Cum se opune Romania planurilor lui Putin si Merkel. Mai are alaturi 9 state

Vineri, 27 Noiembrie 2015, ora 11:32
5827 citiri
Cum se opune Romania planurilor lui Putin si Merkel. Mai are alaturi 9 state
Foto: Arhiva Ziare.com

Planurile grupului rus Gazprom de a dubla capacitatea unui gazoduct care face legatura intre Rusia si Germania contravin intereselor Uniunii Europene si risca sa destabilizeze si mai mult Ucraina, au apreciat guvernele a 10 state europene, printre care si Romania.

Punctul de vedere este exprimat intr-o scrisoare trimisa Comisiei Europene prin care se cere organizarea unui summit pentru dezbaterea acestui subiect.

In luna septembrie, Gazprom si cinci companii energetice europene (E.ON, BASF, OMV, ENGIE si Royal Dutch Shell) au semnat un acord de principiu pentru dublarea capacitatii gazoductului Nord Stream, care face legatura intre Rusia si Germania via Marea Baltica, pana la 110 miliarde meri cubi pe an, incepand din 2019, informeaza Reuters.

Parlamentul Estoniei este impotriva constructiei gazoductului Nord Stream

De asemenea, miercuri Gazprom a oprit livrarile de gaze naturale spre Ucraina, iar autoritatile de la Kiev au anuntat ca vor cauta sa obtina gaze naturale mai ieftine din alta parte.

In scrisoarea trimisa joi si semnata de guvernele din Bulgaria, Cehia, Estonia, Grecia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, Romania si Slovacia, se subliniaza ca proiectul Nord Stream II ar trebui supus unei analize atente din partea organismelor de reglementare si de asemenea se cere organizarea unei "dezbateri aprofundate" la summit-ul UE de luna viitoare.

Un oficial american acuza UE ca joaca la doua capete cu gazele Rusiei: Una zice, alta face!

"Pozitia Comisiei Europene cu privire la proiectul Nord Stream II va influenta in mod esential perceptia asupra Politicii comune de aparare si securitate externe in randul principalilor aliati si partenerilor traditionali", se arata in scrisoarea consultata de Reuters.

In scrisoare se mai precizeaza ca extinderea gazoductului Nord Stream, astfel incat volume mai mari de gaze naturale rusesti sa ajunga direct in Germania fara a mai trece prin tarile de tranzit, ar putea avea consecinte serioase pentru Ucraina si statele UE.

Deutsche Welle: Nord Stream - proiect politic sau economic?

"Pastrarea rutei de transport prin Ucraina este in interesul strategic al Uniunii Europene pe ansamblu, nu doar din punct de vedere al securitatii energetice dar si pentru intarirea stabilitatii regiunii Europei de Est", se mai arata in scrisoare.

Comisia Europeana vrea sa reduca dependenta blocului comunitar de Rusia, tara care asigura o treime din necesarul de gaze naturale al Europei, iar jumatate din aceste livrari trec prin Ucraina.

Putin: Nord Stream este sigur din punct de vedere ecologic

"Ucraina este o tara sigura de tranzit. Gazul ar trebui sa continue sa treaca prin Ucraina", a declarat joi comisarul european pentru Energie, Arias Canete.

Acesta a adaugat ca Executivul comunitar nu este ingrijorat de intreruperea livrarilor de gaze naturale rusesti spre Ucraina, deoarece rezervele sunt la un nivel confortabil.

Vești proaste pentru iubitorii de cafea. Prețurile vor continua să crească: ”Dacă seceta persistă, nu vom avea boabe de vândut”
Vești proaste pentru iubitorii de cafea. Prețurile vor continua să crească: ”Dacă seceta persistă, nu vom avea boabe de vândut”
Preţurile la cafea îşi vor continua ascensiunea meteorică, în condiţiile în care vremea nefavorabilă, şi mai ales decizia cultivatorilor din Vietnam de a mai aştepta înainte de a-şi...
Microsoft a lansat o nouă actualizare pentru Windows 11. Cu ce îmbunătățiri vine
Microsoft a lansat o nouă actualizare pentru Windows 11. Cu ce îmbunătățiri vine
Microsoft a lansat o actualizare pentru Windows 11, identificată prin codul KB5036980, care introduce noi funcții, dar și un element mai puțin plăcut: reclame în meniul Start. Această...
#Nord Stream state UE opun, #Nord Stream Germania Rusia , #export gaze