Recompense care pot ajunge la 10 milioane de dolari oferite de SUA. Ce informaţii vitale pentru Israel caută guvernul american

Vineri, 05 Ianuarie 2024, ora 16:31
2137 citiri
Recompense care pot ajunge la 10 milioane de dolari oferite de SUA. Ce informaţii vitale pentru Israel caută guvernul american
Luptele din Gaza s-au intensificat FOTO IDF

Departamentul de Stat al SUA a anunţat vineri, 5 ianuarie, că oferă recompense de până la 10 milioane de dolari pentru informaţii despre mai multe persoane care ajută Hamas să se finanţeze, arată un comunicat al Washingtonului.

Programul „Recompense pentru justiţie” al Departamentului de Stat al SUA oferă o recompensă de până la 10 milioane de dolari pentru informaţii care conduc la întreruperea mecanismelor financiare ale organizaţiei Hamas, considerată teroristă de SUA şi Uniunea Europeană.

În cadrul acestei oferte de recompensă, Departamentul caută informaţii despre persoane considerare „facilitatori financiari” ai Hamas: Abdelbasit Hamza Elhassan Khair, Amer Kamal Sharif Alshawa, Ahmed Sadu Jahleb, Walid Mohammed Mustafa Jadallah şi Muhammad Ahmad 'Abd Al-Dayim Nasrallah.

Abdelbasit Hamza Hamza Elhassan Mohamed Khair, zis „Hamza”, este un finanţator al Hamas cu sediul în Sudan care a gestionat numeroase companii din portofoliul de investiţii al Hamas şi care a fost implicat anterior în transferul a aproape 20 de milioane de dolari către Hamas, inclusiv fonduri trimise direct agentului financiar principal al Hamas şi teroristului global desemnat de SUA (SDGT) Mahir Jawad Yunis Salah. Reţeaua folosită de Hamza pentru a spăla bani şi a genera venituri pentru Hamas include Al Rowad Real Estate Development, cu sediul în Sudan, pe care Departamentul de Trezorerie al SUA a desemnat-o ca fiind SDGT în mai 2022. Hamza are, de asemenea, legături de finanţare de lungă durată cu companii din Sudan legate de Al-Qaida şi de Osama bin Laden.

Amer Kamal Sharif Alshawa, Ahmed Sadu Jahleb şi Walid Mohammed Mustafa Jadallah sunt agenţi ai Hamas şi fac parte din reţeaua de investiţii a Hamas din Turcia.

Alshawa, care se află în Turcia, este directorul executiv al Trend GYO şi a fost membru al consiliului de administraţie al mai multor societăţi din portofoliul de investiţii al Hamas.

Jahleb, aflat tot în Turcia, este secretarul portofoliului de investiţii al Hamas şi coordonează diverse activităţi pentru companiile controlate de Hamas şi pentru oficialii Hamas.

Jadallah, aflat de asemenea în Türkiye, face parte din consiliile de administraţie ale mai multor companii din portofoliul de investiţii.

Muhammad Ahmad Ahmad 'Abd Al-Dayim Nasrallah este un vechi agent al Hamas cu legături strânse cu entităţi iraniene. El a fost implicat în transferul a zeci de milioane de dolari către Hamas, inclusiv către aripa militară a Hamas, Brigăzile Izz al-Din al-Qassim.

La 18 octombrie 2023, Departamentul de Trezorerie al SUA i-a desemnat pe toţi cei cinci indivizi ca fiind SDGT în temeiul unei legislaţii care vizează grupurile teroriste şi susţinătorii acestora.

Departamentul de Stat al SUA a desemnat Hamas ca organizaţie teroristă străină în octombrie 1997 şi ca entitate SDGT în octombrie 2001.

Comunicatul precizează că recompensele vor fi oferite pentru informaţii care conduc la identificarea şi dezmembrarea reţelei de finanţare a Hamas. Astfel, SUA sunt interesate de informaţii despre:

- orice sursă de venit pentru Hamas sau pentru mecanismele sale cheie de facilitare financiară;

- principalii donatori sau facilitatori financiari ai Hamas;

- instituţiile financiare sau casele de schimb valutar care facilitează tranzacţiile Hamas;

- întreprinderi sau investiţii deţinute sau controlate de Hamas sau de finanţatorii săi;

- societăţile de faţadă implicate în achiziţiile internaţionale de tehnologie cu dublă utilizare în numele Hamas;

- scheme infracţionale care implică membri şi susţinători ai Hamas şi care aduc beneficii financiare organizaţiei.

Orice persoană care deţine informaţii cu privire la aceste persoane sau la alţi facilitatori financiari ai Hamas trebuie să contacteze Rewards for Justice prin Signal, Telegram sau WhatsApp la +1-202-702-7843. Toate informaţiile vor fi păstrate strict confidenţiale, menţionează comunicatul Departamentului de Stat.

De la înfiinţarea sa în 1984, programul Recompense pentru Justiţie a plătit peste 250 de milioane de dolari către mai mult de 125 de persoane din întreaga lume care au furnizat informaţii utile ce au contribuit la rezolvarea ameninţărilor la adresa securităţii naţionale a SUA, precizează Departamentul de Stat.

Mesajele transmise de Hamas prin doi ostatici israelieni pe care i-a răpit în atacul din octombrie. „Noi suntem în pericol aici. Există bombe, îngrozitor”
Mesajele transmise de Hamas prin doi ostatici israelieni pe care i-a răpit în atacul din octombrie. „Noi suntem în pericol aici. Există bombe, îngrozitor”
Mişcarea islamistă palestiniană Hamas a difuzat sâmbătă, 28 aprilie, o înregistrare video în care apar doi ostatici israelieni pe care i-a răpit în atacul său de la 7 octombrie în sudul...
Violențe la cele mai recente manifestaţii pro-palestiniene. Zeci de persoane au fost arestate la o universitate din Boston. „Insulte antisemite violente”
Violențe la cele mai recente manifestaţii pro-palestiniene. Zeci de persoane au fost arestate la o universitate din Boston. „Insulte antisemite violente”
Aproximativ 100 de persoane considerate a fi manifestanţi pro-palestinieni au fost arestate sâmbătă dimineaţa, 27 aprilie, în campusul unei universităţi din Boston. Tabăra lor a fost...
#Hamas, #SUA, #recompensa, #razboi Gaza , #SUA