Un român l-a dat în judecată pe jandarmul căruia i-a dat șpagă. Mituitorul cere banii înapoi

Sambata, 07 Ianuarie 2023, ora 04:09
4093 citiri
Un român l-a dat în judecată pe jandarmul căruia i-a dat șpagă. Mituitorul cere banii înapoi
Bancnote de euro numărate FOTO Hepta

Un jandarm, condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare după ce a primit bani de la două persoane, promițându-le că le va rezolva angajarea, a fost dat în judecată de unul dintre mituitori (denunțător în dosarul penal) pentru recuperarea mitei.

Curtea Militară de Apel București l-a condamnat în iunie 2021, definitiv, la doi ani de închisoare cu suspendare pe un jandarm din Caraș-Severin acuzat că i-a promis unui bărbat și unei femei că le rezolvă angajarea la Vamă, Poliție și Jandarmerie. În schimbul intervențiilor, jandarmul a primit 3.200 de euro și 15.700 de lei.

Ancheta inițială pe numele jandarmului a fost deschisă în urma unei sesizări din oficiu a Direcției Generale Anticorupție, pe baza informațiilor potrivit cărora jandarmul promite angajări în schimbul unor sume de bani.

Ulterior, jandarmul a și fost denunțat de un bărbat care a declarat că jandarmul i-a cerut 3.000 de euro, promițându-i fiicei sale că o va angaja la Jandarmerie sau IPJ Caraș-Severin.

”Am pile până la ministru, până la Vela... eu m-am dus direct la cine o luat, și cine face și cine se ocupă cu angajările ...”, care e ”colonel prim, plus prefect, plus, dacă mai vrei inspectorul general al treilea în stat de la București”, promitea jandarmul.

În al doilea caz, jandarmul a cerut și primit de la părinții unui tânăr suma totală de 2.800 euro, „prevalându-se de influența sa asupra unor persoane, pentru a facilita angajarea martorului denunțător, inițial la Vama Naidăș și, ulterior, la IPJ Caraș Severin”.

„Inculpatul a arătat că are influență asupra unor persoane, pe care nu le-a nominalizat, pretinzând și primind suma de 900 euro pentru facilitarea angajării la Vama Naidăș. Ulterior, când i s-au cerut explicații, a arătat că postul de la Vamă a fost ocupat de o altă persoană influentă, dar el (inculpatul-n.n.) poate interveni pentru angajarea martorului în cadrul Poliției Orașului Bocșa”, se arată în rechizitoriu.

Denunțătorul, rămas cu buza umflată

În urma procesului, jandarmul a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare. Judecătorii au dispus și confiscarea de la jandarm a sumelor primite cu titlul de mită. Banii confiscați intră, însă, în bugetul de stat, astfel că denunțătorii au rămas și fără posturile promise și cu banii dați.

Printr-un proces civil deschis la Judecătoria Oravița, tânărul care a plătit 2.800 de euro pentru un post de vameș sau polițist l-a dat în judecată pe fostul jandarm, cerând recuperarea banilor.

Judecătoria Oravița l-a obligat pe fostul jandarm să îi restituie denunțătorului mita. Tribunalul Caraș-Severin a decis, însă, rejudecarea cazului după ce a constatat că sentința Judecătoriei Oravița nu este nici măcar motivată.

„Tribunalul reţine că starea de fapt dedusă judecăţii nu este clar stabilită. Dispozițiile art. 425 CPC impun în mod obligatoriu stabilirea în considerentele hotărârii a unor aspecte, cum ar fi: situația de fapt, încadrarea în drept, examinarea argumentelor părților, opinia judecătorului față de argumente, precum și raționamentul care a servit ca fundament în ceea ce privește soluția dispusă în cauză.

(…) motivarea soluţiei pronunţate lipseşte cu desăvârşire, astfel încât lipseşte practic judecata, întrucât aceasta din urmă presupune şi un raţionament logico-juridic, o examinare efectivă a problemelor esenţiale ce sunt supuse aprecierii şi o indicare, cu suficientă claritate, a motivelor pe care se întemeiază hotărârea, CEDO statuând constant că absenţa motivării unei decizii judiciare poate impieta asupra dreptului la un proces echitabil”, se arată în sentința Tribunalului Caraș-Severin prin care s-a dispus rejudecarea.

O rețea „sofisticată” de spionaj a transmis secrete Rusiei timp de trei ani
O rețea „sofisticată” de spionaj a transmis secrete Rusiei timp de trei ani
Instanța din Marea Britanie a aflat că un grup de spionaj cu sediul în Regatul Unit a colectat și transmis secrete Rusiei timp de aproape trei ani. Aceștia au desfășurat activități de...
Europenii au, în general, un nivel record de încredere în UE și în moneda euro. Ce opinii au românii
Europenii au, în general, un nivel record de încredere în UE și în moneda euro. Ce opinii au românii
Cel mai recent Eurobarometru, publicat vineri, 29 noiembrie, de Comisia Europeană pe site-ul său, arată cel mai înalt nivel de încredere în Uniunea Europeană din 2007 şi cel mai mare...
#euro, #mita, #denuntator, #proces , #justitie
  1. Volodimir Zelenski a făcut planul de pace în Ucraina. Ce solicită președintele de la Kiev
  2. Rusia va folosi în Ucraina "distrugătoarele de orașe", lansatoare de rachete produse în Coreea de Nord
  3. Drama prin care trecea polițistul găsit împușcat în cap. Fiul său avea probleme grave cu drogurile și jocurile de noroc
  4. Accident mortal de Ziua Națională, pe un drum din Buzău. Două mașini au fost implicate în impact
  5. Trump vrea un tarif de 100% pentru țările BRICS, dacă renunță la dolarul american ca monedă în care își țin rezervele
  6. Șefa diplomației europene a mers la Kiev în prima zi de mandat. Mesaj important pentru Zelenski, reacție furioasă de la Medvedev
  7. Pedro Sanchez a fost reales în fruntea Partidului Socialist. Persoane din anturajul său, vizate de dosare penale
  8. „Pe vremuri, îi spânzuram de stâlp”. Medvedev, reacție furioasă din cauza protestelelor anti-Rusia și pro-UE din Georgia.
  9. Norocosul număr 13. Secretele genialului strateg care a umilit flota lui Putin
  10. Tragedie în Poiana Brașov: Tânăr de 21 de ani, ucis de un șofer băut. Prietena sa, rănită și transportată la spital