Tiraspolul respinge principiul integritatii teritoriale a R. Moldova

Sambata, 31 Iulie 2010, ora 20:00
1237 citiri
Tiraspolul respinge principiul integritatii teritoriale a R. Moldova

Tiraspolul nu este de acord cu principiul pastrarii integritatii teritoriale a Republicii Moldova in negocierile pentru gasirea unei reglementari a conflictului si incearca sa arate ca recunoasterea independentei Transnistriei ar mai convenabila chiar si Europei.

Reprezentantul Tiraspolului in procesul de negociere, ministrul de externe Vladimir Iastrebceak, a declarat intr-un briefing de presa ca mai este nevoie de consultari atunci cand se vorbeste despre pastrarea integritatii teritoriale a Republicii Moldova.

El spune ca este de acord cu principiul impacarii partilor, dar Transnistria pledeaza pentru oferirea unui statut egal partilor aflate in conflict, scrie Info-Prim Neo, care citeaza o stire a agentiei Novii Reghion.

In acelasi timp, reprezentantul Tiraspolului este insa constient ca autoritatile de la Chisinau, la randul lor, nu vor fi de acord cu tratarea Transnistriei pe picior de egalitate in procesul de negocieri.

Vladimir Iastrebceak a mai declarat ca incepe sa aiba impresia ca diferendul transnistrean va fi rezolvat sub presiunea fortelor externe, astfel incat stanga Nistrului sa fie alipita "artificial" malului drept.

"Alegerea Transnistriei este statul independent, care va putea tine cont de interesele straine, ale tarilor partenere si ale tarilor garante, dar care mai intai de toate sa isi vada de interesele proprii", a conchis reprezentantul Tiraspolului in procesul de negocieri.

Ministerul de Externe de la Tiraspol a cerut Organizatiei Natiunilor Unite recunoasterea independentei, intr-o scrisoare transmisa la 26 iulie, in care saluta avizul Curtii Internationale de Justitie privind Kosovo. Autoritatile separatiste de la Tiraspol s-au adresat ONU si in 2008, solicitand recunoasterea independentei si facand referire la situatia din Kosovo.

La 22 iulie, Curtea Internationala de Justitie (CJI) de la Haga a decis ca declararea independentei Kosovo, la 17 februarie 2008, nu a incalcat legea internationala.

Majoritatea locuitorilor regiunii transnistrene s-au exprimat intr-un referendum desfasurat la 17 septembrie 2006 pentru independenta Transnistriei si aderarea ei ulterioara la Rusia.

Transnistria si-a declarat independenta fata de Republica Moldova la 2 septembrie 1990, dar aceasta nu este recunoscuta pe plan international. Rusia are in Transnistria trupe despre care afirma ca sunt de mentinere a pacii, iar Moscova sustine economic regimul separatist de la Tiraspol.

Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Şeful Guvernului Marcel Ciolacu a precizat că mecanismul de implementare a salariului minim european va începe de la 1 iulie. El a amintit că, în acest sens, a fost emisă ordonanţa....
#independenta transnistria, #Transnistria independenta, #precedent Kosovo, #r moldova transnistria , #Moldova