Leonard Orban, contrazis pe tema fondurilor UE pentru agricultura

Luni, 11 Februarie 2008, ora 18:04
806 citiri
Leonard Orban, contrazis pe tema fondurilor UE pentru agricultura

Fondurile pentru dezvoltare rurala nu sunt conditionate de cheltuirea fondurilor SAPARD, asa cum a anuntat, luni,comisarul european Leonard Orban, a declarat secretarul de stat in cadrul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), Cornelia Harabagiu, transmite NewsIn.

"Nu exista conditionare intre fondurile europene destinate dezvoltarii rurale si fondurile SAPARD. Singura conditie a fost sa nu accesam fondurile pentru dezvoltare rurala inainte de contractarea fondurilor SAPARD, etapa care a fost finalizata anul trecut", a spus Cornelia Harabagiu.

La randul sau, directorul general al Agentiei de Plati si Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP), Laszlo Klarik, a contrazis declaratiile lui Orban.

"Nu pot sa confirm aceasta varianta. Banii SAPARD pot fi cheltuiti pana la sfarsitul anului, iar acest lucru nu afecteaza accesarea fondurilor pentru dezvoltare rurala", a declarat, luni, pentru NewsIn, directorul general al APDRP, Laszlo Klarik.

Pe de alta parte, comisarul european pentru multilingvism, Leonard Orban, a declarat ca banii pentru dezvoltarea rurala vor veni abia dupa ce vor fi cheltuiti banii SAPARD.

"Banii pentru dezvoltare rurala vor sosi numai dupa ce vor fi finalizati banii SAPARD. Exista o decizie a CE, la fel cum a existat o decizie si pentru celelalte zece state care au aderat in 2004 ca intai sa fie cheltuiti banii SAPARD si dupa aceea sa se treaca la fondurile de dezvoltare rurala", a spus Orban, luni, in cadrul unei conferinte de presa.

Pentru programul SAPARD Romania a primit fonduri europene si de la buget de 1,5 miliarde de euro, iar banii trebuie cheltuiti pana la sfarsitul anului 2008. Pana in decembrie 2007, fusesera cheltuiti un miliard de euro.

Cât câștigă românii în străinătate. Diaspora aduce aproape 3% din PIB
Cât câștigă românii în străinătate. Diaspora aduce aproape 3% din PIB
Statisticile oficiale arată că România are una dintre cele mai semnificative diaspore din UE, raportat la populația rezidentă a țării. Pentru fiecare patru persoane care locuiesc în...
Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini, deschizând posibilitatea utilizării sale chiar și pentru telefoanele mai vechi, începând cu cele care rulează Android 10. Aplicația Gemini,...
#Leonard Orban, #comisar, #SAPARD, #agricultura, #Cornelia Harabagiu , #stiri economice