Jaful secolului la Chisinau: Procurorii ameninta in Parlament. Doar 6% din bani s-au recuperat

Luni, 28 Noiembrie 2016, ora 14:36
9349 citiri
Jaful secolului la Chisinau: Procurorii ameninta in Parlament. Doar 6% din bani s-au recuperat
Foto: Arhiva Ziare.com

La dezbaterile parlamentare despre miliardul de dolari furat din sistemul bancar al Republicii Moldova, procurorul general interimar si guvernatorul Bancii Nationale a Moldovei (BNM) au evitat sa raspunda la mai multe intrebari privind "jaful secolului" invocand "secretul anchetei", iar seful Centrului National Anticoruptie (CNA) nu a venit la dezbateri.

In cadrul audierilor, procurorul general interimar, Eduard Harunjen, a denuntat faptul ca mai multi dintre cei prezenti la dezbateri, in sala de sedinte a Parlamentului, ar fi incercat sa obstructioneze ancheta in dosarul "jaful secolului", pentru ca, spune el, "ii vizeaza in cel mai direct mod".

Nu a dat nume, dar a spus ca ar putea cere curand Parlamentului ridicarea imunitatii unor parlamentari: "Acesta va fi subiectul altor sedinte de Parlament - atunci cand va fi ceva probat", a precizat Harunjen.

FBI, pe urmele hotilor din Moldova

De asemenea, procurorul a confirmat ca FBI a pornit investigatii proprii dupa furtul miliardului de dolari din bancile moldovenesti: "Guvernul SUA are competenta de a investiga, in afara teritoriului sau, toate tranzactiile dubioase cu dolari. Am facut comisie rogatorie cu FBI si am descris datele pe care le detinem.

FBI s-a informat si a pornit investigatii proprii", a spus procurorul general interimar al Republicii Moldova.

Anterior, mai multi politicieni, avocati, fosti angajati ai CNA si mai multi angajati ai bancilor din Moldova au anuntat ca au fost invitati in SUA unde au depus marturii intr-un dosar ce viza frauda bancara din Republica Moldova.

Doar 6,3% din bani au fost recuperati

La randul sau, guvernatorul BNM, Sergiu Cioclea, a anuntat ca pana in prezent au fost recuperati 833 de milioane de lei (aproximativ 41 milioane de dolari) din celi 14,12 miliarde de lei acordati de BNM (cu garantia Guvernului) sub forma de credite, celor trei banci devalizate ("Banca de Economii", "Banca Sociala" si "Unibank"), chipurile pentru a le salva de la faliment.

Procentual, este vorba de recuperarea a 6,3% din creditul alocat. Au mai ramas de recuperat 13,29 miliarde lei sau 93% din suma totala garantata de Guvern.

Guvernatorul a spus ca ar mai fi posibila recuperarea a 650 milioane de lei de la cele trei banci (lichidate la insistenta FMI) si ca o parte din bani "se pare ca se afla in conturi legate de persoane din Moldova, dar nu pot fi identificate pentru moment".

BNM a receptionat al treilea raport de la compania americana "Kroll", angajata de autoritatile moldovene sa investigheze celebrul furt si sa recupereze banii. "Kroll" a descoperit ca 2,9 miliarde de lei au ajuns Letonia, iar autorii fraudei bancare au folosit pentru tranzactii si doua banci din Rusia.

Chiar si cei de la "Kroll" sunt uimiti de buna organizare a jafului - cu roluri foarte strict impartite fiecarui membru al gruparii.

Guvernatorul a mai spus ca, saptamana viitoare, la Chisinau, va avea loc o intalnire cu reprezentantii companiei "Kroll", pentru a identifica metodele de recuperare a banilor.

177 de dosare penale "falfaie" in disperare

Potrivit procurorului general, Eduard Harunjen, pana in prezent au fost initiate 177 de cauze penale ce vizeaza celebra frauda bancara: "Dosarele au tangente cu demnitari de stat, angajati publici si oameni de afaceri", a precizat Harunjen, fara a da nume.

Totusi, el a spus ca in comiterea fraudei sunt implicate: "grupul Gacikevici" (Grigorii Gacikevici a condus "Banca de Economii" in perioada 2004-2012 - se afla in arest preventiv) ; "grupul Sor" (Ilan Sor este principalul suspect in dosarul "jaful secolului" - se afla in arest la domiciliu) ; "cazul Caravita" (cu implicarea nasului ex-premierului Vlad Filat - ambii condamnati) ; "cazul Platon" (Veaceslav Platon a fost arestat in Ucraina si extradat la Chisinau - se afla in arest preventiv) ; "cazul Filat" despre care procurorul Harunjen a spus ca are cea mai directa legatura cu frauda bancara, prin influentarea unor demnitari pentru a lua anumite decizii.

Citeste si UE i-a facut Chisinaului lista de prioritati: Jaful de 1 miliard de dolari e in top

De ce a durat atât de mult retragerea medicului Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei
De ce a durat atât de mult retragerea medicului Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei
Fostul președinte Traian Băsescu a declarat duminică seara, 28 aprilie, că a avut o discuție privată cu medicul Cătălin Cîrstoiu privind cursa pentru Primăria Capitalei. Traian...
Traian Băsescu dezvăluie care e singura situație în care Gabriela Firea ar putea câștiga Primăria Capitalei. „Pentru Ciolacu nu va fi bine”
Traian Băsescu dezvăluie care e singura situație în care Gabriela Firea ar putea câștiga Primăria Capitalei. „Pentru Ciolacu nu va fi bine”
Fostul președinte Traian Băsescu a comentat duminică seara, 28 aprilie, într-o emisiune la Digi24, șansele Gabrielei Firea de a câștiga alegerile locale. Fostul șef al statului este de...
#jaful secolului Moldova , #Moldova