Suspect in asasinatele din Bruxelles, arestat. E francez, arab, fost voluntar jihadist in Siria

Luni, 02 Iunie 2014, ora 14:03
2762 citiri
Suspect in asasinatele din Bruxelles, arestat. E francez, arab, fost voluntar jihadist in Siria

Temerile fata de o propagare a violentei dinspre razboiul din Siria s-au adancit in Occident dupa arestarea unui suspect pentru atacul armat de la Muzeul Evreiesc din Bruxelles. Acesta e un tanar francez de origine araba, fost voluntar in razboiul din Siria.

Suspectul, Mehdi Nemmouche, in varsta de 29 de ani, este originar din localitatea Roubaix, aflata la granita franco-belgiana. El s-a intors in Europa in urma cu doua luni dupa ce a petrecut mai mult de un an cu un grup islamist radical in Siria. Se crede ca acesta a petrecut ceva timp si in Marea Britanie, scrie The Independent.

Desi nu a recunoscut ca este vinovat de asasinatele din Bruxelles, anchetatorii francezi spun ca au dovezi puternice care il leaga de atac.

Acestia au gasit in bagajele sale o arma Kalasnikov inscriptionata cu citate islamiste, un revolver si gloante similare celor folosite in atac. Politia a gasit asupra lui Nemmouche si taieturi din ziare cu articole despre asasinatele de la muzeu si un film intr-o camera video in care recunoaste ca este autorul atacului.

Impuscaturi in centrul Bruxelles-ului: Trei morti, un ranit grav

Procurorul federal belgian Frederic Van Leeuw a declarat ca suspectul pare sa fi incercat sa filmeze atacul, dar camera i s-a defectat. Nemmouche a mai fost condamnat la inchisoare si a devenit jihadist in razboiul din Siria dupa ce a iesit din inchisoare, in ianuarie 2013. In acest moment, el refuza sa raspunda intrebarilor anchetatorilor.

Daca se va dovedi implicarea sa in atacurile din Bruxelles, Nemmouche va fi primul voluntar jihadist european care se intoarce din Siria si comite un act de terorism. In ultimii doi ani, cel putin 3000 de musulmani din Occident s-au alaturat miscarii de rezistenta armata impotriva regimului presedintelui sirian Assad.

Suspectul a reintrat in Europa prin Germania si apoi s-a mutat in Belgia.

Autoritatile franceze spun ca purtarea lui Nemmouche a fost cea a unui amator, sugerand ca acesta a actionat mai degraba pe cont propriu decat intr-o retea organizata.

El a mers, avand asupra sa geanta plina cu arme, cu un autobuz de la Amsterdam la Marsillia, o ruta care de obicei e supravegheata de politie din cauza traficului de droguri si a fost arestat in urma unui control de rutina.

Trei persoane au murit impuscate si una a fost grav ranita, la mijlocul lunii mai, in atacul executat de o persoana inarmata cu o pusca, in apropierea Muzeului Evreiesc al Belgiei, aflat in centrul orasului Bruxelles.

Citeste si:
Ce conduc politicienii care au promovat reducerea prețului la benzină. Mulți dintre ei nu au nici măcar mașină
Ce conduc politicienii care au promovat reducerea prețului la benzină. Mulți dintre ei nu au nici măcar mașină
Prețul carburanților a fost intens dezbătut de coaliția de guvernare, până ce s-a ajuns la soluția compensării cu 50 de bani (inițial fiind vorba de 1 leu). Mulți dintre politicienii care...
Un deputat spune că nu va mai candida la alegerile parlamentare din 2024. ”Pe mine mă încântă perspectiva întoarcerii în privat”
Un deputat spune că nu va mai candida la alegerile parlamentare din 2024. ”Pe mine mă încântă perspectiva întoarcerii în privat”
Un politician român spune că i-au ajuns două mandate de deputat în Parlamentul României și nu mai vrea să candideze pentru această funcție în 2024. Nu se lasă însă de politică....