Nouă alertă meteo: Ninsori și viscol în șapte județe din nord-est. Cum e vremea în restul țării

Joi, 06 Aprilie 2023, ora 11:38
4512 citiri
Nouă alertă meteo: Ninsori și viscol în șapte județe din nord-est. Cum e vremea în restul țării
Intensificări ale vântului se vor semnala temporar şi în sudul Olteniei FOTO Facebook / IGSU

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o nouă avertizare Cod portocaliu de ninsori viscolite şi strat consistent de zăpadă care vizează, pe tot parcursul zilei de joi, 6 aprilie, mai multe județe din țară. În paralel, IGSU a transmis o serie de recomandări.

Conform ANM, județele judeţele Botoşani, Suceava, Neamţ, Iaşi şi zona de munte a judeţelor Maramureş, Bistriţa Năsăud şi Mureş se află sub avertizare de cod portocaliu.

În aceste regiuni va continua să ningă viscolit, vizibilitatea va fi redusă şi se va depune strat nou de zăpadă consistent. Vântul va avea intensificări cu viteze de 55...65 km/h. Local se vor acumula peste 20 l/mp.

Totodată, este Cod galben de ninsori, intensificări ale vântului şi ploi până vineri la ora 12:00, în nordul şi centrul Moldovei, în Maramureş, Transilvania şi în nordul Crişanei. Temporar vântul va avea intensificări pe parcursul zilei de joi (06 aprilie), cu viteze de 40...60 km/h, viscolind temporar ninsoarea. Pe arii restrânse se vor acumula 10...15 l/mp.

În nord-estul Moldovei şi izolat în rest se va depune polei.

Intensificări ale vântului se vor semnala temporar şi în sudul Olteniei.

În contextul vremii tot mai imprevizibile, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) a făcut o serie de recomandări:

  • Evitați să porniți la drum pe timp de viscol şi ninsoare puternică, iar dacă deplasarea este absolut necesară, informați-vă în prealabil dacă pe traseul stabilit nu sunt drumuri blocate.
  • Înainte de plecare, asigurați-vă că autovehiculul este echipat corespunzător pentru circulaţia în condiţii de iarnă (anvelope specifice sezonului rece, lanţuri antiderapante, lopată, săculeţ cu nisip etc.).
  • Urmăriți la posturile radio/TV buletinele meteorologice și recomandările autorităților.
  • Evitați atingerea stâlpilor sau firelor căzute la pământ.
  • Evitați adăpostirea sau trecerea prin apropierea copacilor, stâlpilor, panourilor publicitare, construcţiilor cu elemente de arhitectură ce pot fi uşor dislocate, precum şi a imobilelor aflate în construcţie.
  • Zeci de oameni evacuați după prăbușirea unui drum în centrul orașului Slănic Prahova. Arafat trimite experți să evalueze riscurile
    Zeci de oameni evacuați după prăbușirea unui drum în centrul orașului Slănic Prahova. Arafat trimite experți să evalueze riscurile
    E risc crescut de extindere a craterului format după prăbușirea unei șosele în plin centrul orașului Slănic Prahova, la doar câteva zeci de metri de blocuri. Autoritățile au decis...
    Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
    Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
    Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
    #igsu, #avertizare ANM, #avertizare meteorologi, #cod portocaliu ninsori , #viscol