DNA: Primarul Iasiului spiona telefoanele apropiatilor cu ajutorul Politiei Locale - Iubita l-a denuntat?

Vineri, 01 Mai 2015, ora 13:26
6336 citiri
DNA: Primarul Iasiului spiona telefoanele apropiatilor cu ajutorul Politiei Locale - Iubita l-a denuntat?
Foto: Digi24

Primarul Iasiului, Gheorghe Nichita, este acuzat de procurorii DNA ca si-a facut propriul serviciu de spionaj, toate cheltuielile fiind achitate din bani publici. Nichita a fost retinut pentru 24 de ore si urmeaza sa fie prezentat instantei cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile.

In comunicatul DNA, care ofera informatii surprinzatoare legate de activitatea primarului, se precizeaza ca Gheorghe Nichita este acuzat de instigare la folosire de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii, instigare la abuz in serviciu, instigare la infractiunea de acces ilegal la un sistem informatic si instigare la infractiunea de operatiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice.

In acelasi dosar au mai fost retinuti Liviu Mihai Hliboceanu, directorul general al Politiei Locale Iasi, si Stefan Avirvarei, sef serviciu in cadrul Politiei Locale Iasi.

Procurorii DNA sustin ca, in perioada ianuarie-aprilie 2015, Gheorghe Nichita i-a pus pe Hliboceanu si Avirvarei sa faca, personal sau prin intermediari, verificari in baze de date cu informatii care nu erau destinate publicitatii, care ulterior erau folosite in interes personal pentru obtinerea unor "foloase nepatrimoniale necuvenite".

In aceeasi perioada, mai sustin procurorii, Gheorghe Nichita i-a determinat pe cei doi functionari publici din Politia Locala Iasi sa efectueze, fie personal, fie prin intermediul altor angajati, "activitati de supraveghere a unei persoane, cu consecinta prejudicierii intereselor legale ale institutiei din care faceau parte si pentru a obtine un folos nepatrimonial necuvenit".

De asemenea, in luna martie 2015, Stefan Avirvarei a ajutat o persoana necunoscuta din primarie pentru ca, la instigarea lui Gheorghe Nichita, "sa-si indeplineasca in mod defectuos atributiile de serviciu, in sensul efectuarii unor transferuri bancare in valoare de 2.000 lei in contul unui angajat al unei institutii publice, aflata in subordinea acestuia din urma".

"Suma de bani reprezenta cheltuielile facute de angajatul respectiv, in timpul activitatilor de supraveghere", mai arata procurorii, care subliniaza ca astfel a fost adus un prejudiciu primariei.

"De mentionat, este faptul ca activitatile de supraveghere, despre care inculpatul Nichita Gheorghe era tinut la curent in timp real, continuau si atunci cand acesta era plecat din localitate.

In cursul lunii aprilie 2015, pentru a avea un control permanent asupra activitatilor zilnice ale persoanei supravegheate, inculpatul Avirvarei Stefan, determinat de inculpatul Nichita Gheorghe, a achizitionat un program informatic conceput in scopul de a asigura accesul fara drept la un sistem informatic si a detinut aceasta aplicatie pe care a pus-o ulterior la dispozitia acestuia din urma, in acelasi scop.

Aceasta aplicatie de tip 'spy' a fost instalata din dispozitia inculpatului Nichita Gheorghe pe un telefon mobil ce a fost facut cadou ulterior persoanei supravegheate", se mai arata in comunicatul DNA.

In acelasi timp, Nichita l-a determinat pe Avirvarei sa acceseze "fara drept sistemul informatic apartinand persoanei supravegheate, in scopul de a obtine date informatice referitoare la locatia GPS, fotografii, videoclipuri, e-mail-uri, mesaje tip SMS, transmisii de date realizate prin aplicatii Skype, WhatsApp", mai sustin procurorii.

In cauza, procurorii beneficiaza de sprijin de specialitate din partea SRI, se mai arata in comunicatul DNA.

Amanta l-a denuntat la DNA

Conform presei iesene, cea care l-ar fi dat in vileag pe Nichita ar fi iubita sa, Adina Samson, sefa Serviciului Managementul Calitatii din Primarie, care s-a plans procurorilor ca este supravegheata.

Ea a fost adusa pentru audieri, in calitate de martor, la DNA Bucuresti, alaturi de alti doi functionari din primarie, Dmitru Tomorug si Eugen Chisca, scriu jurnalistii de la 7est.ro.

Conform sursei citate, informatiile cerute de Nichita erau de la Inmatriculari auto, primarul punand sub supraveghere operativa anumite persoane, despre care dorea sa stie unde si cu cine se intalnesc.

Printre probele ridicate de procurori la perchezitii se numara doua agende personale si un laptop.

Conform unor surse, Gheorghe Nichita avea indicii de vreo doua saptamani ca se afla in vizorul procurorilor anticoruptie, declarand, intr-un interviu acordat pentru Radio Hit, ca a mai mancat si in copilarie "mamaliga cu ceapa" si e pregatit s-o mai faca.

C.B.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#Gheorghe Nichita retinut iubita, #Gheorghe Nichita spionat, #Gheorghe Nichita DNA politisti , #retinut