Socialistul Francois Hollande va fi adversarul lui Sarkozy la prezidentiale

Luni, 17 Octombrie 2011, ora 07:13
1651 citiri
Socialistul Francois Hollande va fi adversarul lui Sarkozy la prezidentiale

Actualul presedinte de dreapta al Frantei, Nicolas Sarkozy, il va avea ca principal contracandidat la alegerile prezidentiale de anul viitor pe Francois Hollande, ales duminica, in urma unui scrutin intern cu doua tururi, candidat al Partidului Socialist.

Rivala lui Hollande in aceste alegeri primare, organizate pentru prima oara de socialistii francezi dupa model american, a fost Martine Aubry, actualul lider al socialistilor. Ea si-a recunoscut infrangerea inainte chiar de a fi anuntate rezultatele finale.

In discursul in care si-a revendicat victoria, Hollande - care a avut 56% din voturile exprimate de circa 2,7 milioane de persoane - a spus ca ii va reprezenta pe cei care nu mai pot suporta politicile lui Sarkozy.

Sondajele de opinie sugereaza ca l-ar putea infrange pe actualul presedinte, care nu si-a anuntat insa in mod oficial candidatura pentru un nou mandat.

Dincolo de norocul pe care l-a avut prin descalificarea lui Dominique Strauss-Kahn din cursa electorala interna - din cauza scandalului sexual in care a fost implicat la New York - Francois Hollande a muncit din greu pentru victoria sa, noteaza BBC.

El a inceput sa-si pregateasca intrarea in cursa electorala interna inca de acum un an. A strabatut tara facandu-si o retea de sustinatori. Si-a construit atent discursul si imaginea, astfel incat sa para si un om de stanga, si un om de centru. S-a aratat un om al consensului, avand un caracter prin care se face usor placut.

Dar oare are tot ce-i trebuie pentru a-i face fata lui Nicolas Sarkozy in dificilele luni de campanie care urmeaza? Va putea conduce apoi Franta in anii dificili care se astern in fata? se intreaba analistii. Ei reamintesc ca este vorba despre o persoana care niciodata in viata sa nu a detinut vreun post ministerial, nici macar la nivel inferior.

Dar nici Barack Obama nu a facut-o, spun, in replica, sustinatorii sai.

El a promis ca va aduce o "alta viziune asupra Presedintiei", ca va fi candidatul "respectului si al dialogului" si a spus ca vrea sa puna magia la loc in visul frantuzesc.

Aubry a salutat victoria lui Hollande si a promis, la randul ei, ca va depune toata energia de care dispune pentru ca el sa fie presedinte peste sapte luni.

Francois Hollande, in varsta de 57 de ani, care a condus partidul timp de peste zece ani inainte de Aubry, este vazut ca un om inzestrat cu un adevarat geniu politic.

El a fost partenerul de viata a lui Segolene Royal, contracandidata socialista in fata careia Sarkozy a obtinut o victorie facila la alegerile din 2007. Hollande si Royal au patru copii impreuna - cel mai mare de 27 de ani, cel mai mic de 19 ani -, dar s-au despartit la doar o luna dupa infrangerea socialistei de catre Sarkozy, in 2007.

Alegerile prezidentiale in Franta vor avea loc la 22 aprilie 2012, cu al doilea tur la 6 mai.

Dreapta care il sustine pe Sarkozy a incercat, duminica, sa minizeze candidatura lui Hollande si au spus ca dezbaterea se va reechilibra acum, iar socialistii vor avea de raspuns la "o multime de intrebari".

500.000 de euro șpagă pentru postul de arhitect șef al Iașiului. Detalii din rechizitoriul primarului Mihai Chirica
500.000 de euro șpagă pentru postul de arhitect șef al Iașiului. Detalii din rechizitoriul primarului Mihai Chirica
Apar informații din dosarul în care primarul Mihai Chirica este acuzat de autorizarea în condiții ilegale ale unor construcții din municipiul Iași. Un funcționar, martor în dosar, a...
Nelu Tătaru, fostul ministru al Sănătății, și-a depus candidatura la șefia unui consiliu județean din Moldova
Nelu Tătaru, fostul ministru al Sănătății, și-a depus candidatura la șefia unui consiliu județean din Moldova
Filiala Vaslui a PNL și-au adus tot efectivul la Biroul Electoral Județean (BEJ) Vaslui, pentru depunerea oficială a candidaturii lui Nelu Tătaru la conducerea Consiliului Județean Vaslui....
#prezidentiale Franta 2012, #candidat socialist Franta, #Francois Hollande prezidentiale , #Franta
Comentarii
Poza omuldinpekin
omuldinpekin
rank 3
Hai Francois Hollande ! Goneste limbricul de Palatul Élisée !