul 2004-2007, fiind preluate de E.ON (Electrica Moldova), Enel(Banat, Dobrogea si Muntenia Sud) si cehii de la CEZ (Oltenia).

Statul a incasat pentru actiuni 470 de milioane de euro, primul contract de privatizare fiind incheiat in 2004 cu ENEL, care a platit 112 milioane de euro pentru pachetele similare ale Electrica Banat, Dobrogea si Muntenia Sud, acoperind si datoriile de stat ale filialelor vandute, adica 98 de milioane de euro.

In schimbul actiunilor vandute, statul a incasat peste 470 milioane de euro.

A urmat apoi E.ON, care a achizitionat Electrica Moldova, germanii platind 10 de milioane de euro

Tot in 2005, cehii de la CEZ au cumparat cu 151 de milioane de euro 51% din actiunile Electrica Oltenia.

Citește și:
Noua conspirație marca Daniel Ghiță. Politicianul susține că pesta porcină a apărut în România înaintea sărbătorilor pentru ca cetățenii să cumpere carne din alte țări
Noua conspirație marca Daniel Ghiță. Politicianul susține că pesta porcină a apărut în România înaintea sărbătorilor pentru ca cetățenii să cumpere carne din alte țări
Deputatul PSD Daniel Ghiță promovează o nouă teorie a conspirației după ce a dat de înțeles că pesta porcină ar fi apărut în România înaintea sărbătorilor pentru a-i determina pe...
Ministrul Muncii anunță o creștere ”un pic mai mare” a alocațiilor pentru copii din 2023. Noul procent promis
Ministrul Muncii anunță o creștere ”un pic mai mare” a alocațiilor pentru copii din 2023. Noul procent promis
Ministrul Muncii, Marius Budăi, a făcut luni, 28 noiembrie, precizări în legătură cu majorarea alocațiilor. Recent, Guvernul a anunțat că, la începutul lui 2023, alocațiile vor fi...