CE avertizeaza Romania ca politicile fiscale relaxate dauneaza economiei

Vineri, 13 Iunie 2008, ora 12:34
1208 citiri
CE avertizeaza Romania ca politicile fiscale relaxate dauneaza economiei

Comisia Europeana a avertizat vineri Romania ca politicile sale fiscale laxe nu fac bine economiei si a cerut Bucurestiului sa-si reduca deficitul bugetar si sa angajeze reforme structurale.

Romania risca sa-si depaseasca anul viitor deficitul bugetar de 3% din PIB, iar dezechilibrele macroeconomice foarte probabil vor creste, se arata intr-un raport citat de Reuters.

"Insotita de reforme structurale, consolidarea bugetara va ajuta la contracararea supraincalzirii economiei si va promova un proces mai echilibrat de recuperare a decalajelor fata de celelalte tari din UE", a declarat comisarul european pentru afaceri monetare, Joaquin Almunia.

Aceasta actiune este conforma cu Pactul de stabilitate si de crestere potrivit caruia: "Comisia va elabora recomandari de politica pentru a incuraja statele membre sa isi continue eforturile de ajustare la obiectivele bugetare pe termen mediu".

Obiectivul pe termen mediu al Romaniei este atingerea, pana in 2011, a unui deficit public de 0,9% din PIB in termeni structurali.

In 2007, Romania a inregistrat un deficit bugetar nominal de 2,5% din PIB, dublu fata de 2005, si, in conformitate cu previziunile din primavara ale Comisiei, acesta va creste pana la 2,9% in 2008 si pana la 3,7% in 2009, pe baza ipotezei de mentinere a politicilor existente.

Deficitul structural este mult mai ridicat si previziunile indica o crestere de la 3,4% din PIB in 2007 la 3,7% in 2008 si la 4,1% in 2009.

Acest fenomen indica o politica fiscala expansionista, in pofida unor masuri bugetare recente, si lipsa unui cadru credibil si previzibil pe termen mediu, apreciaza Comisia Europeana.

O astfel de situatie prezinta riscuri, data fiind cresterea economica puternica, care s-a situat in medie in jurul valorii de 6,5% intre 2003 si 2007, si semnele de supraincalzire a economiei Romaniei, cu o finantare externa neta ridicata si in crestere (de la 10,4% din PIB in 2006 la 13,4% din PIB in 2007), o inflatie tot mai mare, o crestere puternica a salariilor in conditii de deficit tot mai accentuat de forta de munca si o crestere rapida a creditelor de consum.

Pentru ca Romania sa continue procesul de aliniere rapida la nivelul veniturilor medii din UE este esential sa se reduca dezechilibrele macroeconomice tot mai mari si sa se puna in aplicare reforme structurale ample.

Comisia considera ca reformele si consolidarea bugetara ar trebui sa solutioneze dificultatile legate de supraincalzirea economiei si pentru a promova un proces mai echilibrat de aliniere.

Executivul european recomanda Romaniei sa ia masuri urgente pentru a implementa un cadru bugetar obligatoriu pe termen mediu cu scopul de a ameliora calitatea finantelor publice.

Reformele structurale ar trebui sa includa, in special, un set integrat de masuri destinate sa creasca gradul de ocupare a fortei de munca, rata de activitate si nivelurile de productivitate, reducerea abandonului scolar, prin sporirea in mod semnificativ a participarii adultilor la programe de invatamant si formare, prin transformarea agriculturii de subzistenta/semi-subzistenta intr-o activitate de ocupare durabila a fortei de munca.

Lipsa predictibilitatii bugetare, cheltuielile masive cu salariile din sectorul public si cu pensiile, lipsa de sustinere a veniturilor prognozate la buget sunt cele mai mari riscuri la adresa echilibrului balantei de plati guvernamentale.

Potrivit legislatiei UE, in cazul in care o tara depaseste deficitul de 3%, Comisia Europeana poate demara procedurile de deficit bugetar excesiv.

Deficitul bugetar actual al Romaniei, desi este sub 3%, se indeparteaza ca tendinta de obiectivul de termen-mediu asumat de tara noastra, de 0,9%.

Executia bugetara dupa primele patru luni indica un deficit al bugetului de stat de 0,63% din PIB-ul estimat pentru acest an, de 440 miliarde lei, dupa ce, in primul trimestru, acesta se ridica la aproape 1% din PIB. Datele provizorii ale Ministerului de Finante arata un deficit al bugetului de stat, dupa primele patru luni, de 2,77 miliarde lei, in revenire usoara fata de 4,14 miliarde lei dupa primele trei luni.

Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Mai mulți analiști economici din Statele Unite trag un semnal de alarmă cu privire la performanța financiară reală a companiilor americane listate pe bursă. Ei susțin că practic nu a...
Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor
Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor
Cum intretine Romania inflatia? Aceasta este alimentata de o „super avalansa de tichete", precum cele pentru profesori, pentru mamici, pe langa cresterile de taxe din ultima perioada, potrivit...
#Romania, #economie, #Comisia Europeana, #politica fiscala, #decalaj , #stiri economice