FIFA a declarat razboi transferurilor ilegale

Vineri, 09 Iulie 2010, ora 12:34
1405 citiri
FIFA a declarat razboi transferurilor ilegale

Forul fotbalistic mondial a decis sa ia masuri impotriva evaziunii fiscale si spalarii de bani din transferurile internationale de jucatori.

Pentru a combate transferurile ilegale, FIFA a implementat un sistem informatizat, numit TMS, prin intermediul caruia se vor efectua toate transferurile internationale.

Introdus in 2008, ca program experimental, TMS va deveni obligatoriu din 5 octombrie 2010.

"Acest sistem vizeaza numai transferul international al jucatorilor profesionisti, inclusiv daca este vorba de repatrierea unui jucator roman. Daca un fotbalist se transfera de la un club profesionist la unul de amatori, atunci trecerea nu e facuta prin TMS.", spune Dan Cristea, membru in Comisia de Statistica a FRF, potrivit Prosport.

Cum functioneaza TMS?

Cele doua formatii implicate in tranzactie, cea care vinde si cea care cumpara, se logheaza pe www.fifatms.com si introduc datele de transfer, operatiune ce dureaza aproximativ 7 minute.

Clubul care cumpara vireaza banii la FIFA, intr-un cont deschis special la o banca pentru TMS, iar forul international ii vireaza mai departe, catre clubul care vinde.

Astfel, FIFA va permite un control al modului in care se fac platile si va putea actiona imediat in cazul in care banii nu intra la data specificata in contract. Mai mult, daca cifrele difera la o singura rubrica sau daca data nu este aceeasi pe ambele formulare, forul international nu va aproba transferul.

"Piata internationala a transferurilor a devenit o jungla. S-a ajuns in situatia de a se inregistra transferuri fictive ale unor jucatori care nu exista. Trebuia sa gasim o modalitate pentru a curata acest fenomen.", spune Mark Goddard, manager general al TMS.

Aceste masuri vor duce la disparitia cazurilor in care clubul care vinde introduce mai putini bani in contabilitate, diferenta mergand la terte parti, asa cum au fost cazurile lui Florin Bratu sau Nicolae Mitea, transferuri declarate penale in Romania.

Mai mult, jucatorii de la academiile de fotbal nu se vor mai putea transfera direct in strainatate, ci numai dupa ce ajung la o echipa inscrisa intr-un campionat.

Transferuri penale din Liga I

Florin Bratu s-a transferat in 2003 de la Rapid la Galatasaray, pentru 2,75 milioane de dolari, dar in contabilitatea giulestenilor apar doar 630.000 de dolari. Tot in 2003, Mitea a plecat gratis la Ajax, dar DNA sustine ca olandezii au platit 720.000 de euro firmei de impresariat detinute de fratii Becali.

Cele doua cazuri nu sunt singulare, Paul Codrea transferandu-se in conditii similare de la Dinamo la Genoa.

Potrivit managerului general Mark Goddard, Sistemul TMS nu este insa 100% sigur si se vrea a fi un prim pas in curatarea fenomenului.

"Cine poate impiedica cele doua cluburi implicate in transfer sa se inteleaga asupra unei anumite sume pe care sa o declare la FIFA si care sa urmeze calea legala si sa stabileasca o alta suma, platita in bani negri? Evident, acolo unde exista acesti bani negri, pentru ca multi nu-i au si trebuie sa lucreze la vedere.", puncteaza unul dintre presedintii de club din Liga I.

"Intr-o astfel de situatie, FIFA nu are cum sa verifice sau cum sa demonstreze ca au existat bani negri. Aceasta situatie este de competenta altor organe de cercetare", declara oficialul FRF, Dan Cristea.

Mai multe transferuri de acest gen din Liga I, efectuate in ultimii 15 ani, sunt anchetate de DNA.

Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Biroul Electoral Central a stabilit, vineri, 26 aprilie, măsurile pentru exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale la alegerile din data de 9 iunie, menţionând, între altele,...
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
#FIFA transferuri ilegale, #FIFA sistem TMS, #transferuri ilegale Liga I , #anchete FIFA