Atena are inima la Moscova, dar ii sta capul numai la Europa

Autor: Ana Ilie
Vineri, 06 Februarie 2015, ora 09:15
3813 citiri
Atena are inima la Moscova, dar ii sta capul numai la Europa
Foto: Guvernul Greciei

Noul guvern de stanga de la Atena, care are in componenta si pro-rusi si fosti comunisti, a dat emotii cu privire la o schimbare strategica inspre Moscova. Expertii spun insa ca Atena sta atent cu ochii pe Europa.

Partidul de guvernare Syriza nu mai militeaza pentru ca Grecia sa iasa din NATO, insa ministrul de Externe Nikos Kotzias a subliniat legaturile istorice ale tarii cu Rusia si a condamnat abordarea "spasmodica" a Uniunii Europene fata de Moscova, scrie AFP.

Nici ministrul Apararii, Panos Kammenos, lider al partidului nationalist Grecii Independenti, partenerul de guvernare al Syrizei, nu face un secret din faptul ca este de parere ca Rusia este aliatul natural al Greciei si chiar a vizitat Moscova in urma cu cateva saptamani.

Nu este deci de mirare ca atunci cand Guvernul premierului Alexis Tsipras, fost comunist, a protestat, saptamana trecuta, fata de o luare de pozitie europeana care ameninta Rusia cu noi sanctiuni din cauza Ucrainei, multi au vazut in asta influenta Kremlinului.

Premierul Greciei: Am nevoie de timp pentru a respira. Nimeni nu vrea conflict

Tsipras a incercat totusi sa puna capat speculatiilor cu privire la redirectionarea catre Moscova, la fel cum a incercat sa relaxeze tensiunile cu creditorii internationali ai Greciei.

Aflat luni intr-o vizita in Cipru, el si-a exprimat dorinta de a forma un "pod" intre Europa si Rusia, insa a respins orice speculatie ca guvernul sau va apela la rusi pentru ajutor financiar.

Constantinos Filis, director de cercetare la Institutul de Relatii Internationale din Atena, nu anticipeaza nicio schimbare strategica in directia Rusiei, scrie sursa citata.

"Grecia isi va schimba retorica, va incerca sa isi imbunatateasca relatiile si va incerca sa solicite o politica occidentala mai echilibrata fata de Rusia. Dar nu vad nicio intoarcere de 180 de grade in urmatoarele saptamani si luni", a declarat acesta.

Va cere Grecia un ajutor financiar Rusiei? Ce plan are noul premier de la Atena

Fiodor Lukianov, presedinte al Consiliului pentru Politica Externa si de Aparare, cu legaturi cu Kremlinul, este de parere ca Grecia se concentreaza pe negocierea unei iesiri din programul de salvare, care ii impune reforme dureroase.

"Oricare ar fi simpatiile lor fata de unii oameni de aici, Tsipras va incerca sa se pozitioneze drept un lider elen responsabil, ceea ce va insemna rezolvarea problemelor, nu crearea de probleme noi", a afirmat Lukianov pentru sursa citata.

Analistii mai cred ca Grecia se foloseste de apropierea de Rusia pentru a avea un avantaj in negocierile economice. "Guvernul grec nu va risca sa se izoleze de restul Europei", spune Filis.

Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Şeful Guvernului Marcel Ciolacu a precizat că mecanismul de implementare a salariului minim european va începe de la 1 iulie. El a amintit că, în acest sens, a fost emisă ordonanţa....
#Grecia legaturi Moscova, #Grecia relatii Europa , #Grecia