Lukasenko devine acceptabil in UE - Sanctiunile pentru Belarus, suspendate

Luni, 12 Octombrie 2015, ora 20:53
2671 citiri
Lukasenko devine acceptabil in UE - Sanctiunile pentru Belarus, suspendate
Foto: Hepta.ro (Arhiva)

Uniunea Europeana (UE) a decis sa suspende pentru patru luni sanctiunile europene impotriva Belarus, a anuntat luni ministrul pentru afaceri europene al Frantei, Harlem Desir, informeaza AFP.

"S-a decis suspendarea pentru urmatoarele patru luni a sanctiunilor (impotriva Belarus), insa ele ar putea fi reactivate imediat daca acest lucru va fi justificat", a declarat Desir la finalul unei reuniuni ministeriale la Luxemburg.

Aceste sanctiuni vizeaza 175 de persoane si 14 entitati, ale caror bunuri de pe teritoriul UE au fost inghetate si care au fost privati de viza.

Aceasta unda verde intervine "ca urmare a eliberarii mai multor prizonieri politici - UE cerand de mai multe luni punerea lor in libertate - si a alegerilor (prezidentiale) care tocmai au avut loc" (in Belarus), a explicat Desir.

Lukasenko devine acceptabil in UE - Ar putea scapa de sanctiuni

Scrutinul de duminica, in urma caruia presedintele Aleksandr Lukasenko a fost reales pentru un al cincilea mandat, cu peste 83% din voturi, a avut loc "intr-un climat linistit, chiar daca asteptam rapoartele observatorilor pentru a avea bilantul complet", a pus ministrul francez.

"Dorim sa incurajam o evolutie spre democratie, spre respectarea statului de drept, spre, in mod evident, respectarea drepturilor omului" in Belarus, tara deja asociata UE in cadrul Parteneriatului Estic.

Exclusiv Moldova, la rascruce: Rusia vrea pedepse dure pentru apropierea de UE

Lukasenko a fost inscris pe "lista neagra" a UE in ianuarie 2011, din cauza represaliilor violente care au urmat realegerii sale contestate din 2010.

"Eliberarea a trei prizonieri politici era pentru noi un semnal asteptat, unul foarte important. El a fost dat si prin urmare vrem sa incurajam regimul (de la Minsk) sa evolueze in aceasta directie. Insa, in orice moment, daca se va constata o intoarcere", UE ar putea reveni asupra deciziei sale, a avertizat Harlem Desir.

O anulare definitiva a sanctiunilor va fi examinata de UE la inceputul lui 2016. 'Am anuntat ca am putea evalua la inceputul anului viitor, la sfarsitul lui ianuarie', daca toate conditiile sunt reunite pentru anularea sanctiunilor, a explicat seful diplomatiei germane Frank Walter Steinmeier.

Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Aproape două treimi dintre români cred că țara noastră a îndeplinit toate criteriile pentru admiterea cu granițele terestre în Schengen. Ei sunt de părere că unele state europene...
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
#UE sanctiuni ridicate Belarus, #Lukasenko Belarus sanctiuni UE , #Uniunea Europeana