Deficitul bugetar a ajuns la 1,61% din PIB

Miercuri, 10 Decembrie 2008, ora 16:55
855 citiri
Deficitul bugetar a ajuns la 1,61% din PIB

Bugetul general consolidat a inregistrat, in primele zece luni, un deficit de 8,11 miliarde lei (2,2 miliarde euro), suma care echivaleaza cu 1,61% din produsul intern brut (PIB) estimat pentru 2008, de 505 miliarde lei, arata datele publicate, miercuri, de Ministerul Economiei si Finantelor (MEF).

Dupa primele noua luni, bugetul consolidat inregistrase un deficit de 7,17 miliarde lei (2 miliarde euro), suma care echivala cu 1,42% din PIB. MEF raporteaza deficitul bugetar la valoarea PIB-ului estimata de Comisia Nationala de Prognoza (CNP) pentru acest an la 505 miliarde lei, la o crestere economica de 9,1%, informeaza NewsIn.

In primele zece luni din acest an, statul a inregistrat venituri totale la bugetul consolidat de 135,9 miliarde lei (circa 37,2 miliarde euro) si cheltuieli de 144,02 miliarde lei (39,4 miliarde euro).

Deficitul provine in cea mai mare parte din bugetul de stat, celelalte bugete mari - de asigurari sociale de stat, de somaj si de asigurari de sanatate - fiind in continuare excedentare.

Astfel, la bugetul de stat, veniturile au fost de 55,8 miliarde lei in intervalul ianuarie-octombrie, in timp de cheltuielile au ajuns la 64,3 miliarde lei, deficitul fiind de aproape 8,5 miliarde lei (echivalent cu 1,68% din PIB).

Rambursarile de credite externe acordate ministerelor au avut o contributie semnificativa la adancirea deficitului bugetului consolidat, valoarea acestora fiind de 1,7 miliarde lei.

O alta contributie importanta la adancirea deficitului bugetului consolidat a venit si din partea bugetului Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale (CNADN), care a inregistrat cheltuieli mai mari cu aproape 844 milioane lei decat veniturile in primele zece luni ale acestui an, din partea bugetului activitatilor finantate integral din venituri proprii - 167 milioane lei - si din partea bugetului Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), care a avut un deficit de 143,1 milioane lei, potrivit datelor publicate de MEF.

Bugetul general centralizat al bugetelor locale a ramas deficitar si in octombrie, cu un dezechilibru de 647 milioane lei, dupa ce se mentinuse excedentar in primele sase luni.

Dezechilibrul bugetului de stat a fost compensat partial de celelalte bugete, cele mai mari excedente fiind inregistrate de fondul national unic de asigurari sociale de sanatate (524 milioane lei) si de bugetul asigurarilor pentru somaj, de 510 milioane lei, in timp ce excedentul bugetului asigurarilor sociale de stat s-a redus la doar 61,2 milioane lei.

In noiembrie, ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian, declara ca bugetul de stat consolidat a inregistrat un deficit de circa 1,5% din PIB dupa primele zece luni.

Dupa primele 11 luni ale acestui an, deficitul bugetar a ajuns la circa 3% din PIB, potrivit datelor preliminare ale Finantelor, in conditiile in care Guvernul si-a propus un deficit bugetar de 2,3% din PIB pentru intregul an 2008.

România, în topul UE al creșterii datoriei publice. Cum arată raportul datorie-PIB față de extremele pozitive și negative din UE
România, în topul UE al creșterii datoriei publice. Cum arată raportul datorie-PIB față de extremele pozitive și negative din UE
Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023, iar România se numără printre ţările membre cu cel mai...
Vești proaste pentru iubitorii de cafea. Prețurile vor continua să crească: ”Dacă seceta persistă, nu vom avea boabe de vândut”
Vești proaste pentru iubitorii de cafea. Prețurile vor continua să crească: ”Dacă seceta persistă, nu vom avea boabe de vândut”
Preţurile la cafea îşi vor continua ascensiunea meteorică, în condiţiile în care vremea nefavorabilă, şi mai ales decizia cultivatorilor din Vietnam de a mai aştepta înainte de a-şi...
#deficit bugetar PIB, #produs intern brut, #deficit bugetar romania , #stiri economice