De ce nu a fost declarată epidemie de gripă. Rafila: Ar impune carantina sau izolarea

Duminica, 08 Ianuarie 2023, ora 07:18
2035 citiri
De ce nu a fost declarată epidemie de gripă. Rafila: Ar impune carantina sau izolarea

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a explicat că nu există diferenţă între declararea stării de epidemie, care a avut loc în sezonul rece 2018-2019, şi declararea stării de alertă epidemiologică, măsură luată săptămâna aceasta. El spune că, în urma unei modificări legislative generate de pandemia de COVID-19, dacă s-ar declara stare de epidemie, ar fi impuse măsuri precum izolarea sau carantina.

„Ştiţi care e problema? Noi am schimbat legislaţia, în 2020, datorită pandemiei. Până în 2020, în sezonul 2018-2019, am declarat epidemie, nu eram eu ministrul care era în perioada respectivă. Acest lucru nu ar fi nici astăzi niciun fel de problemă, dar situaţia aceasta de alertă epidemiologică datorată gripei este similară cu declararea epidemiei în urmă cu patru ani, nu e niciun fel de diferenţă.

Avem măsuri clare pentru spitale, iar managerii spitalelor trebuie să aplice acele măsuri în ceea ce priveşte utilizarea echipamentului de protecţie, inclusiv mască atât pentru personalul medical, cât şi pentru cei care vin în contact cu pacienţii, (...) să asigure stocuri de materiale sanitare, de dezinfectanţi, de medicaţie antivirală. Dar în rest, pentru populaţie, pentru angajatori, pentru unităţile de învăţământ, sunt recomandări. Totdeauna a fost exact aceeaşi situaţie. Problema a fost că în 2020 a apărut o lege generată de pandemie, legea 136/2020, care, dacă am declara epidemie, ar impune anumite măsuri obligatorii cum ar putea să fie carantina sau izolarea”, a afirmat Alexandru Rafila sâmbătă seară, la B1 Tv.

Rafila mai spune că România a avut epidemie de gripă„ de multe ori şi că în acest sezon nu este vorba despre un virus mutant care să provoace forme ale bolii mult mai grave decât în alte sezoane. El explică, în schimb, că după pandemia de COVID-19 „statusul imun este mult diminuat” şi subliniază faptul că în România rata de vaccinare antigripală este una scăzută.

În contextul în care luni se reiau cursurile şcolare, ministrul susţine importanţa rolului părinţilor, cărora le recomandă să nu îşi trimită copiii la şcoală dac aceştia sunt bolnavi.

„Acest val epidemic, după opinia noastră, va începe să scadă ca şi intensitate după data de 10 februarie, cel mai târziu. (...) Aşa sunt estimările colegilor de la Institutul Naţional de Sănătate Publică”, mai spune Rafila.

Anticoncepționale compensate pe rețetă. Rafila: ”Este similar cu proiectul care a stat la baza vaccinurilor”
Anticoncepționale compensate pe rețetă. Rafila: ”Este similar cu proiectul care a stat la baza vaccinurilor”
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat joi, 25 aprilie, că are în vedere un proiect care presupune compensarea tratamentului contraceptiv, dacă o femeie tânără doreşte acest...
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
#gripa, #stare alerta, #rafila, #epidemie gripa, #legislatie, #pandemie , #gripa
Comentarii
M
mikixxx
rank 3
Cu alte cuvinte: scapa cine poate. Statul e important sa aiba