Dupa discutii tensionate si amenintari, acordul UE-Turcia capata forma: Cum vor fi opriti refugiatii

Joi, 17 Martie 2016, ora 22:02
4695 citiri
Dupa discutii tensionate si amenintari, acordul UE-Turcia capata forma: Cum vor fi opriti refugiatii
Foto: Consiliul European

Liderii europeni s-au intalnit la Bruxelles pentru a finaliza acordul cu Turcia pentru reducerea fluxului migratoriu intr-o atmosfera tensionata, alimentata de amenintarea opunerii prin veto si de lipsa de transparenta cu privire la legalitatea acordului, si au formulat punctele cheie care trebuie indeplinite pentru a gestiona criza refugiatilor.

Potrivit acordului negociat joi de liderii europeni si care va fi prezentat vineri partii turce, Turcia se va angaja sa primeasca inapoi toti migrantii care ajung in insulele grecesti fara a avea documentele necesare, informeaza Reuters, potrivit News.ro. Insa propunerea liderilor europeni ar putea sa duca la cresterea efortului depus de Grecia pentru a gestiona criza migrantilor. Astfel, autoritatile elene vor fi nevoite sa creeze tribunale speciale pentru a procesa rapid cererile de azil.

De asemenea, procesul de trimitere inapoi in Turcia a migrantilor nu poate sa inceapa pana ce autoritatile de la Ankara nu vor oferi un nivel de protectie de baza indiferent de nationalitatea celui care este relocat pe teritoriul turc. In prezent se ofera protectie doar pentru migrantii sirieni, insa non-sirienii reprezinta doua treimi din migrantii prezenti in Turcia.

Summit crucial la Bruxelles: Liderii europeni decid soarta refugiatilor

Draftul acordului nu precizeaza cand va incepe procesul de relocare, insa diplomatii germani au sustinut ca migrantii care ajung pe insulele elene luni vor fi pasibili de expulzare in Turcia, desi autoritatile grecesti argumenteaza ca nu sunt pregatite pentru o astfel de operatiune.

Acordul prevede ca pentru fiecare refugiat sirian pe care Turcia il primeste inapoi, statele UE se angajeaza sa preia un refugiat sirian direct de pe teritoriul turc, iar cei care nu au incercat pana acum sa traverseze Marea Egee vor avea prioritate.

Criza refugiatilor: Presedintele Cehiei acuza Turcia de santaj

Principala problema este reprezentata de lipsa de responsabilitate la nivelul statelor din blocul comunittar, care nu vor sa accepte o cota de refugiati. Au fost oferite voluntar doar 18.000 de locuri pentru migranti, iar alte 54.000 de locuri vor fi obtinute prin implementarea cotelor obligatorii de relocare, fata de care s-au opus cu vehementa statele estice, in special cele din grupul Visegrad.

Turcia va negocia cu liderii europeni rute alternative pentru migratie. Insa, exista deja semne ca mai multi migranti vor fi tentati sa calatoreasca pe mare pana in Italia, iar Bulgaria si-a exprimat ingrijorarea cu privire la securitatea de la granita cu Turcia.

De asemenea, Turcia a cerut ridicarea vizelor pentru cetatenii turci. Ankara trebuie sa indeplineasca 72 de criterii pana la sfarsitul lunii aprilie pentru ca executivul european sa recomanda statelor membre sa elimine vizele necesare pentru calatorii de scurta durata pana in iunie.

Radio Europa Libera: Romania si Albania se pregatesc de invazia imigrantilor

Iohannis pleaca la Bruxelles nelamurit: Ce va sustine pe tema imigrantilor (Video)

Mai multe guverne europene se opun ridicarii vizelor, iar Franta a sustinut ca nu doreste ca turcii sa calatoreasca in Europa fara viza, pentru ca asta ar putea sa conduca la cresterea imigratiei dinspre Turcia si la aparitia unor noi amenintari de securitate.

Pentru eliminarea vizelor Turcia trebuie sa indeplineasca un criteriu dificil, recunoasterea statului Cipru. Insa, Ankara a ridicat atat de sus asteptarile cu privire la ridicarea vizelor, incat ar putea sa fie fortata sa accepte compromisul in schimbul eliminarii restrictiilor de circulatie in blocul comunitar.

Un alt punct cheie al acordului este promisiunea facuta de UE in legatura cu dublarea ajutorului pentru refugiatii din Turcia, pana la 6 miliarde de euro, care vor fi virate pana in 2018. Cea mai mare problema este ridicata de sursa banilor si de lipsa dovezilor cu privire la indeplinirea conditiilor acordului de catre Ankara.

Garda de Coasta din Turcia, filmata cand batea migrantii dintr-o barca (Video)

De altfel, UE a promis ca va accelera procesul de negociere pentru aderarea Turciei. Multe guverne nationale nu sunt insa de acord cu privire la aderarea Turcie la blocul comunitar in viitorul apropiat, iar Cipru s-a opus prin veto deschiderii unor noi capitole de negociere, intrucat Ankara refuza sa recunoasca independenta statului insular.

Intr-un alt punct al acordului, UE se angajeaza sa ofere conditii mai sigure pentru sirieni in propria lor tara, insa nu exista o armata a blocului comunitar, iar statele membre s-au aratat reticente fata de propunerea Turciei de a contribui la crearea unor zone sigure in nordul Siriei, predominant kurd.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#Consiliu European Turcia criza imigranti , #Turcia