Chinezii pregatesc un plan Marshall pentru Grecia

Marti, 24 Iulie 2012, ora 19:11
4611 citiri
Chinezii pregatesc un plan Marshall pentru Grecia
Foto: Arhiva

Fara multa tevatura, fara acorduri rasunatoare sau angajamente de perspectiva, China profita de situatia precara a Greciei ca sa faca investitii eficiente in aceasta tara. Politica pasilor marunti in economie este o picatura chinezeasca, ale carei rezultate spectaculoase ar putea impresiona in timp.

Programul pare sa fie bine pus la punct si nu e motivat de oportunitatile economice directe, cat de strategia indirecta a Chinei de a folosi Grecia ca o poarta - ca sa nu spun trambulina - pentru a patrunde adanc in Europa si, in primul rand, in intreaga zona a Marii Negre, noteaza Le Figaro.

China este tentanta drept partener, cu oportunitati nelimitate oferite exportului grecesc, care, in primul trimestru al anului 2012, a crescut cu 250% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Grecia a oferit din belsug marmura, vinuri si bumbac, bucuroasa ca a dat peste un cumparator care plateste prompt, satisfacandu-i foamea de valuta.

In conditiile bunei colaborari, Grecia a acceptat pretentiile investitorilor chinezi privind parteneriatul, ceea ce a determinat cresterea volumului afacerilor intre 2006 si 2010 de 1.000 de ori.

Chinezii patrund in afacerile grecesti cu pasi marunti, dar apasati. Ei au obtinut concesiuni succesive in portul Pireu, reusind sa dispuna de o buna parte a acestuia. De asemenea, are acces la investitii masive in domeniile vitale ale tarii (transporturi, energie, telecomunicatii si chiar in turism).

Abia acum observa Rusia ca prezenta chineza la poarta Marii Negre poate s-o izoleze in aceasta zona. Ca urmare, si rusii au inceput sa curteze Grecia, ale carei cai ferate ar vrea sa la preia total sau partial.

"Partenerul cel mai credibil din UE"

Pentru Europa, perspectiva penetrarii Chinei sau a Rusiei in poarta Balcanilor este un motiv in plus de a nu lasa Grecia in cadere libera. Aici nu e vorba numai de o problema economica, este, inainte de toate, una strategica.

S-ar parea ca vizionarii chinezi au simtit mult inaintea Europei ce greu ameninta Grecia sabia lui Damokles si si-au pregatit cu rabdare terenul din timp. In 2006, intreprinderea chineza de telecomunicatii Huawei s-a angajat intr-un contract de colaborare cu societatea greceasca OTE, prevazut sa-i faciliteze accesul viitor in acest important domeniu al economiei.

In 2010, cand criza era deja declansata, premierul chinez, Wen Jiabao, si cel grec, Georges Papandreou, au semnat 13 contracte cadru de cooperare economica intre cele doua tari, contracte care sunt valabile si astazi.

La acea data, Wen Jiabao aprecia ca Grecia este "partenerul cel mai credibil din UE". Daca tinem seama de faptul ca Grecia tocmai se apropia atunci de marginea prapastiei, este greu de crezut ca asemenea compliment provine din necunoasterea situatiei. Mai curand, el trebuie inteles ca semnal de bunavointa trimis Greciei, pentru zilele grele care vor urma.

Paiul si colacul de salvare

Zilele grele au sosit, dar China vede salvarea Greciei in alta optica decat Europa, respectiv nu este dispusa sa faca sacrificii financiare. Ar fi o ocazie unica pentru China sa puna mana pe cele mai profitabile afaceri, prin poliitica pasilor marunti si prin incurajarea inteprinderilor mici ale comerciantilor chinezi.

Cat priveste marile intreprinderi, ele isi desfasoara activitatea cu management chinezesc si manopera greceasca. Spre exemplu, in portul Pireu, din 750 angajati, numai 8 sunt chinezi, iar restul greci. Salariul pentru un chinez este mult mai ridicat decat pentru un grec, iar politica intreprinderii este sa implementeze regulele economiei chineze in Grecia.

Cu titlu de exemplu, se citeaza faptul ca docherii sunt chemati la lucru prin SMS, in functie de nevoie. Daca, primind respectivul SMS, angajatul nu se prezinta in trei ore, se poate considera concediat.

Intreprinderile chinezesti nu incheie contracte colective de munca, iar problemele sociale raman totalmente la latitudinea angajatorului. Pentru greci, situatia este, pe de o parte, motiv de mare nemultumire, dar, pe de alta parte, nu cracnesc, in fata avantajului de a avea un serviciu stabil si chiar sigur, daca respecta regulile, fara mofturi.

Este limpede ca pasii marunti ai Chinei de a oferi, din cand in cand, cate un pai de salavare Greciei sunt in concurenta cu pasii mari, prin care Europa incearca sa-i trimita un colac de salvare.

Daca Grecia va fi salvata cu ajutorul paiului sau al colacului, este greu de ghicit, dar Europa are motive sa fie cu ochii in patru, dupa ce, prin Balcani, au patruns candva spre ea turcii, iar acum, tot prin Balcani, incearca sa patrunda afacerile chinezilor.

Meta a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor
Meta a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor
Meta, în colaborare cu Misinformation Combat Alliance (MCA), a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor generate prin inteligență...
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile, prin introducerea unei caracteristici îmbunătățite de „partajare audio”....
#investitii China Grecia, #schimburi comerciale China Grecia, #exporturi Grecia China , #stiri economice
Comentarii
Poza niculaeda
niculaeda
rank 5
Poza rieu
rieu
rank 1
bai fost grajdar ce treaba are grecia cu marea neagra?