Grecia: Un partid de extrema-dreapta rezoneaza cu grecii maniosi

Autor: Ana Ilie
Joi, 26 Aprilie 2012, ora 19:37
1898 citiri
Grecia: Un partid de extrema-dreapta rezoneaza cu grecii maniosi

Partidul elen de extrema-dreapta, Zorii Aurii, le promite alegatorilor care participa la scrutinul de luna viitoare ca va alunga imigrantii ilegali si legali din tara si va planta mine la granita. Cu toate ca pare extrem pentru gusturile multora, grecii maniosi pe masurile de austeritate par atrasi in numar tot mai mare de promisiunile acestui partid.

Zorii Aurii neaga ca ar fi un partid neo-nazist, desi liderul sau, Nikolaos Mihaloliakos, a facut salutul nazist, anul trecut, in consiliul municipal al Atenei, scrie Reuters.

"Vrem sa scoatem toti imigrantii ilegali din tara, vrem sa scoatem putoarea din locul asta", isi prezinta oferta electorala candidatul Frangiscos Porihis. "N-ar trebui sa se afle aici si vor pleca intr-un fel sau altul - cu binele sau cu raul", spune acesta la o intalnire in Pireu, cu zeci de tineri rasi pe cap si imbracati in negru.

In ultimele luni, platforma sa anti-imigrationista si planurile de a imparti cateva parcele de pamant nevoiasilor greci, Zorii Aurii a iesit din obscuritate si pare ca va intra confortabil in Parlament, la scrutinul din 6 mai.

Candidatii partidului nu sunt figuri cunoscute: sunt tarani, ciobani, muncitori si fosti ofiteri de armata. De mai bine de un an, membrii partidului duc familiilor nevoiase haine, ulei de masline, orez, paste, in cutii pe care se poate citi "Votez pentru Zorii Aurii ca sa facem curatenie in tara" si "Pentru ca Atena sa revina din nou grecilor". Membrii partidului ii insotesc chiar pe batranii care se tem de imigranti pana la bancomate, ca sa-si poata retrage banii in liniste.

Sondajele de opinie releva ca Zorii Aurii ar putea castiga in jur de 5% din voturile exprimate, deasupra pragului de 3% necesar pentru intrarea in Parlament. In urma cu trei ani, la ultimele alegeri generale, a obtinut 0,23%, deci este in crestere accelerata si va deveni, cel mai probabil, cel mai extrem partid de dreapta care va intra in Parlamentul elen de la caderea dictaturii militare, in 1974, incoace.

Explicatia ar fi ca retorica sa rasista, anti-imigratie, rezoneaza cu grecii care dau vina pe sutele de mii de imigranti ce patrund in tara pentru valul de infractionalitate cu care se confrunta. Noua din zece imigranti care au intrat in UE in 2010 au facut-o prin Grecia, in special venind dinspre Turcia, fie pe mare fie pe uscat. Mai mult, Grecia are peste un milion de imigranti, legali si ilegali, la o populatie de 11 milioane.

BEC a aprobat desființarea Alianței PSD-PNL pentru București. S-au creat alte 6 alianțe pentru toate sectoarele capitalei
BEC a aprobat desființarea Alianței PSD-PNL pentru București. S-au creat alte 6 alianțe pentru toate sectoarele capitalei
Biroul Electoral de Circumscripţie al Municipiului Bucureşti a decis înregistrarea Acordului de desfiinţare a protocolului de constituire a Alianţei Electorale PSD-PNL încheiat la nivelul...
500.000 de euro șpagă pentru postul de arhitect șef al Iașiului. Detalii din rechizitoriul primarului Mihai Chirica
500.000 de euro șpagă pentru postul de arhitect șef al Iașiului. Detalii din rechizitoriul primarului Mihai Chirica
Apar informații din dosarul în care primarul Mihai Chirica este acuzat de autorizarea în condiții ilegale ale unor construcții din municipiul Iași. Un funcționar, martor în dosar, a...
#Grecia partid extrema dreapta, #Grecia alegeri 6 mai, #Grecia partid ultra nationalist , #Grecia