Excedent bugetar de 0,87% din PIB, dupa primele 9 luni din 2015

Luni, 26 Octombrie 2015, ora 19:38
3032 citiri
Excedent bugetar de 0,87% din PIB, dupa primele 9 luni din 2015

Executia bugetului general consolidat la sfarsitul primelor noua luni din 2015 s-a incheiat cu un excedent de 6,1 miliarde lei, respectiv 0,87% din PIB, fata de excedentul de 0,4 miliarde lei, respectiv 0,06% din PIB, inregistrat la aceeasi data in anul 2014, conform datelor publicate luni de Ministerul Finantelor Publice.

Veniturile bugetului general consolidat, in suma de 169,1 miliarde lei, reprezentand 24% din PIB, au fost cu 8,8% mai mari in termeni nominali fata de aceeasi perioada a anului precedent, iar ca pondere in PIB cu 0,7 puncte procentuale.

Excedentul bugetar a ajuns la 1,06% din PIB, dupa primele sapte luni ale anului

"S-au inregistrat cresteri fata de aceeasi perioada a anului precedent la incasarile din: impozitul pe venit (+13,6%), TVA (+12,5%), venituri nefiscale (+12,8%), impozit pe profit (+10,9%) si accize (+8,2%). Incasarile din contributii de asigurari sociale au scazut doar cu 1,4% fata de anul anterior, fiind influentate de reducerea cu 5 puncte procentuale a contributiilor angajatorilor, cat si de cresterea pe anul 2015 cu 0,5 pp a cotei de contributie catre pilonul II de pensii. La nivelul administratiilor locale s-au inregistrat cresteri fata de anul precedent la impozite si taxe pe proprietate cu 2,9%, taxe pe utilizarea bunurilor cu 5,5% si venituri nefiscale cu 1,7%", se mentioneaza in comunicatul publicat de MFP.

Rectificarea: Deficitul de politici europene din spatele excedentului bugetar

Cheltuielile bugetului general consolidat, in suma de 162,9 miliarde lei, au crescut in termeni nominali cu 5,1% fata de aceeasi perioada din anul precedent, dar s-au diminuat cu 0,2 pp ca pondere in PIB.

O reducere semnificativa s-a inregistrat in cazul cheltuielilor cu dobanzile (-8,1%) ca urmare a sezonalitatii platilor si a scaderii randamentelor la titlurile de stat.

"In paralel, se remarca o crestere semnificativa, cu 41,7% fata de aceeasi perioada a anului precedent, a cheltuielilor efectuate pentru proiecte cu finantare din fonduri externe nerambursabile. Cheltuielile pentru investitii, care includ cheltuielile de capital, precum si cele aferente programelor de dezvoltare finantate din surse interne si externe, au fost de 19,0 miliarde lei, respectiv 2,7% din PIB, in termeni nominali cu 15,4% mai mari fata de aceeasi perioada a anului precedent", precizeaza reprezentantii MFP.

Citeste si:
România are cea mai mare creștere economică din UE, dar nu se resimte în nivelul de trai. Marcel Ciolacu: ”Asta e cu totul altceva”
România are cea mai mare creștere economică din UE, dar nu se resimte în nivelul de trai. Marcel Ciolacu: ”Asta e cu totul altceva”
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a lăudat joi, 19 mai, performanțele economiei țării noastre la nivel european, dar a admis că în buzunarele românilor creșterea nu se resimte. În acest...
România rămâne fermă pe poziție și nu trimite armament Ucrainei. Anunțul lui Marcel Ciolacu
România rămâne fermă pe poziție și nu trimite armament Ucrainei. Anunțul lui Marcel Ciolacu
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a declarat vineri, 19 mai, că, în acest moment, ”nu este nevoie” de intervenţia României pentru a trimite armament în Ucraina. ”În...
Comentarii
Marin2134
rank 5
Numai in opozitie sa nu fii in perioada asta, cand Guvernul