Moldova versus Rusia. Jocul de-a razboiul in Transnistria Interviu

Autor: Ana Ilie
Joi, 20 Iunie 2013, ora 18:53
9953 citiri
Moldova versus Rusia. Jocul de-a razboiul in Transnistria Interviu
Foto: MAE Transnistria

Oazu Nantoi, analist politic din Republica Moldova, este de parere ca asistam, in aceste zile, in Transnistria, la "jocuri de razboi ale Federatiei Ruse", drept pentru care politicienii moldoveni trebuie sa fie pregatiti pentru noi provocari.

Nantoi, politician si director de programe in managementul conflictelor, la Institutul de Politici Publice, a declarat, intr-un interviu pentru Ziare.com, ca recentele provocari dinspre stanga Nistrului sunt, de fapt, fabricatii ale Rusiei, care isi vede interesele afectate de perspectivele europene ale Moldovei.

Clasa politica moldoveana, ce tocmai a traversat o criza severa, este inca incapabila sa faca fata acestei provocari si nici nu se pot astepta miracole de la ea. Cu toate acestea, Oazu Nantoi spera ca politicienii isi vor putea pune deoparte interesele personale si ca Romania si structurile internationale se vor pronunta suficient de vocal impotriva planurilor transnistrene de a muta granita mai adanc in teritoriul R. Moldova, incat sa se renunte la aceste planuri.

Va prezentam mai jos intregul interviu cu expertul moldovean:

Este posibil un razboi la Nistru?

Nu, situatia de razboi inseamna conflict armat, cu trupe, cu jertfe, nu este situatie de razboi, este o provocare intentionata a tensionarii situatiei de Federatia Rusa, prin intermediul regimului de marionete rusesti de la Tiraspol.

Analizand ce se spune de la Moscova si nu numai, se creeaza impresia ca Federatia Rusa este foarte deranjata de perspectiva celor sase posturi de control care urmeaza sa controleze fluxul cetatenilor straini care vin pe teritoriul Republicii Moldova prin intermediul regiunii nistrene, teritoriul controlat de acest regim.

Acest lucru ii deranjeaza mult pe rusi, datorita faptului ca Rusia, cu consecventa, arogant, urmeaza politica de asa-zisa 'pasaportizare' a locuitorilor din stanga Nistrului cu pasapoarte rusesti, inclusiv sfidand toate normele de drept international si Comsiia de la Venetia, Rusia de facto a deschis la Tiraspol o sectie consulara, unde anul acesta au fost eliberate 11.000 de pasapoarte diplomatice.

Daca Republica Moldova, in conformitate cu cerintele Planului de Actiune pentru Liberalizarea Regimului de Vize, stabileste acest control si introduce cererea pentru cetatenii straini pentru a intra pe teritoriul moldovean prin punctele de frontiera controlate de R. Moldova si sa se inregistreze pe teritoriul R. Moldova, atunci cetatenii din stanga Nistrului isi vor da seama ca pasapoartele ruse le creeaza probleme si se vor repezi dupa pasapoarte moldovenesti.

Acest scenariu rusesc presupunea ca dupa o anumita perioada de timp Federatia Rusa va declara ca asa-zisa Transnistria este un teritoriu populat preponderent de cetateni rusi si ca R. Moldova nu are nimic de-a face cu el. Scenariul risca sa fie dat peste cap si oricum, in linii mari, sa nu uitam ca asa-zisa Transnistrie este un instrument de exercitare a controlului din partea Federatiei Ruse asupra R. Moldova, asupra a ceea ce se numeste comportamentul geopolitic.

Federatia Rusa nu vrea ca R. Moldova sa scape din zona de influenta a Rusiei, in baza unui parteneriat cu UE.

Oricum, este evident ca UE ne ofera un suport generos in ideea consolidarii statului de drept, consolidarii institutiilor, si Rusiei nu-i convine. De aceea, noi, un grup de reprezentanti ai societatii civile, am decis sa facem o delaratie comuna pe 17 iunie, prin care am incercat sa sensibilizam opinia publica in ceea ce priveste sporirea riscurilor unor provocari in zona de securitate pentru a zadarnici pentru R. Moldova summitul de la Vilnius.

Va mai asteptati la provocari in zona?

Atata timp cat summitul de la Vilnius nu este depasit, ne asteptam. Nu spunem ca vor avea loc 100%, insa atata timp cat pe teritoriul R. Moldova activeaza aceste servicii secrete rusesti, armata rusa, trupele paramilitare ale regimului, aceste provocari pot avea loc nu numai in zona de securitate, ci si la Chisinau.

Clasa politica moldoveana, care tocmai a traversat o grava criza, este pregatita sa faca fata unui astfel de joc cu Rusia si Transnistria?

Clasa politica din R. Moldova, timp de peste 20 de ani, este nepregatita. Aceasta tensionare a situatiei, inclusiv adoptarea asa-zisei legi a frontierei de stat, i-a motivat pe deputati sa isi aduca aminte ca existase o decizie sa se organizeze o sedinta inchisa a Parlamentului pe problemele ridicate de conflict. Pe 20 iunie, aceasta sedinta va avea loc cu acei reprezentanti ai structurilor de stat care, potrivit deputatilor, au importanta in conflict. Ramane deschisa intrebarea cu privire la randamentul acestei sedinte, output-ul.

Aici eu deocamdata raman destul de sceptic, deoarece clasa noastra politica este atat de degradata incat este putin probabil sa se consolideze si sa depaseasca conflictele interne si sa se consolideze in fata pericolului care planeaza asupra R. Moldova.

Va asteptati ca politicienii sa nu se puna de acord in timp ce Transnistria isi instaleaza granita in Varnita?

Nu numai in Varnita, sunt si alte localitati din raionul Dubasari, de fapt asta inseamna instaurarea frontierei pe Nistru, deoarece in stanga Nistrului sunt vreo 11 localitati, raionul Dubasari este sub jurisdictia R. Moldova.

Aici in primul rand Executivul trebuie sa fie pregatit pentru diferite scenarii, inclusiv pentru a utiliza diferite structuri ale statului, insa deocamdata noi vedem ca conducerea R. Moldova, destul de intens, a initiat un dialog cu reprezentantii diferitelor tari, in ideea de a nu admite desfasurarea acestor scenarii, precum ar fi instalarea asa-zisei frontiere de stat pe teritoriul controlat de R. Moldova.

Pe de o parte, este semnat Tratatul de prietenie si colaborare cu Federatia Rusa, articolul 5 al caruia prevede ca partile se vor abtine de la sustinerea manifestarilor separatiste sub orice forma; pe de alta parte, Federatia Rusa este singura tara care sfideaza suveranitatea si integritatea teritoriala a R. Moldova, nu mai vorbim de statutul de suveranitate care nu permite stationarea trupelor... asta este.

Exista voci care spun ca s-ar asemana cumva jocul rus in Transnistria cu ce s-a intamplat inainte de razboiul georgian, in Osetia si Abhazia...

Aici este o diferenta fundamentala: asa-zisa Transnistria este o fasie ingusta de pamant intre teritoriul Ucrainei si restul teritoriului R. Moldova si nu are frontiera comuna cu Rusia.

Ucraina, in pofida faptului ca evita implicarea transanta in conflict, totusi este implicata intr-un joc intre Rusia si UE si ii foloseste problema conflictului, in calitate de carte de schimb in targurile cu Rusia, deoarece rusii sunt constienti ca daca Ucraina ar fi inchis aceasta regiune in doi timpi si trei miscari mandra asa-zisa republica transnistreana s-ar fi terminat.

Dar ucrainenii nu vor interveni dur impotriva ca acest regim sa fie demontat pentru ca au propriile interese.

Am vazut totusi ca au reactionat, din calitatea de detinatori ai presedintiei OSCE

Declaratiile politicienilor nu afecteaza nici rotatia pamantului, nici macar clima globala, asa ca declaratii noi am mai auzit. Dar oricum, aceasta este o luare de atitudine. Ramane de vazut aceasta presiune care se prefigureaza: Ucraina, OSCE, ambasadorul SUA la Chisinau, societatea civila care a distribuit aceasta declaratie pe la Washington si structurile birocratice din UE. Sa vedem in ce masura se va reusi anihilarea acestor riscuri, eu sper ca se va reusi.

Si Rusia este intr-o situatie dificila, nu doreste sa-si strice perspectiva Jocurilor Olimpice de la Soci in 2014, este proiectul vietii lui Vladimir Putin. Este o suprapunere a mai multor factori si noi nu consideram ca scenariul georgian este posibil.

Sunt posibile provocari. Daca noaptea, acolo, se vor auzi niste rafale de kalasnikov si va fi cineva ucis, fie vreun asa-zis cazac sau cineva dintre pacificatori, si va fi acuzata R. Moldova, asta ar oferi Rusiei un argument pentru a-si demonstra muschii aici, destabilizand malul drept.

Urmeaza sa fim vigilenti, mobilizati, si mai stii...?

Cum va poate ajuta Romania in aceasta situatie?

Romania este tara membru NATO si UE si in situatia cand Romania ar trebui sa intelega mai bine realitatile noastre decat, sa zicem, Portugalia si Marea Britanie, vocea Romaniei ar trebui sa fie mai bine auzita in aceste doua structuri importante, pentru ca sa nu fie admise scenariile distructive pe teritoriul Republicii Moldova.

Cei care au monitorizat situatia din raioanele de est ale R. Moldova, noi am fost martori ai militarizarii regiunii. Trupele rusesti au fost inzestrate cu armament nou, unitati de transport noi, trupele rusesti inclusiv cele paramilitare ale regimului desfasoara regulat aplicatii militare cu munitie de lupta, cu aceeasi legenda, ca riposteaza atacurilor teroristilor din dreapta Nistrului. E jocul de-a razboiul.

Insa acest joc de-a razboiul, mai ales cand se realizeaza pe teritoriul altei tari, de catre un regim xenofob autoritar cum este cel din stanga Nistrului, nu este pentru a impresiona doi-trei jurnalisti locali, intretinuti de acelasi regim. Noi consideram ca inclusiv insistenta Rusiei de a capata dreptul de a utiliza in afara oricarui control al Moldovei aeroportul militar din Tiraspol... inclusiv in 2003 Rusia a semnat un document prin care s-a angajat sa evacueze din zona securitate tab-urile si pana acum acest lucru nu este realizat.

Pe de-o parte, nu intram in panica, dar logica desfasurarii evenimentelor arata alarmant si noi vrem sa stopam aceste tendinte.

500.000 de euro șpagă pentru postul de arhitect șef al Iașiului. Detalii din rechizitoriul primarului Mihai Chirica
500.000 de euro șpagă pentru postul de arhitect șef al Iașiului. Detalii din rechizitoriul primarului Mihai Chirica
Apar informații din dosarul în care primarul Mihai Chirica este acuzat de autorizarea în condiții ilegale ale unor construcții din municipiul Iași. Un funcționar, martor în dosar, a...
Nelu Tătaru, fostul ministru al Sănătății, și-a depus candidatura la șefia unui consiliu județean din Moldova
Nelu Tătaru, fostul ministru al Sănătății, și-a depus candidatura la șefia unui consiliu județean din Moldova
Filiala Vaslui a PNL și-au adus tot efectivul la Biroul Electoral Județean (BEJ) Vaslui, pentru depunerea oficială a candidaturii lui Nelu Tătaru la conducerea Consiliului Județean Vaslui....
#Transnistria razboi R Moldova, #Transnistria frontiera stat, #Oazu Nantoi Transnistria , #Moldova