Presa de azi: Ai venituri din drepturi de autor? Statul te face functionar grabit

Miercuri, 25 August 2010, ora 07:30
2913 citiri
Presa de azi: Ai venituri din drepturi de autor? Statul te face functionar grabit
Foto: bihon.ro

Cozile interminabile facute de cei care au venituri din activitati independente si care sunt obligati, pana miercuri, sa isi plateasca contributiile sociale la somaj, pensii si sanatate, dar si problemele de care s-au lovit acestia, au fost surprinse de principalele ziare centrale.

Daca reporterii Jurnalul National ne prezinta "cetateanul roman, cu declaratia in dinti, chinuit de amenda", cei de la Romania libera ne invata "cat si cum platim, pana la urma, contributiile pentru drepturile de autor". Iar ca ignoranta politica sa fie adusa in prim plan, Gandul ne anunta ca "premierul spune ca n-a auzit de haosul de la ghisee, dupa ce a pus 500.000 de oameni la coada".

Adevarul: Drepturile de autor, bataie de joc de la guvernul Boc

Cel putin 500.000 de romani sunt purtati pe drumuri pentru a da bani statului in contul contributiilor pentru veniturile profesionale.

Vidul de informatii, aparitia tarzie a formularelor pe site-urile institutiilor si lipsa conturilor in care pot fi virate noile contributii au pus pe drumuri in ultimele doua zile mii de beneficiari ai veniturilor de natura profesionala (contracte de drepturi de autor, conventii civile, persoane fizice autorizate), anunta Adevarul.

Potrivit normelor metodologice ale ordonantei de urgenta de modificare a Codului Fiscal, miercuri, 25 august, este ultima zi in care acestia trebuie sa-si depuna declaratiile de asigurare si sa plateasca noile dari catre stat, contributiile la pensii, somaj si la sanatate.

Cu toate acestea, niciuna dintre cele trei institutii - Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale (CNPADAS), Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) - nu era ieri pregatita sa primeasca formularele cu noile declaratii sau sa dea macar informatii doritorilor.

Casa Nationala de Pensii a anuntat marti documentele care trebuie depuse la dosar odata cu prima declaratie: o copie dupa buletinul titularului, procura sau imputernicire daca este necesar, certificat de inregistrare fiscala pentru persoanele fizice autorizate, copie dupa decizia de impunere de la circa financiara unde este inregistrata persoana cu venituri suplimentare si declaratie pe propria raspundere ca detine venitul mentionat in declaratie. La Agentia de Ocupare a Fortelor de Munca se cereau aceleasi documente.

Evenimentul Zilei: Ai venituri din drepturi de autor? Statul te face functionar grabit. Din 1.000 de lei mai ramaneti cu jumatate

Daca nu depune declaratiile, contribuabilul risca o amenda de 2.500 pana la 5.000 de lei. Daca greseste calculele, i se poate aplica o amenda de la 300 la 600 de lei.

Chiar daca in luna iulie un contribuabil nu a mai incasat venituri din drepturi de autor, tot trebuie sa depuna cate o declaratie in acest sens la Fisc, la casa de pensii si la cea de asigurari de sanatate, informeaza Evenimentul Zilei.

In cazul in care contractul de drepturi de autor a fost reziliat inainte de 1 iulie 2010, contribuabilul nu mai trebuie sa notifice institutiile amintite, cu conditia sa fi anuntat organul fiscal de pe raza caruia domiciliaza cu privire la aceste schimbari. In caz contrar, va fi amendat.

Contributiile catre Casa de Asigurari de Sanatate se vireaza trimestrial. Institutia stabileste termenul de plata. Astfel, ultima de plata pentru acest trimestru este 15 septembrie, potrivit functionarilor ANAF de la biroul de asistenta pentru contribuabili. La un venit net de 672 de lei, contributia lunara catre asigurarile de sanatate se ridica la 36,96 de lei.

Astfel, suma care trebuie platita lunar (cu mentiunea ca platile catre bugetul de asigurari de sanatate se fac trimestrial) se ridica la 110,88 lei. Dupa ce face aceste plati, contribuabilul ramane cu 561,12 lei in mana.

Romania libera: Cat si cum platim, pana la urma, contributiile pentru drepturile de autor?

Teoretic, cei aproape jumatate de milion de romani care obtin venituri din activitati independente (din care 100.000 din drepturi) ar trebui sa declare si sa plateasca in total 16,5% din venituri: 10,5% in contul contributiilor pentru asigurari sociale, 5,5% pentru asigurarile de sanatate si 1% pentru somaj.

Totusi, nici contribuabilii, nici consultantii fiscali si nici chiar functionarii nu au inteles exact care prevederi se aplica in fiecare caz. De exemplu, in cazul asigurarilor de sanatate, Codul Fiscal este in contradictie cu legea de functionare a Casei de Asigurari de Sanatate, scrie si Romania libera.

Cei care incaseaza drepturi de autor pe langa cartea de munca nu platesc asigurarile de sanatate pentru drepturile de autor. Cei care obtin venituri din drepturi de autor dar nu au carte de munca platesc ca pana acum, anual, iar persoanele fizice autorizate platesc trimestrial.

Pe de alta parte, institutiile care trebuie sa colecteze contributiile nu au conturi deschise si cer prezenta personala pentru ridicarea si depunerea declaratiei de venit, desi aceasta, teoretic, ar putea fi trimisa si prin scrisoare recomandata.

Jurnalul National: Cetateanul roman - cu declaratia in dinti, chinuit de amenda

Ordonanta 58/2010 i-a buimacit nu numai pe contribuabili, ci si pe functionarii publici. La intrarea in sediul central al Agentiei de Operare a Fortei de Munca s-a incropit un birou, langa agentul de paza, pentru inregistrarea declaratiilor. Doua functionare aduse din alte departamente ale unitatii inregistreaza declaratiile, una pentru PFA, cealalta pentru drepturile de autor.

Nu raspund la intrebari, nu verifica daca sunt completate corect - si asta nu pentru ca nu le intra in atributii, ci pentru ca efectiv nu stiu -, nu dau informatii. Ele sunt pe post de scrib si atat. Pentru cei care nu inteleg cum trebuie completate formularele, cele doua functionare ii indruma amabil, cu hartia in mana, la Serviciul Juridic, comenteaza Jurnalul National.

La Juridic, intr-un subsol al cladirii lucreaza doar o singura persoana din trei. Restul colegilor, motiveaza aceasta, sunt intr-o sedinta la Ministerul Finantelor pentru lamurirea si definitivarea ultimelor detalii ce trebuie puse la punct in legatura cu aplicarea practica a Ordonantei 58/2010. Asadar, la Juridic, cetatenii bun-platnici se inhama cu rabdare in fata usii si asteapta destoinici sa intre si sa se lamureasca. Fiecare cu intrebarea lui, cu nelamurirea lui.

Inauntru, doamna de la Juridic ii intreaba daca au citit Ordonanta 58. Nu se mai mira cand afla ca in mare parte cei care vin cu intrebari nu au citit ce este afisat pe site. Ba, mai mult, oamenii par revoltati de intreaga situatie creata, de faptul ca trebuie sa vina luna de luna sa isi plateasca aceste dari la stat, de faptul ca angajatorul nu face aceasta treaba pentru angajat.

Gandul: Boc nu stie. Premierul spune ca n-a auzit de haosul de la ghisee, dupa ce a pus 500.000 de oameni la coada: "Aceasta situatie nu s-a confirmat, e doar o supozitie"

In ciuda isteriei create, premierul Emil Boc a declarat, marti seara, raspunzand unei intrebari legate de faptul ca 500.000 de beneficiari de drepturi de autor sunt in postura de a se prezinta lunar la ghisee cu declaratii pentru a plati taxe, ca este vorba despre "o supozitie", afirmand ca o asemenea informatie "nu se confirma".

Mai mult, a reprosat presei ca dezinformeaza, facand afirmatii "fara acoperire". Cum pe "masa Guvernului n-a ajuns nimic", Boc a conchis ca situatia descrisa nu exista. Premierul a facut aceasta declaratie la finalul intalnirii pe care a avut-o cu parlamentarii PD-L, dupa ce a fost intrebat insistent de ziaristi despre noile modificari ale Codului.

"Nu am aceasta informatie. Am auzit-o azi (marti, nr.) spusa doar ca data si ca supozitie. Eu nu am cunostiinta despre asa ceva. Atata vreme cat situatia nu exista, este doar o afirmatie. Oamenii stau la cozi, dar nu pentru situatia pe care mi-o invocati. Va trebui sa vina oamenii cu o analiza ceruta, pentru ca o asemenea afirmatie pe care ati auzit-o nu s-a confirmat", a declarat Emil Boc, citat de Gandul.

El i-a indicat pe ministrii Sebastian Vladescu si Mihai Seitan ca persoane care pot oferi informatii ce tin de componenta tehnica, dupa ce in cursul zilei, la o intrebare similara, trimisese presa la aceiasi doi "responsabili".

In cursul dupa-amiezei, Emil Boc explicase ca nu cunoaste datele tehnice ("Aici, ministrul Muncii si ministrul Finantelor Publice va pot da explicatii tehnice. Eu nu pot sa le confirm pentru ca nu cunosc datele. Nu stiu despre ce e vorba. Intrebati-l pe domnul Seitan, sau pe domnul Vladescu!), pentru ca spre seara sa ia atitudine fata de cei care fac afirmatii fara acoperire.

Medicul Cătălin Cîrstoiu, propunerea PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, a ajuns la Guvern pentru a discuta cu liderii coaliției. Ședințe la PNL și PSD București
Medicul Cătălin Cîrstoiu, propunerea PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, a ajuns la Guvern pentru a discuta cu liderii coaliției. Ședințe la PNL și PSD București
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei, acesta urmând să fie anunţat oficial drept candidat al celor două partide la...
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PNL şi PSD Bucureşti vor avea o întâlnire, marţi, 19 martie, cu consilierii municipali social-democraţi şi liberali pentru a cere convocarea unei şedinţe de Consiliu General...
#contributii drepturi autor, #contributii plata activitati independente , #stiri Emil Boc