La Roma, acum 60 de ani, s-a pus piatra de temelie. Astazi, se decide viitorul UE

Sambata, 25 Martie 2017, ora 09:57
5221 citiri
La Roma, acum 60 de ani, s-a pus piatra de temelie. Astazi, se decide viitorul UE
Foto: Consiliul Europei / copyright European Union

Sambata, la Roma, are loc un Summit, unde liderii tarilor membre UE (mai putin Marea Britanie, care nu a fost invitata), vor celebra 60 de ani de la semnarea tratatului fondator al Comunitatii Europene.

Tratatul semnat la Roma, in urma cu 60 de ani, a pus bazele unei unitati economice intre cele sase tari fondatoare: Belgia, Luxemburg, Olanda, Franta, Italia si Republica Federala Germania.

Momentul festiv este puternic umbrit de decizia Marii Britanii de a se retrage din UE, dupa ce, in ultimii 60 de ani, Uniunea s-a extins, ajungand la 28 de state.

Summitul de sambata are insa si o importanta cruciala pentru viitor, deoarece la finalul discutiilor, sefii de stat si de guvern ai celor 27 de state ramase membre ale UE vor semna o declaratie comuna cu privire la viitorul uniunii.

Povestea tratatului semnat in urma cu 60 de ani

In urma cu 60 de ani, la Roma, sase state europene - Belgia, Luxemburg, Olanda, Franta, Italia si Republica Federala Germania - semnau un Tratat prin care se puneau bazele blocului comunitar.

Amanunte incredibile privind acest tratat au iesit la iveala recent, fiind dezvaluite de corespondentul britanic David Willey, intr-un interviu pentru AFPTV.

Willey era reporter si avea 24 de ani in urma cu 60 de ani, la momentul semnarii Tratatului de la Roma. El a fost trimis de agentia Reuters sa acopere un eveniment de care presa britanica nu era foarte interesata.

"Eram incepator in redactie (...), nu o considerau o poveste importanta", isi aminteste Willey, care a lucrat ca jurnalist BBC la Roma si Vatican timp de 35 de ani.

Tratatul care a creat ceea ce se numea atunci Comunitatea Economica Europeana (CEE) a fost semnat pe 25 martie 1957, de Belgia, Franta, Italia, Luxemburg, Olanda si Germania de Vest.

Marea Britanie, care nu a avut nimic de-a face nici cu Tratatul de la Roma, nici cu acordul semnat in aceeasi zi pentru crearea Comunitatii Europene pentru Energie Atomica, nu a fost consultata si nici nu a fost interesata de evenimente.

"The Times i-a acordat o treime de coloana pe pagina a opta", isi aminteste Willey.

"Am aflat dupa aceea ca Tratatul de la Roma, documentul original, a avut pagini goale, pentru ca tratatul a fost pus la punct foarte repede, iar italienii nu erau foarte organizati, astfel ca documentul in sine a trebuit completat dupa aceea", a spus fostul reporter Reuters.

Albert Breuer, unul dintre organizatorii ceremoniei de semnare, a confirmat informatia pe un site UE. "Nu am putut tipari la timp decat prima si ultima pagina din doua volume groase. Intre ele nu era nimic altceva decat pagini goale", a scris el.

Potrivit lui, vina nu a fost a italienilor, ci a autoritatilor elvetiene, care au intarziat trenul care aducea documentele la Roma, dar si a oamenilor de serviciu din cladirea din Roma unde expertii lucrau, care au confundat proiectele de acord cu gunoi si le-au aruncat.

Europa cu mai multe viteze sau viitorul nostru comun?

La 60 de ani distanta, un nou document va fi semnat astazi, care va indica pe ce drum va merge Uniunea Europeana de acum incolo. Dupa ce in ultimele saptamani s-au vehiculat mai multe scenarii, majoritatea fiind centrate pe o Europa cu mai multe viteze, un document obtinut de Reuters arata ce mesajul va fi mai degraba unul de unitate.

Conform acestuia, directia e "Europa este viitorul nostru comun", scrie Reuters. In documentul de o pagina si jumatate, numit "Declaratia de la Roma", se mai arata ca "Suntem hotarati sa facem UE mai puternica, prin mai multa unitate si solidaritate (intre statele membre - n. red.). Unitatea este atat o necesitate, cat si alegerea noastra".

In acelasi document se mai arata ca "Separati, am fi marginalizati de dinamicile globale. Daca stam impreuna, avem cele mai multe sanse sa le influentam si sa ne aparam interesele si valorile comune. Uniunea noastra este nedivizata si indivizibila".

Actul pregatit de Donald Tusk, presedintele Consiliului European, este datat 16 martie si este posibil sa fi suferit modificari pana astazi, cand va fi adoptat. Cel mai probabil insa ideea de baza nu va fi modificata.

"In cei 10 ani care vin, vrem o Uniune care sa fie sigura, prospera si durabila, cu o pronuntata dimensiune sociala si cu dorinta si capacitatea de a juca un rol cheie in lume", se mai arata in draft.

Cei 27 de lideri ai statelor UE pledeaza pentru o cooperare mai stransa in domeniul securitatii si industriilor de aparare, pentru un management mai eficient al imigratiei si pentru granite mai sigure.

Textul se incheie sugestiv cu sintagma "Europa reprezinta viitorul nostru comun", concluzie folosita si in textul semnat la Berlin in 2007, care pare sa fi ramas de actualitate.

In documentul pregatit de Donald Tusk abia daca se pomeneste despre o Europa a mai multor viteze, ipoteza care a dat multor tari, printre care si Romania, fiori, dar care este sprijinita de altele.

"Vom actiona impreuna ori de cate ori este posibil, cu ritmuri si intensitati diferite cand este necesar, lasand usa deschisa acelora care vor dori sa ni se alature mai tarziu" - este singura referire la Europa cu mai multe viteze si la eventuala extindere a Uniunii.

Pozitia Romaniei

La inceputul lunii martie, Romania a transmis statelor membre ale Uniunii Europene un document in care este prezentata pozitia cu privire la viitorul UE in pregatirea summitului de la Roma.

In document se precizeaza ca "obiectivul principal al Declaratiei de la Roma ar trebui sa fie acela de a transmite un semnal clar ca statele membre UE trebuie sa ramana unite, coerente si angajate sa conlucreze pentru o Europa puternica, bazata pe valori si incluziva, care sa fie in masura sa recastige increderea cetatenilor europeni", a informat Administratia Prezidentiala.

Un alt principiu enuntat in document este "fara pasi inapoi".

"Este esential sa prezervam si sa construim pe baza realizarilor fundamentale ale UE: cele patru libertati fundamentale interconectate - Piata Interna, Schengen, euro, politica de coeziune si extinderea. Prezervarea unei abordari echilibrate si incluzive in promovarea acestor politici, spre beneficiul comun al tuturor membrilor UE, este esentiala pentru o Uniune de succes si prospera.

Exista domenii, cum ar fi securitatea si apararea, in care este inca loc pentru dezvoltare, chiar in cadrul oferit de actualele tratate. In astfel de domenii ar trebui sa asiguram implementarea deplina a prevederilor tratatelor, fapt care ar putea presupune imbunatatirea modului de lucru al UE, in conditiile respectarii spiritului de unitate si coerenta inscris in Tratate", releva documentul citat.

Au inceput cu o vizita la Papa

Liderii europeni si-au inceput de vineri programul la Roma, printr-o vizita la Vatican, unde au fost primiti de Papa Francisc.

Papa Francisc i-a primit pe liderii europeni: Avertizeaza ca UE risca sa moara din cauza populismului

Papa Francisc a explicat ca este timpul ca blocul comunitar "sa aiba grija de acele boli care vin inevitabil cu varsta si sa gaseasca noi modalitati de reorientare a UE. Insa, spre deosebire de oameni, blocul comunitar nu se confrunta cu o imbatranire inevitabila, ci cu posibilitatea unei noi tinerete".

In Capela Sixtina, liderii europeni s-au pozat alaturi de suveranul pontif in fata unei fresce a lui Michelangelo cu "Judecata de Apoi".

Programul summitului de sambata (ora Romaniei)

- 10:00 - Sosirea delegatiilor la ceremonia aniversarii a 60 de ani de la Semnarea Tratatului de la Roma, la Palazzo Campidoglio Conservatori

- 11:00 - Ceremonia de aniversare a 60 de ani de la Semnarea Tratatului de la Roma

- 12:20 - Semnarea Declaratiei de la Roma de catre sefii de stat/guvern care participa la reuniunea informala a Consiliului European

- 12:50 - Fotografie de familie

- 13:30 - Dejun oferit de Presedintele Republicii Italiene, domnul Sergio Mattarella, in onoarea sefilor de stat/guvern care participa la reuniunea informala a Consiliului European, la Palazzo del Quirinale, sediul Presedintiei Republicii Italiene

Dupa summit, se anunta ample dezbateri in Romania

Presedintele Klaus Iohannis a anuntat ca dupa summit-ul de la Roma, chiar din saptamana urmatoare, va provoca ample dezbateri in societatea romaneasca pe tema viitorului Romaniei in Uniunea Europeana.

"Despre summit-ul de la Roma nu avem ce discuta in Parlament. Aici unii incearca sa se puna in scena, chit ca nu este treaba lor neaparat. (...) Parlamentul nu trebuie sa isi dea acordul pe ce spunem eu, la Consiliul European si premierul, in Consiliul UE.

Declaratia de la Roma e o declaratie de intentii, nu are valoare de lege sau directiva. Se face cu ocazie festiva, nu are niciun sens sa discutam pe larg (...)

Dar este evident ca dupa intalnirea de la Roma, cand se da startul oficial pentru dezbateri pe viitorul UE, vreau nu numai sa ii convoc pe toti liderii politici, ci si sa ii provoc la discutii in foarte multe formate, in Parlament, cu societatea civila, cu specialisti, pentru a gasi cea mai buna forma de reprezentare a intereselor Romaniei. Cred ca se va gasi o forma adecvata", a declarat presedintele Klaus Iohannis.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#Summit Roma viitor UE, #document Roma viitor UE, #viitor Uniunea Europeana , #Uniunea Europeana