Franta face un pas in spate in lupta cu teroristii. Decizia luata de Francois Hollande

Miercuri, 30 Martie 2016, ora 18:50
3432 citiri
Franta face un pas in spate in lupta cu teroristii. Decizia luata de Francois Hollande
Foto: Facebook/ Francois Hollande

Presedintele Francois Hollande a declarat miercuri ca renunta la planurile sale de a include in Constitutie o clauza prin care persoanelor condamnate pentru terorism sa le fie retrasa cetatenia franceza, dupa ce Parlamentul a respins masura.

Renuntarea la acest proiect este o lovitura grea pentru Francois Hollande, care a insistat asupra planului dupa atentatele islamiste de la Paris, soldate cu 130 de morti, relateaza News.ro.

"O parte a opozitiei a fost ostila revizuirii Constitutiei. Deplang aceasta atitudine (...). Am decis sa pun capat acestei dezbateri", a declarat Hollande dupa sedinta saptamanala de Guvern.

Initiativa a divizat parlamentarii si a dus la luni intregi de discutii aprinse in legatura cu ceea ce criticii au descris drept o masura ineficienta si pur simbolica.

Hollande a renuntat si la planul de a introduce in Constitutie regulile starii de urgenta.

De asemenea, o clauza privind confiscarea pasapoartelor a fost blocata saptamana trecuta, dupa ce camera superioara a Parlamentului, controlata de opozitie, a aprobat o varianta diferita a textului fata de cea adoptata anterior de camera inferioara, unde sunt majoritari socialistii.

Pentru a modifica legea fundamentala a tarii, ambele camere ale Legislativului trebuie sa aprobe exact acelasi text.

Atunci cand si-a prezentat planul, la trei zile dupa atacurile din 13 noiembrie, Hollande a parut hotarat si sigur pe succesul sau, in conditiile in care masurile pareau sa se bucure si de sustinerea opozitiei de dreapta.

Dar dupa ce socul a inceput sa treaca, multi, inclusiv aliati ai presedintelui, au inceput sa critice proiectul.

"Seful statului a primit o lovitura chiar din partea prietenilor sai politici", a explicat fostul premier conservator Jean-Pierre Raffarin. "Autoritatea presedintelui asupra propriilor sale trupe este pusa sub semnul intrebarii", a adaugat el.

"Va realimenta perceptia ca (Hollande - n.red.) este un presedinte care nu este decis, care nu are autoritate, a carui mana tremura", a explicat un reprezentant al institului de sondare a opiniei publice IFOP, Frederic Dabi.

Cea mai importanta consecinta a diviziunilor interne din partidul lui Hollande a fost demisia ministrului Justitiei, Christiane Taubira, anul acesta.

Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Şeful Guvernului Marcel Ciolacu a precizat că mecanismul de implementare a salariului minim european va începe de la 1 iulie. El a amintit că, în acest sens, a fost emisă ordonanţa....
#Franta retragere cetatenie condamnati terorism, #Hollande cetatenie condamnati terorism , #presedinte Franta