Referendumul din Scotia declanseaza o revolutie Interviu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Sambata, 20 Septembrie 2014, ora 11:31
12106 citiri
Referendumul din Scotia declanseaza o revolutie Interviu

Scotia si Regatul Unit sunt democratii mature in care omul voteaza cu buzunarul si in care demagogia nationalista nu are nicio sansa. Asa explica rezultatul referendumului pentru independenta jurnalistul independent Petru Clej, care traieste la Londra si a fost redactor sef al BBC Romania.

Intr-un interviu pentru Ziare.com, Petru Clej arata ca rezultatul consultarii populare este net, iar subiectul independentei este inchis. Efectul referendumului este insa foarte important: "a declansat revolutia constitutionala in Regatul Unit".

Petru Clej considera ca orice paralelism intre Scotia si Tinutul Secuiesc este "o prostie care dovedeste provincialismul gandirii politice si al vietii politice din Romania".

Cum comentati scorul referendumului din Scotia?

Scorul este mai net decat aratau sondajele din ultimele 2 saptamani, dar este un scor normal in conditiile in care in urma cu 2 luni "NU" avea un avans de 20 de procente. Nu cred ca s-a pus problema in mod real ca independenta sa aiba vreo sansa.

Ce a determinat aceste curbe ale sondajelor?

Cand a inceput sa se dezbata in amanunt pro si contra, s-a vazut aceasta personalitate foarte puternica, seful executivului scotian, Alex Salmond, intentiile de vot pentru NU si cele pentru DA au ajuns la egalitate.

In ultima saptamana, s-au implicat in campanie politicienii de la Londra, pentru ca pe scena scotiana adversarii lui Alex Salmond sunt niste pitici politici, si au facut tot felul de promisiuni de sporire a prerogativelor Parlamentului de la Edinburgh.

Au fost semnale din partea oamenilor de afaceri, a marilor bancheri care au amenintat ca isi iau jucariile si se muta la sud daca Scotia devine independenta si atunci electoratul nu a vrut sa faca pasul in necunoscut.

Deci a primat argumentul economic.

Niciun moment nu s-a pus problema ca nu va fi asa. Scotia si Regatul Unit sunt democratii mature in care omul voteaza cu buzunarul si in care demagogia nationalista nu are nicio sansa. Participarea la vot a fost de aproape 85%, ceea ce e uimitor, fara precedent, pentru lumea occidentala de azi.

Spuneati ca scorul e net. Deci subiectul independentei Scotiei e inchis?

Absolut. Cu atat mai mult cu cat incepe faza urmatoare nu numai pentru Scotia, ci pentru intreg Regatul Unit. Imediat dupa anuntarea rezultatului, premierul David Cameron a anuntat ca va fi pusa in practica promisiunea partidelor unioniste, laburist, conservator si liberal democrat, de infiintare a unei comisii, la care sa fie invitat si Partidul Nationalist Scotian, la putere in Scotia, care sa elaboreze un proiect de lege privind acordarea de noi prerogative pentru Parlamentul scotian si a prezentat un calendar. In ianuarie, proiectul urmeaza sa fie introdus in Parlamentul de la Westminster.

Deci referendumul a avut un efect.

Da, a declansat revolutia constitutionala in Regatul Unit. In cadrul aceluiasi calendar, premierul Cameron a anuntat ca descentralizarea va continua si in Tara Galilor, Irlanda de Nord si, foarte important, in Anglia, despre care nu s-a vorbit pana acum si care este uriasul Regatului Unit, cu 53 de milioane din totalul de 63 de milioane de locuitori.

La ora actuala in Parlamentul de la Londra, parlamentarii din Anglia nu au dreptul sa voteze in privinta chestiunilor care privesc Scotia, pentru ca exista un Parlament scotian. Parlamentarii din Scotia voteaza in Parlamentul de la Londra asupra chestiunilor care privesc Anglia. Premierul Cameron a spus ca trebuie corectat acest lucru.

Cea mai frecventa propunere este sa nu se infiinteze un Parlament al Angliei, dar atunci cand Parlamentul de la Westminster dezbate probleme care privesc numai Anglia, parlamentarii din Scotia, Tara Galilor si Irlanda de Nord sa nu aiba voie sa voteze.

In orice caz, Regatul Unit se indreapta catre federalismul complet, aceasta este revolutia constitutionala declansata de referendumul din Scotia.

In Romania inca nu e clar de unde a pornit aceasta idee separatista. Ce i-a apucat pe scotieni?

Nu e o dezbatere noua. Partidul Nationalist Scotian, condus de Alex Salmond, are aproape 100 de ani, Scotia a fost independenta pana in 1707, a avut o autonomie juridica si educationala pe tot parcursul uniunii, de 300 de ani.

In 1979 a esuat un referendum pentru infiintarea Parlamentului scotian, dar in 1997 referendumul a reusit si Parlamentul scotian a fost infiintat. Exista o puternica componenta politica si economica a acestui nationalism scotian si argumentul lui Alex Salmond a fost: cel mai bine ne conducem noi insine, Scotia e o tara prospera, dar va fi si mai prospera deca iese din Regatul Unit.

Si exact acest argument a fost subminat.

Daca va uitati la sondajele de opinie, cei care au votat impotriva independentei au fost persoanele de peste 55 de ani, care au pensii sau urmeaza sa primeasca pensii si s-au gandit la ele, si femeile, care voteaza intotdeauna mai putin pe criterii ideologice si mai mult pe criterii practice, economice.

Ce efect ar putea avea acest referendum asupra altor miscari separatiste din Europa?

Inhibitoriu. Primii care erau cu ochii cat cepele asupra acestui referendum erau catalanii. Ei vor sa organizeze un referendum privind independenta. Dar, spre deosebire de Regatul Unit, Spania nu vrea sa accepte nici macar organizarea acestui referendum, ce sa mai vorbim de rezultat.

Si aici e o diferenta asupra careia vreau sa va atrag atentia. Guvernul britanic nu s-a opus niciun moment organizarii referendumului si a anuntat ca va accepta rezultatul oricare ar fi el. Campania, desi a fost extrem de pasionata, a fost si extrem de civilizata. Deci e un esec pentru catalani, pentru basci. Asta nu inseamna ca nu vor incerca.

Nationalismul scotian e diferit de cel catalan. Cel scotian e un nationalism civic, nu are componenta etnica sau lingvistica. In acest referendum au votat toti rezidentii in Scotia, dar persoanele nascute in Scotia care traiesc in alta parte nu au avut drept de vot.

In Romania s-a facut insistent un paralelism intre Scotia si Tinutul Secuiesc.

E o prostie care dovedeste provincialismul gandirii politice si al vietii politice din Romania. Scotia e o tara care a fost independenta si are o traditie de autoguvernare, are Parlament si a facut un referendum de independenta. In Romania, avem un tinut regional care doreste autonomie. Nu exista nicio legatura.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#Petru Clej jurnalist, #referendum Scotia, #Scotia Tinutul Secuiesc , #Scotia