Tatal unei suspecte de spionaj arestate in SUA a fost agent KGB

Vineri, 02 Iulie 2010, ora 17:53
1942 citiri
Tatal unei suspecte de spionaj arestate in SUA a fost agent KGB
Foto: Daily Telegraph

Tatal uneia dintre persoanele arestate in SUA si acuzate de spionaj in favoarea Rusiei este un fost ofiter KGB. Serviciile de informatii din Marea Britanie incearca sa afle acum daca Anna Chapman, casatorita cu un britanic in 2002, a fost recrutata de tatal ei.

Fostul ei sot chiar stia ca este fiica lui Vasili Kuscenko, un important ofiter al serviciului de informatii sovietic, informeaza Daily Telegraph.

MI5 investigheaza cazul pentru a vedea daca Anna Chapman, care are cetatenie si pasaport britanic, a spionat si pe teritoriul Marii Britanii in favoarea rusilor.

Ea s-a casatorit la Moscova, in 2002, cu un psiholog britanic pe care il cunoscuse intr-un club din Londra cu cinci luni inainte. Au divortat in 2006, dar au pastrat legatura.

Alex Chapman le-a spus anchetatorilor si jurnalistilor ca stia de trecutul socrului sau, dar Anna i-a spus ca a fost agent in "vechea Rusie". De asemenea, el spune ca viata fostei sotii era controlata de tatal ei si ca ea ar fi facut orice pentru acesta. "Cand am vazut ca a fost arestata sub suspiciunea de spionaj nu am fost prea surprins, sa fiu sincer", a adaugat el.

Britanicul l-a cunoscut pe socrul sau in timpul lunii de miere, in Zimbabwe, unde acesta era diplomat.

"Nu avea incredere in nimeni. M-a intrebat de ce mi-am ales o sotie rusoaica si m-a intrebat ce treburi am in Rusia. Era inspaimantator. Nu m-a prezentat niciodata altor rusi care veneau in casa si intotdeauna parea sa aiba mai multa securitate decat alti diplomati", a povestit fostul sot al rusoaicei.

Anna Chapman s-a mutat la Londra in 2002 si a avut mai multe locuri de munca bine platite, inclusiv la o divizie a Barclays.

Exista suspiciuni ca in acea perioada tanara s-ar fi ocupat de conturi ale unor persoane bogate si se crede ca MI5 incearca sa afle ce implicatii de securitate exista pentru Marea Britanie.

Ulterior, ea si-a deschis o agentie imobiliara pe Internet si s-a mutat inapoi in Rusia dupa ce a divortat in 2006. Un an mai tarziu a plecat in Statele Unite si a pornit o alta afacere online.

Firea, încrezătoare că va câștiga Primăria Capitalei: ”Bucureștiul arată mult mai rău decât acum 4 ani”
Firea, încrezătoare că va câștiga Primăria Capitalei: ”Bucureștiul arată mult mai rău decât acum 4 ani”
Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a declarat vineri că are încredere în şansele sale la alegeri, pentru că Bucureştiul arată "mult mai rău decât acum patru ani"....
BEC a aprobat desființarea Alianței PSD-PNL pentru București. S-au creat alte 6 alianțe pentru toate sectoarele capitalei
BEC a aprobat desființarea Alianței PSD-PNL pentru București. S-au creat alte 6 alianțe pentru toate sectoarele capitalei
Biroul Electoral de Circumscripţie al Municipiului Bucureşti a decis înregistrarea Acordului de desfiinţare a protocolului de constituire a Alianţei Electorale PSD-PNL încheiat la nivelul...
#scandal spionaj SUA, #spioni rusi SUA, #spionaj rusesc SUA, #servicii secrete Rusia , #Marea Britanie