Restaurantele, barurile si cafenele, redeschise la Bacau prin decizie judecatoreasca. "Este o hotarare istorica in conditiile actuale"

Autor: Paul Barbu - Redactor
Miercuri, 04 Noiembrie 2020, ora 18:11
13913 citiri
Restaurantele, barurile si cafenele, redeschise la Bacau prin decizie judecatoreasca. "Este o hotarare istorica in conditiile actuale"
Foto: Pixabay.com

O instanta de judecata a dat dreptate mai multor investitori in industria HoReCa din Bacau si a admis cererea lor de anulare a unei decizii a Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta. Astfel, petentilor li se permite sa redeschida restaurantele, barurile, cafenelele etc. din spatii interioare. Si la Bucuresti exista pe rol un astfel de proces.

Art. 2, alin. 7 din hotararea CJSU Bacau spune ca "activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfasoara activitati de preparare, comercializare si consum al produselor alimentare si/sau bauturilor alcoolice si nealcoolice, de tipul restaurantelor si cafenelelor, in interiorul cladirilor, este permisa fara a depasi 50% din capacitatea maxima a spatiului si in intervalul orar 6,00-23,00, in localitatile unde incidenta cumulata a cazurilor in ultimele 14 zile este mai mica sau egala de 1,5/1.000 de locuitori, fara a depasi 30% din capacitatea maxima a spatiului si in intervalul orar 6,00-23,00, daca incidenta cumulata in ultimele 14 zile a cazurilor localitate este mai mare de 1,5 si mai mica sau egala cu 3/1.000 de locuitori, si este interzisa la depasirea incidentei de 3/1.000 de locuitori".

"Tribunalul Bacau a pronuntat marti, 3 noiembrie, o hotarare despre care s-ar putea spune ca este "istorica" in conditiile actuale. La sesizarea unor operatori economici care activeaza in domeniul HoReCa instanta a dispus anularea acelei parti din hotararea CJSU Bacau prin care se interzicea functionarea restaurantelor in interiorul cladirilor", a scris pe Facebook Sorin Stoleru, unul dintre cei implicati in demers.

Cei din Bucuresti au contestat si ei aceasta decizie

"Avem si noi in astfel de proces pe Capitala, iar daca acesta va avea castig de cauza asa cum s-a intamplat la Bacau, vom crea un precedent la nivel national si vom impulsiona si alti jucatori sa conteste masurile impuse de stat. Atunci cand se iau niste decizii de a inchide o industrie fara a veni cu informatii si argumentatii extrem de bine documentate este normal sa se creeze o perceptie gresita", a declarat, pentru Ziare.com, Anita Panait, director executiv a Organizatiei Patronale a Hotelurilor si Restaurantelor din Romania (HORA).

Aceasta considera ca statul a indus frica clientilor obisnuiti prin faptul ca ar fi aruncat vina in mod nemeritat asupra industriei HoReCa pentru raspandirea noului coronavirus.

"Dumnezeu a tinut cu noi si avem aceasta vreme frumoasa si inca se mai poate sta la terase. Sa zicem ca am gasi solutii si pentru restul, am crea igluuri asa cum sunt in alte parti, dar cand autoritatile dau vina pe noi ca aici se produce mare raspandire, e clar ca putinii clienti pe care-i mai avem nu mai au curaj sa ne viziteze. Asadar, pe langa ca ne confruntam cu decizii care ne-au limitat activitatea foarte mult, mai pierdem si clienti din cauza fricii induse", a mai spus Panait.

O scrisoare pe zi catre autoritati

La capitolul dialog, acesta a fost foarte bun, spun operatorii din HoReCa.

"Acest an ne-a ingenuncheat. Efectele pandemiei si masurile Guvernului le-am resimtit extrem de puternic. Noi suntem de acord sa existe dialog si sa se aplice niste masuri de prevenire, dar macar sa functionam. Suntem de acord si cu numarul limitat de persoane in local si cu distanta care trebuie sa se pastreze, masca, in momentul in care te ridici. Toate acestea sunt solutii care pot ajuta, dar sa nu opreasca industria", este de parere directorul executiv al HORA.

Doar aceasta organizatie a trimis, pana acum, in jur de 150 de scrisori autoritatilor in care le solicita argumente sau, cumva, niste dovezi din care sa reiasa corelarea dintre numarul mare de infectii si deschiderea restaurantelor.

"In alte state europene inca mai functioneaza toate localurile pentru ca au gasit solutii care sa le permita acest lucru, de curand cateva tari au decis inchiderea lor, dar atat. Plus ca au venit cu masuri de sprijin mult mai eficiente decat la noi si mult mai rapide", mai spune Panait.

Incidentele celor putini au decis soarta unei industrii

Toate incidentele cu petreceri din baruri, aglomerarile de pe litoral, au constituit pentru autoritati o portita de care sa se foloseasca in decizia de a inchide industria.

"Dar daca ne uitam la majoritatea agentilor economici, tot ce au vrut a fost sa treaca peste acest an, nu sa faca minunni, sa faca profit, ci doar sa supravietuiasca. Nu ne mai gandim la profituri. Dar daca nu exista diagol din ambele sensuri pentru a gasi solutii, deja este dificil pentru ca vorbim de 40% dintre operatori de a fi in pericol sa nu mai deschida vreodata, vorbind diplomatic, adica de a intra in faliment, ceea ce este inspaimantator de mult", afirma reprezentanta HORA.

Panait spune ca nu se asteapta ca dupa alegeri sa se deschida localurile.

"Nu avem cum sa nu ne punem problema in conditiile in care industria noastra este inchisa, iar cazurile cresc in continuare, chiar am fost noi de vina?", a conchis Anita Panait.

Vești proaste pentru iubitorii de cafea. Prețurile vor continua să crească: ”Dacă seceta persistă, nu vom avea boabe de vândut”
Vești proaste pentru iubitorii de cafea. Prețurile vor continua să crească: ”Dacă seceta persistă, nu vom avea boabe de vândut”
Preţurile la cafea îşi vor continua ascensiunea meteorică, în condiţiile în care vremea nefavorabilă, şi mai ales decizia cultivatorilor din Vietnam de a mai aştepta înainte de a-şi...
Microsoft a lansat o nouă actualizare pentru Windows 11. Cu ce îmbunătățiri vine
Microsoft a lansat o nouă actualizare pentru Windows 11. Cu ce îmbunătățiri vine
Microsoft a lansat o actualizare pentru Windows 11, identificată prin codul KB5036980, care introduce noi funcții, dar și un element mai puțin plăcut: reclame în meniul Start. Această...
#restaurante inchise, #decizii autoritati contestate in instanta , #stiri economice