Romania nu poate furniza 1.000 MW Turciei, din cauza unor probleme tehnice

Joi, 07 Mai 2009, ora 17:34
1159 citiri
Romania nu poate furniza 1.000 MW Turciei, din cauza unor probleme tehnice
Foto: Curierul National

Turcia a solicitat Romaniei 1.000 MW, insa exista o problema tehnica in privinta Bulgariei, tara prin care s-ar putea face transportul, a declarat, joi, secretarul de stat din cadrul Ministerului Economiei, Tudor Serban.

"Noi putem exporta pana la 2.000MW. Turcia ne-a solicitat 1.000MW, trecerea se face prin Bulgaria, cu care purtam acum discutii. Problema este de ordin tehnic, intre sistemele de transport. Noi functionam sincron cu Grecia, cu Bulgaria, dar nu si cu Turcia", a afirmat Tudor Serban, in cadrul unei conferinte, pe teme energetice.

Potrivit acestuia, din Turcia exista cea mai mare cerere de energie electrica, in aceasta parte a Europei, intrucat consuma circa 5.000-6.000 MW.

De asemenea, potrivit datelor Transelectrica din "Planul de perspectiva al retelei electrice de transport pentru perioada 2008-2012 si orientativ 2017", la nivelul anului 2008, cererea de energie electrica si de putere de varf se acopera in conditii de siguranta cu centralele existente, existand si un excedent de putere neta disponibila de circa 1.590 MW.

Romania are linii de interconexiune cu Ungaria, Bulgaria, Serbia, Ucraina si Republica Moldova. Astfel, Transelectrica poate exporta din energia electrica in excedent: fie poate imprumuta alte tari, fie poate vinde energie electrica, conform normelor stabilite de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE).

De asemenea, productia neta de energie electrica a fost in 2008 de 56,46 TWh, in crestere fata de productia din 2007, de 56,37 TWh, potrivit datelor Traselectrica.

Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile, prin introducerea unei caracteristici îmbunătățite de „partajare audio”....
Apple Music, Apple TV și Apple Devices, disponibile și pe Windows
Apple Music, Apple TV și Apple Devices, disponibile și pe Windows
Apple a lansat oficial trei aplicații dedicate pentru utilizatorii de Windows: Apple Music, Apple TV și Apple Devices. Actualizarea face parte din eforturilor companiei de a se distanța de...
#furnizare electricitate Turcia, #probleme tehnice electricitate , #stiri economice