Joburi de domeniul SF in prezent, care vor fi comune pana 2030

Duminica, 11 Mai 2014, ora 18:11
3611 citiri
Joburi de domeniul SF in prezent, care vor fi comune pana 2030
Foto: careers2030.cst.org

Avand in vedere viteza uluitoare cu care tehnologia avanseaza, este greu sa anticipam cum vor arata carierele peste 20 de ani de acum inainte sau care vor fi domeniile in care poate fi construit un viitor stralucit.

Un ONG canadinan, Canadian Scholarship Trusted Plan (CTS), a facut insa un exercitiu de imaginatie.

Business Insider scrie ca cei de la CST impreuna cu mai multi specialisti au examinat tendintele macro si micro "ce par sa modeleze viitorul", potrivit vicepresedintelui CTS, Martha Turner.

Aceste tendinde includ schimbarile demografice, schimbarile climatice si de energie, mobilitatea populatiei si globalizarea, tehnologia digitala, progresele stiintifice si tehnologice.

De asemenea, CTS a colaborat cu lideri din diverse industrii pentru a "citi" viitorul in domeniile respective.

Desi unele dintre joburile prezentate in continuare sunt speculative in natura lor, Martha Turner crede ca multe dintre ele vor deveni realitate.

Poate ca acestea par de domeniul SF in 2014, insa sunt bazate pe evolutiile care au loc in chiar in acest moment, fiind vorba de imbunatatirea si aplicarea tehnologiilor care exista deja.

Locuri de munca incredibile, din intreaga lume

Tele-chirurgii

Acesti chirurgi vor opera oamenii de la distanta cu ajutorul unor intrumente robotizate, fara ca prezenta lor in sala de operatii sa fie necesara.

Designerii pentru nostalgici

Este vorba de designeri de interior specializati in recrearea amintirilor pentru persoanele in varsta. Pensionarii din 2030 care nu vor dori sa locuiasca intr-un azil tipic, vor putea opta pentru crearea unui spatiu inspirat din perioada sau locul lor preferat.

"Restauratorii" mediului rural

Acestia se numesc in prezent "agricultori". In 2030, rolul lor nu va mai fi sa cultive pamantul, ci sa repare prejudiciile aduse mediului de catre oameni, fabrici, masini etc.

Expertii in simplitate

Expertii in simplitate din 2030 vor cauta solutii pentru simplificarea si imbunatatirea activitatii firmelor. De exemplu, vor putea reduce 15 etape administrative la trei, patru interviuri la unu sau trei zile de munca la jumatate de ora.

Designerii de gunoi

Acestia vor lucra in domeniul reciclarii si vor avea ca scop identificarea unor modalitati creative pentru a transforma subprodusele rezultate din procesul de fabricare in materiale de inalta calitate care sa poata fi folosite la crearea unor produse distincte.

Care sunt cele mai stresante locuri de munca

Consilier pentru alegerea robotilor

In 2030, robotii vor avea un rol mai mare decat in prezent in casele oamenilor. Consilierul va ajuta la alegerea robotului potrivit pentru o familie, analizand modul in care interactioneaza aceasta si identificand nevoile si stilul sau de viata.

Exploratorii din sistemul medical

Vor functiona ca un fel de ghizi ai spitalului, rolul lor fiind acela de a-i ajuta pe pacienti si pe cei apropiati lor sa se descurce intr-un sistemul medical complicat.

Specialistii in tehnologie solara

Poate fi vorba de persoane care administreaza o retea extinsa de panouri solare si vand energie sau de consultanti din mediul urban, care ii ajuta pe proprietarii imobiliari sa proiecteze, sa construiasca si sa administreze panouri solare.

Vești proaste pentru iubitorii de cafea. Prețurile vor continua să crească: ”Dacă seceta persistă, nu vom avea boabe de vândut”
Vești proaste pentru iubitorii de cafea. Prețurile vor continua să crească: ”Dacă seceta persistă, nu vom avea boabe de vândut”
Preţurile la cafea îşi vor continua ascensiunea meteorică, în condiţiile în care vremea nefavorabilă, şi mai ales decizia cultivatorilor din Vietnam de a mai aştepta înainte de a-şi...
Microsoft a lansat o nouă actualizare pentru Windows 11. Cu ce îmbunătățiri vine
Microsoft a lansat o nouă actualizare pentru Windows 11. Cu ce îmbunătățiri vine
Microsoft a lansat o actualizare pentru Windows 11, identificată prin codul KB5036980, care introduce noi funcții, dar și un element mai puțin plăcut: reclame în meniul Start. Această...
#joburi viitor, #locuri munca neobisnuite , #tehnologie