Presedintele Macron le transmite "vestelor galbene" ca le-a inteles ingrijorarile, dar reformele continua. Le-a cerut francezilor sa munceasca mai mult

Vineri, 26 Aprilie 2019, ora 10:23
3369 citiri
Presedintele Macron le transmite "vestelor galbene" ca le-a inteles ingrijorarile, dar reformele continua. Le-a cerut francezilor sa munceasca mai mult
Foto: Facebook/Emmanuel Macron

Presedintele Frantei, Emmanuel Macron, a transmis, joi seara, ca a inteles preocuparile societatii si ale protestatarilor din miscarea "vestelor galbene", dar va mentine cursul reformelor, promitand totusi si unele reduceri de taxe.

"Am auzit, am inteles, am simtit deplin ceea ce ei traiesc (...) Dar transformarile indispensabile pentru tara noastra nu trebuie oprite", a spus Macron la conferinta de presa pe care a convocat-o dupa ce lunea trecuta, imediat dupa incendiul de la Catedrala Notre-Dame, si-a anulat sine die un discurs in care urma sa anunte concluziile sale in urma "marii dezbateri nationale" pe care a lansat-o in incercarea de a calma protestele "vestelor galbene", potrivit AFP, dpa si Reuters.

Totusi, venind in intampinarea revendicarilor protestatarilor care acuza scaderea puterii de cumparare si "injustitia fiscala", el a promis o scadere semnificativa a impozitului pe venit si o indexare cu rata inflatiei a pensiilor mai mici de 2000 de euro incepand cu 1 ianuarie 2020.

Insa a mentionat ca, pentru a putea fi sustinute aceste masuri, este nevoie sa se "munceasca mai mult", si anume ca angajatii sa contribuie o perioada mai indelungata la sistemul de asigurari sociale inainte de a se pensiona. Tot pentru sustinerea masurilor promise, el a vorbit despre nevoia reducerii cheltuielilor publice. Insa a exclus reintroducerea taxei pe bogatie, pe care guvernul sau a eliminat-o.

In ce priveste deficitul democratic reclamat de manifestantii care din luna noiembrie protesteaza in fiecare sambata, seful statului francez a promis o modificare a legislatiei privind organizarea referendumurilor, astfel incat parlamentul sa fie sesizat pentru convocarea unui referendum daca sunt adunate un milion de semnaturi ale cetatenilor, fata de 10% din corpul electoral, cat prevede actuala legislatie, procent care inseamna cateva milioane de semnaturi.

El a confirmat in fata presei ca va sustine desfiintarea Scolii Nationale de Administratie a Frantei (Ecole Nationale d'Administration - ENA), institutia de invatamant unde sunt formate elitele din administratie si politica si unde a studiat inclusiv Emmanuel Macron.

De asemenea, Macron a inasprit tonul fata de migratie, afirmand ca doreste ca in fiecare an sa existe o dezbatere pe aceasta tema in parlamentul francez si a promis ca va depune eforturi in interiorul UE pentru o mai buna coordonare privind migratia si controlul frontierelor.

"Pentru a fi deschis, este nevoie si de limite; pentru a primi pe cineva, ai nevoie de casa, asadar si de frontiere", a indicat liderul de la Elysee.

El a estimat in acest context ca este nevoie de schimbari si in privinta spatiului Schengen, chiar daca acestea ar presupune reducerea facilitatilor sale ori a numarului statelor membre ale acestui spatiu de libera circulatie.

Macron a sustinut de asemenea caracterul laic al statului francez si a promis ca va fi "necrutator" cu cei care ar dori sa impuna un "islam politic".

Printre alte promisiuni regasite in interventia sa se numara realizarea unei reforme constitutionale pentru o descentralizare "diferentiata" si reducerea numarului de parlamentari.

Citeste mai multe detalii despre actiunile "vestelor galbene":

Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Aproape două treimi dintre români cred că țara noastră a îndeplinit toate criteriile pentru admiterea cu granițele terestre în Schengen. Ei sunt de părere că unele state europene...
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
#Emmanuel Macron veste galbene, #Emmanuel Macron Franta proteste , #presedinte Franta