CEDO: Deputatii din R.Moldova au dreptul sa pastreze cetatenia romana

Marti, 27 Aprilie 2010, ora 17:48
1713 citiri
CEDO: Deputatii din R.Moldova au dreptul sa pastreze cetatenia romana

Deputatii din Republica Moldova care detin si cetatenia romana nu trebuie sa fie constransi sa renunte la aceasta pentru a-si putea exercita functiile, a decis marti Curtea Europeana pentru Drepturile Omului (CEDO).

Judecatorii europeni, care au fost sesizati de parlamentarul Alexandru Tanase dupa ce a fost nevoit sa renunte la cetatenia romana pentru a fi ales deputat anul trecut, au mentionat ca "toti deputatii care au fost afectati de acest tex apartineau opozitiei".

"O mare parte a cetatenilor detin dubla cetatenie si aceste persoane au dreptul sa fie reprezentate de deputati care sa le exprime preocuparile", au argumentat magistratii CEDO.

Majoritatea comunista din Parlamentul de la Chisinau adoptase la 7 decembrie 2007, in lectura finala, legea care interzice persoanelor cu dubla cetatenie sa detina functii publice si eligibile in stat, insa fostul presedintele Vladimir Voronin a refuzat sa o promulge si a retrimis textul spre reexaminare in Parlament, in februarie 2008.

Potrivit prevederilor initiale ale legii, persoanele cu dubla cetatenie nu puteau sa indeplineasca urmatoarele functii: presedinte al Republicii Moldova, membru al Guvernului, deputat in Parlament, presedinte de raion, primar, politist, membru al Comisiei Electorale Centrale, al Curtii de Conturi, judecator, inclusiv la Curtea Constitutionala, membru al Consiliului de Administratie al Bancii Nationale, avocat parlamentar, lucrator vamal, etc.

Totodata persoanele care urmau sa candideze pentru functii elective si detin cetatenia altui stat vor trebui sa prezinte dovezi de initiere a procedurii de renuntare la aceasta.

Chiar daca in Republica Moldova sunt aproximativ 45.000 de cetateni moldoveni care detin si cetatenie rusa, legea ii viza in special pe detinatorii de cetatenie romana, pentru ca, in timp ce Bucurestiul publica in Monitorul Oficial datele privind acordarea cetateniei romane, Moscova face acest lucru in mod discret, au subliniat observatorii.

In noiembrie 2008, CEDO considera ca legea care interzice persoanelor cu multipla cetatenie accesul la functii publice in Republica Moldova este una discriminatorie si contrara Conventiei pentru drepturile omului si Conventiei pentru cetatenie.

Potrivit Curtii Europene pentru Drepturile Omului, intr-o democratie, loialitatea fata de un stat nu neaparat inseamna loialitatea fata de guvernarea acestui stat sau fata de un anumit partid politic.

Curtea de la Strasbourg a facut atunci publica decizia adoptata la 4 noiembrie pe marginea plangerii prin care primarul de Chisinau, Dorin Chirtoaca, vicepresedinte al Partidului Liberal, si Alexandru Tanase, vicepresedinte al Partidului Liberal Democrat, contestau restrictiile introduse la ocuparea de demnitati publice pentru detinatorii de mai multe cetatenii, modificari introduse de Parlamentul moldovean in luna aprilie la legea cu privire la cetatenie.

Ambii petitionari au reclamat in fata Curtii faptul ca adoptarea unei interdictii ce limiteaza accesul unui numar mare de cetateni ai Republicii Moldova la functia de deputat constituie o masura antidemocratica si disproportionata, fiind adoptata in ajunul alegerilor parlamentare din 2009.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#deputati moldoveni cetatenie romana, #deputati Republica Moldova cetatenie, #CEDO deputati moldoveni cetatenie , #Moldova