Ion Tiriac despre ce ar face daca ar avea 30 de ani si despre iesirea din criza

Duminica, 06 Martie 2011, ora 12:05
8919 citiri
Ion Tiriac despre ce ar face daca ar avea 30 de ani si despre iesirea din criza

Una din greselile capitale pe care Romania le-a facut din punct de vedere economic in ultimii 20 de ani este ca s-a uitat doar spre Vest, pierzand din vedere piete importante precum Rusia sau China, considera omul de afaceri Ion Tiriac.

Potrivit acestuia, tinerii care vor sa-si dezvolte business-urile ar trebui sa nu mai piarda timpul si sa viziteze cat mai repede China pentru a descoperi oportunitatile de pe piata asiatica.

"Una dintre greselile fatale pe care le-a facut Romania este ca in ultimii 20 de ani s-a uitat numai in Vest. A disparut China, a disparut Rusia? Eu daca as avea 30 de ani, maine dimineata as fi in China", a declarat Ion Tiriac in cadrul unei emisiuni la Pro TV.

Potrivit acestuia, valoarea exporturilor pe care Romania le realizeaza in China este in momentul de fata de peste zece ori mai mica decat pe vremea lui Nicolae Ceausescu, desi chinezii au forta economica sa cumpere productii intregi din absolut orice s-ar fabrica in Romania, de la scobitori si cuie, pana la tractoare.

Cand o sa iesim din criza

In ceea ce priveste iesirea din criza, Ion Tiriac considera ca sectorul cu cel mai mare potential de a se redresa rapid ramane cel imobiliar, in conditiile in care cererea latenta de locuinte se ridica la aproximativ doua milioane de apartamente.

"Imobiliarul isi va reveni, romanii au nevoie de doua milioane de apartamente. Un metru patrat de imobil nou facut in anii astia se vinde in Bucuresti cu 800-1.000 de euro. Niciodata nu o sa ne mai intalnim cu asemenea preturi. Curand, romanul isi va da seama ca nu va mai prinde trenul daca nu-l ia acum, singura conditie este ca bancile sa joace (...) Eu nu am auzit nici in Paris, nici in Madrid, nici in Barcelona, nici in Roma ca un metru patrat de apartament nou sa fie vandut sub 1.000 euro", precizat omul de afaceri.

Reluarea creditarii depinde in mare masura de recapatarea de catre banci a increderii, atat in potentialii clienti, cat si in celelalte institutii financiare.

"E o treaba logica si normala sa speram ca increderea in banci revine, ca vor incepe sa dea drumul la bani, pentru ca ele au foarte multi bani in acest moment, chiar si cele din Romania. Pe de alta parte, relatiile intre banci sunt inca inghetate pentru ca fiecare isi apara colacul de salvare. Eu am auzit speculatii cum ca in urmatorii 15-20 de ani in Europa o sa existe doar 4 banci", a declarat Tiriac in cadrul aceluiasi interviu.

Comentand afirmatiile tot mai dese pe care guvernantii le fac cu privire la iesirea din recesiune in acest an, Ion Tiriac s-a rezumat sa spuna ca doar estimarile pe termen foarte scurt nu sunt hazardate.

"Eu cred ca a vedea viitorul in momentul de fata mai departe de 3 luni este o aventura foarte riscanta. Suntem absolut dependenti de ce se intampla in Europa. Deocamdata Germania, poate Franta, sunt afara. Eu zic sa mai asteptam. Socotelilele mele in 2007-2008 au fost ca aceasta criza tine pana in 2010, apoi mi-am revizuit estimarile si am zis ca 2011 o sa fie la fel ca 2010", a adaugat Tiriac.

Unde s-au dus banii de la FMI, BERD, CE...?

Ion Tiriac s-a aratat nemultumit de faptul ca Romania nu s-a folosit de banii imprumutati de la FMI, Comisia Europeana, BERD si Banca MOndiala pentru a pune economia in miscare.

"Nu am folosit nimic din aceste imprumuturi sa punem masina in miscare. Undeva, acesti bani au fost investiti. Este foarte adevarat ca ai pensionari si bugetari, dar pe mine m-ar fi incalzit sa-mi dea niste facilitati pentru a putea sa-i tin in continuare pe cei 6.000 de angajati. In lipsa acestor facilitati, statul se va trezi cu toti in brate si atunci nu mai trebuie sa imprumute un miliard, ci doua pe luna".

Totodata, omul de afaceri si-a mai exprimat speranta ca viitoarele imprumuturi externe la care Romania va apela sa fie reinvestite, poate chiar in infrastructura, nu directionate catre pensii si salarii ca pana acum.

"Noi nu mai avem mult de mers in jos, pentru ca am ajuns undeva la fund. Sa speram ca cineva se gandeste acum la cum sa investim urmatoarele imprumurturi pentru a le face productive (...) In 20 de ani, noi nu am facut nimic pentru infrastructura. Eu imi doresc sa prind momentul cand o sa fac patru ore de aici (n.r. din Bucuresti) pana la Oradea, nu 12 ore", a completat Tiriac.

Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Mai mulți analiști economici din Statele Unite trag un semnal de alarmă cu privire la performanța financiară reală a companiilor americane listate pe bursă. Ei susțin că practic nu a...
Este oficial! Aplicațiile de tastatură din China permit interceptarea comunicațiilor
Este oficial! Aplicațiile de tastatură din China permit interceptarea comunicațiilor
Potrivit unei analize publicate de MIT Technology Review, aplicațiile de tastatură utilizate de vorbitorii de limba chineză prezintă vulnerabilități care facilitează interceptarea textelor...
#Ion Tiriac afaceri China, #Tiriac iesire criza Romania, #Tiriac piata imobiliara , #afaceri