Fraude bancare ce au facut inconjurul lumii

Vineri, 25 Ianuarie 2008, ora 11:11
4611 citiri
Fraude bancare ce au facut inconjurul lumii

Sectorul bancar s-a confruntat, de-a lungul timpului, cu mai multe cazuri de fraude comise din interiorul institutiilor. Cel mai cunoscut este cel al bancii engleze Barrings.

Cazul Barrings

In 1995, traderul Nick Leeson a provocat o pierdere de 850 milioane lire sterline (aproximativ 1,3 miliarde dolari) bancii Barings, pentru care lucra in acel moment in Singapore, conform The Money Channel. Acesta s-a implicat in operatiuni speculative cu banii clientilor bancii, pierzand sume foarte mari si cauzand de unul singur falimentul unei importante banci de investitii.

Atunci cand conducerea bancii a descoperit amploarea pierderilor, a informat Banca Angliei ca Barings era falimentara.

La doar cateva zile dupa arestarea lui Nick Leeson in Frankfurt, pe 2 martie 1995, Barings Bank a fost vanduta gigantului financiar olandez ING, pentru suma simbolica de o lira sterlina, punand capat istoriei de 230 de ani a bancii britanice. Banca a fost redenumita ING Barings, insa ING a renuntat apoi la Barings, in logo ramanand doar ING.

Allied Irish Bank

Un alt caz important de frauda s-a derulat la sucursala americana a bancii Allfirst. Protagonistul fraudei a fost John Rusnak, trader specializat in devize. Acesta, printr-o schema sofisticata, ce a acoperit aproape cinci ani, a pierdut 691 milioane dolari (430 milioane lire sterline).

Ca si in cazul Barings, a fost identificata o eroare legata de structura organizationala a departamentului de trezorerie al Allfirst.

Alte cazuri internationale de frauda

In anul 2000, Jean-Claude Trichet, actualul presedinte al Bancii Centrale Europene (BCE) a fost pus sub investigatii oficiale, fiind acuzat de falsificare de conturi in cazul falimentului bancii Credit Lyonnais, in 1992 si 1993, cand acesta a ocupat functia de sef al Trezoreriei franceze. Trei ani mai tarziu, Trichet a fost declarat nevinovat.

In aprilie 2004, cel mai influent bancher din Spania, Emilio Botin, presedinte al Banco Santander Central Hispano, a fost pus sub acuzatie de frauda, pentru ca ar fi utilizat fondurile bancii ca sa rezolve o problema interna de management. Ordinul judecatoresc de punere sub acuzatie a fost rezultatul plangerilor actionarilor. Acuzatorii au denuntat faptul ca Botin a cumparat retragerile celor doi cu banii actionarilor.

In mai 2007, Hafiz Nazeem, un bancher al diviziei de investitii a bancii Credit Suisse a fost arestat pentru acuzatii de frauda bursiera, dupa ce a dezvaluit informatii unui complice din Pakistan, despre noua tranzactii pe care banca urma sa le faca. Cei doi au castigat, astfel, circa 7 milioane dolari.

Fraude bancare in Romania

Cel mai complex caz de frauda bancara din tara noastra a fost inregistrat in anul 2005. Astfel, in luna iulie, procurorii din cadrul Parchetului National Anticoruptie (actualul DNA) au finalizat urmarirea penala fata de functionari bancari si administratori de societati comerciale din Bucuresti, pusi sub invinuire in dosarul privind acordarea ilegala de credite si neurmarirea utilizarii acestora conform destinatiilor de catre centrala Bancii Comerciale Romane (BCR), Romanian International Bank (RIB) si Banca Romaneasca.

Prejudiciul estimat a fost de peste 243,1 milioane lei (2.431 miliarde lei vechi). Potrivit procurorilor, activitatea infractionala a fost posibila ca urmare a acordarii si aprobarii a peste 350 de credite.

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Dacă “fiecare gospodină trebuie să știe să conducă statul”, orice bucureștean trebuie să știe să conducă PMB
Dacă “fiecare gospodină trebuie să știe să conducă statul”, orice bucureștean trebuie să știe să conducă PMB
Lenin a fost un vizionar, iar una din maximele lui, pe care o regasiti in titlu, pare a fi valabila si in Romania zilelor noastre... Aceasta este o radiografie a momentului politic actual, cu...
#fraude bancare, #celebre, #barrings, #Romania , #stiri economice