Cum vrea statul sa ia banii romanilor, dar si sa penalizeze bancile, prin tilurile de stat Fidelis

Marti, 22 Iunie 2021, ora 23:40
4780 citiri
Cum vrea statul sa ia banii romanilor, dar si sa penalizeze bancile, prin tilurile de stat Fidelis
Foto: Pixabay.com

Statul roman incearca sa se foloseasca de banii romanilor prin intermediul titlurilor de stat Fidelis pentru a-si finanta gaurile din buget, dar si pentru a da o lovitura bancilor care pentru a imprumuta bani statului cer dobanzi absurde. Mai mult, dobanzile pe care statul le plateste populatiei pentru banii atrasi nici macar nu vor acoperi nivelul inflatiei.

"Titlurile Fidelis reprezinta, in teorie, un instrument financiar salutar, cu un efect multiplu - ajuta statul sa faca rost de bani, populatia sa isi investeasca banii fara emotii, scoate la iveala o parte din banii din economia subterana si, nu in ultimul rand, creste interesul investitorilor pentru bursa", ne-a declarat analistul economic Adrian Negrescu.

In teorie suna bine, in practica, insa, lasa mult de dorit cel putin in 2021, cand dobanda propusa (2,95-3,25% la lei respectiv 1% euro) se va situa sub nivelul inflatiei, prognozata peste 5%.

"Altfel spus, banii investiti isi vor pierde din valoarea reala. Poate in al doilea an, in 2022, daca alegi titlurile Fidelis pe 2 ani, inflatia sa coboare sub nivelul dobanzii si atunci sa iti aduca un plus. Pentru stat, Fidelis reprezinta o afacere foarte buna. In esenta, spera sa atraga banii de la saltea ai romanilor, pe cei obtinuti din afaceri la negru cu care sa isi finanteze gaurile din buget", a mai declarat specialistul.

Concureaza bancile pentru a le lua banii

Potrivit lui, autoritatile mai fac un lucru interesant.

"Vin cu dobanzi peste cele practicate de banci la depozite cu doua tinte foarte clare - in primul rand sa atraga o parte din banii tinuti in depozite, iar pe de alta parte sa le dea un avertisment bancilor care, in ultima vreme, au devenit "indisciplinate" in relatia cu statul, cerand dobanzi mai mari la imprumuturile cu care creditau statul", a mai declarat Negrescu.

Pentru romani, investitia in titlurile Fidelis poate fi, in conditiile inflatiei, o afacere paguboasa dar oricum mai buna decat sa isi tina banii la banca unde obtin dobanzi mai mici.

"Nu este exclus ca multi sa isi lichideze din depozite si sa cumpere titluri Fidelis iar unii dintre ei chiar sa mearga mai departe cu ingineriile financiare si sa isi vanda titlurile pe bursa, acolo unde fondurile de investitii le vor cumpara, probabil, cu un 2-3% mai mult", a afirmat acesta.

Cum pentru titlurile Fidelis nu platesti taxe, e un artificiul care ti-ar putea aduce ceva bani, mai ales daca investesti o suma considerabila.

"Pentru restul populatiei, care nu are apetit pentru artificii financiare, singura certitudine este ca isi va pastra banii la o dobanda mai buna decat la banci, in conditii sigure. Exista un risc si aici pentru ca nu este exclus ca statul, in 2021 sau 2022, sa se razgandeasca cu neimpozitarea castigului, astfel incat castigul sa nu mai fie, in realitate, cel promis", spune economistul.

Statul finanteaza gaura din buget cu banii romanilor

Ce va face statul cu banii din Fidelis?

"Va finanta deficitul urias generat de amanarea reformelor. Statul va imprumuta, "fara numar" pentru a-si asigura banii de salarii, de pensii si, nu in ultimul rand, pentru a mentine pe linia de plutire un sistem administrativ falimentar. In loc sa facem reforme, sa taiem in carne vie in companiile de stat, sa disponibilizam pe cei care taie frunze la caini, sa restructuram aparatul public, ne imprumutam tot mai mult cu speranta ca economia isi va reveni si firmele vor plati la buget mai multe taxe si impozite cu care sa echilibram bugetul din pix", afirma acesta.

Negrescu este de parere ca, nu e rau sa te imprumuti de la populatie, e chiar salutar insa daca nu oferi banilor o destinatie clara (sanatate, educatie, infrastructura etc.), banii se vor duce, ca de obicei, pe asigurarea privilegiilor unui sistem cu iz fanariot, intretinut din imprumuturi pe banda rulanta.

Infinix intră pe piața din România! Producătorul oferă telefoane de buget, cu specificații decente. Care sunt prețurile
Infinix intră pe piața din România! Producătorul oferă telefoane de buget, cu specificații decente. Care sunt prețurile
Compania Infinix Mobility, cunoscută pentru tehnologiile inovative și telefoanele de buget, mid-range și high-end, își extinde acum operațiunile pe piața din România. Fondată în 2013,...
Cum obții o întâlnire cu bărbatul de 1.500 de miliarde de dolari: Ai nevoie de o idee și un om
Cum obții o întâlnire cu bărbatul de 1.500 de miliarde de dolari: Ai nevoie de o idee și un om
Marii bogătași și finanțatori de la New York, Londra sau Hong Kong tânjesc chiar pentru o întâlnire de doar 10 minute cu unul dintre cei mai căutați bărbați din Orientul Mijlociu....
#titluri de stat fidelis, #economii romani, #finantare buget , #stiri economice