Consultant fiscal: Masurile sociale ale Guvernului vor incuraja evaziunea si amana investitiile

Miercuri, 11 Ianuarie 2017, ora 14:33
4064 citiri
Consultant fiscal: Masurile sociale ale Guvernului vor incuraja evaziunea si amana investitiile
Foto: Ziare.com

Masurile sociale anuntate de Guvernul Sorin Grindeanu, precum majorarea salariului minim si a pensiilor, schimbarea modului de impozitare a micilor afaceri si taxarea suplimentara a salariilor mari, ar putea sa incurajeze evaziunea fiscala si sa amane investitiile.

Cel putin asta sustine consultantul fiscal Dan Schwartz, care a vorbit, pentru Mediafax, despre masurile anuntate de noul Guvern, subliniind ca va fi afectata "clasa de mijloc in formare".

"Daca vorbim de cresterea impozitarii salarilor mari, va aparea tentatia ca diferenta de salariu sa se plateasca la negru, tocmai pentru ca trebuie sa se limiteze pe cat posibil plata contributiilor sociale.

Iar, atunci cand se ridica plafonul pentru microintreprinderi la 500.000, ai facut mult mai usoara impartirea unui business de 1,5 milioane de euro in trei business-uri de 500.000. Astfel, afacerea de 1,5 milioane de euro nu mai plateste impozit pe profit de 16%, ci 1% impozit pe venit, dar impartit pe trei microintreprinderi. Acest lucru ar urma sa scada veniturile bugetare.

Iar, daca ne referim la impozitarea cu 3% pe tranzactiile imobiliare ce depasesc o anumita valoare, probabil ca se vor declara preturi subevaluate si astfel se vor pierde venituri bugetare", sustine Schwartz.

Acesta a vorbit si despre faptul ca, odata cu aplicarea noilor masuri fiscale, vor fi reexaminate "deciziile majore de investitii".

"Decizii majore de investitii trebuie acum reexaminate pentru a reduce la maximul posibil impactul negativ pe care modificarile de legislatie fiscala adoptate "peste noapte" le pot avea", a mai precizat consultantul fiscal.

Citeste mai multe despre principalele masuri sociale anuntate de Guvern

Zilele acestea, si presedintele Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru, a tras semnale de alarma cu privire la deciziile Executivului. Vineri, acesta a avertizat ca deficitul va sari de 4%, in urma masurilor sociale, iar miercuri a explicat cat ne vor costa deciziile Guvernului.

Infinix intră pe piața din România! Producătorul oferă telefoane de buget, cu specificații decente. Care sunt prețurile
Infinix intră pe piața din România! Producătorul oferă telefoane de buget, cu specificații decente. Care sunt prețurile
Compania Infinix Mobility, cunoscută pentru tehnologiile inovative și telefoanele de buget, mid-range și high-end, își extinde acum operațiunile pe piața din România. Fondată în 2013,...
Cum obții o întâlnire cu bărbatul de 1.500 de miliarde de dolari: Ai nevoie de o idee și un om
Cum obții o întâlnire cu bărbatul de 1.500 de miliarde de dolari: Ai nevoie de o idee și un om
Marii bogătași și finanțatori de la New York, Londra sau Hong Kong tânjesc chiar pentru o întâlnire de doar 10 minute cu unul dintre cei mai căutați bărbați din Orientul Mijlociu....
#consultant fiscal masuri sociale Guvern, #masuri fiscale Guvern Grindeanu, #masuri sociale luate Guvern, #masuri sociale anuntate Guvern , #fiscal
Comentarii