IMM-urile avertizeaza: Motiunea de cenzura a afectat grav mediul de afaceri. Produsele importate se vor scumpi

Luni, 26 Iunie 2017, ora 11:46
2410 citiri
IMM-urile avertizeaza: Motiunea de cenzura a afectat grav mediul de afaceri. Produsele importate se vor scumpi
Foto:Facebook/ Florin Jianu

Recenta motiune de cenzura prin care coalitia PSD-ALDE si-a demis propriul guvern a dus la amanarea unor masuri care trebuiau puse in aplicare pentru mediul de afaceri si, in special pentru IMM-uri, rezultatul fiind afectarea grava a mediului de afaceri si a antreprenorior romani, a declarat luni Florin Jianu, reprezentant al Consiliului Nationalal Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR).

"Instabilitatea economica indusa de tensiunile politice recente a produs o serie de efecte ale caror repercusiuni se vad si se vor vedea si in urmatoarele luni", a spus Jianu, intr-o conferinta organizata de CNIPMMR.

Consiliul cere ca autoritatile sa nu modifice Codul fiscal in urmatorii patru ani, pentru a se realiza o stabilitate economica si predictibilitatate in legislatia fiscala.

"Un prim efect al instabilitatii politice a fost reprezentat de deprecierea semnificativa a leului care, conform BNR, a atins miercuri, 21 iunie, un curs de referinta de 4,5987 lei/euro, nivelul maxim atins dupa 3 august 2012, cand a avut valoarea de 4,6481 lei/euro", a mentionat reprezentantul CNIPMMR.

Deprecierea leului ar putea genera cresterea preturilor produselor importate, dar si instabilitate pentru contractele incheiate de antreprenori, acestia fiind nevoiti sa isi ia o marja de siguranta pentru preturile pe care le fixeaza, sustine patronatul.

De asemenea, la nivelul intregii societati, deprecierea poate duce la o scadere a consumului si, implicit, o scadere a incasarilor bugetare din impozite indirecte sau la o crestere a costului vietii.

CNIPMMR a prezentat luni mai multe masuri ramase neimplementate sau blocate si pentru care nu exista un orizont de timp rezonabil pentru a fi puse in practica in cursul acestui an.

Dintre acestea, Legea preventiei, care trebuia sa intre in vigoare la 1 aprilie, dar care are deja termenul depasit, iar acum se afla in dezbaterea comisiilor permanente ale Senatului, ca prima camera sesizata.

De asemenea, un alt program cu termen depasit este cel pentru sustinerea internationalizarii, aprobat prin OUG nr. 8/2017 privind Programul de sustinere a internationalizarii operatorilor economici romani.

In prezent, normele de implementare se afla in procedura de avizare interministeriala, nefiind stabilit un termen pentru adoptarea acestora prin Hotarare de Guvern.

La fel, proiectul privind acordarea de ajutoare de stat anual in valoare de 500 milioane de euro avea termen de aplicare 31 martie, dar schemele de ajutor de stat nu au fost redactate, potrivit CNIPMMR.

Nici Proiectul Codului Economic nu a fost realizat, desi termenul pentru dezbatere cu reprezentantii mediului de afaceri era 31 martie.

Mai mult, si Legea nr. 233/2016 privind parteneriatul public-privat are termenul depasit, termenul pentru elaborarea normelor fiind 25 martie, iar legea nu poate fi aplicata in lipsa unor norme.

Un alt exemplu este crearea Programului National de Dezvoltare a Antreprenoriatului (PNDA), dar nu este stabilit niciun termen pentru inceperea programului.

Alte masuri care nu au termen pentru demarare sunt: infiintarea liceelor de antreprenoriat si Programul Romania Profesionala, acesta din urma fiind un program de sustinere in parteneriat public-privat a scolilor profesionale si de meserii.

Surpriză la o primărie din România. Doi soți candidează unul împotriva celuilalt: ”N-am crezut că poate să aibă atâta nebunie”
Surpriză la o primărie din România. Doi soți candidează unul împotriva celuilalt: ”N-am crezut că poate să aibă atâta nebunie”
O situație cu totul atipică a apărut în cursa electorală pentru primăria Gogoșu din Mehedinți. Actualul primar candidează pentru un nou mandat, însă are un rival la care nu se aștepta....
Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Aproape două treimi dintre români cred că țara noastră a îndeplinit toate criteriile pentru admiterea cu granițele terestre în Schengen. Ei sunt de părere că unele state europene...
#instabilitate economica, #motiune cenzura mediu afaceri , #stiri Florin Jianu