Cetățean irakian, probabil fost soldat, arestat în România. Ar fi participat la răpirea și uciderea unui tânăr pentru care nu s-a obținut răscumpărarea

Miercuri, 14 Iunie 2023, ora 03:29
9028 citiri
Cetățean irakian, probabil fost soldat, arestat în România. Ar fi participat la răpirea și uciderea unui tânăr pentru care nu s-a obținut răscumpărarea
Cetățean irakian, posibil fost soldat, arestat în România FOTO Arhivă Ziare.com

Un cetățean irakian, probabil soldat în armata irakiană, a fost arestat preventiv în România, fiind urmărit internațional pentru complicitate la omor.

Bărbatul este acuzat de autoritățile irakiene că ar fi participat, în anul 2014, la răpirea și uciderea unui conațional. Al-Swaidi Ahmed susține că este stabilit însă în România din 2017, are o relație serioasă cu o româncă având împreună un băieţel în vârstă de 3 ani.

Bărbatul cere acum autorităților române să nu-l extrădeze întrucât în Irak îl așteaptă pedeapsa capitală, considerându-se totodată nevinovat pentru faptele extrem de grave de care este acuzat.

Al-Swaidi a explicat că a fost soldat în armata irakiană, din 2003 până în 2015, unde făcea parte din trupele speciale, care colaborau cu forțele americane. Autoritățile române nu au primit însă o dovada, un document care să ateste acest aspect.

Al-Swaidi ar fi fost cantonat în casa unor civil din Irak a colaborat cu soldaţii americani motiv pentru care a fost căutat de către „miliţiile”, respectiv organizaţiile care erau împotriva armatei americane. Simțindu-se în pericol, primind constant scrisori de amenințare cu moartea, a decis să plece din țara sa natală în anul 2015.

Victima unor atentate cu bombă

”Totodată a precizat că a fost victima a două tentative de omor, prima a constat în aceea că i s-a pus o bombă în locuinţă, şi aceasta a explodat în momentul în care se afla pe stradă; iar, ulterior, și-a continuat serviciul ca soldat şi atunci i-a fost incendiată maşina”, a explicat acesta autorităților române. Despre situaţia din Irak susţine că, ”dacă colaborezi cu soldaţii americani, eşti ameninţat şi în pericol de a fi ucis”, fratele său fiind ucis în timpul unui atentat cu bombă.

Complicele unor criminali care au ucis un om pentru că nu au obținut răscumpărarea de la familia victimei

A ajuns în situația de a fi urmărit internațional pentru complicitate la omor, după ce un grup de infractori a răpit mai mulţi cetăţeni, în vederea obţinerii unei răscumpărării de la familia acestora.

Criminalii artestați în Irak au recunoscut că au răpit inclusiv un tânăr pe care, după două încercări nereuşite de a obţine răscumpărarea de la tatăl victimei, l-au ucis pentru a nu fi descoperiţi. Unul dintre răpitori a declarat autorităților irakiene că persoana urmărită Al-Swaidi le-a furnizat informaţiile necesare despre victimă, deoarece era soldat în armata irakiană şi a fost cantonat în casa victimei, se arată în actul de acuzare.

Curtea de Apel Timișoara, instanță care urmează să decidă soarta irakianului, a stabilit că, deşi bărbatul căuatat de autoritățile din Irak susţine că a părăsit ţara de origine în anul 2015, nu există informaţii şi documente care să ateste unde s-a aflat până în 2023. De asemenea, deşi susţine că are un loc de muncă în România, nici acest aspect nu este dovedit.

Totodată nu au fost depuse dovezi nici în ceea ce priveşte existenţa unui copil rezultat dintr-o relaţie cu un cetăţean român, arată judecătorii români care au decis arestarea preventivă a cetățeanului irakian.

” În aceste condiţii, nu există nicio garanţie că o altă măsură preventivă, respectiv controlul judiciar sau arestul la domiciliu, ar fi apte să împiedice sustragerea persoanei urmărite internaţional de la derularea procedurii extrădării”, se arată în motivarea instanței de judecată.

Ministerul Justiției urmează să decidă asupra extrădării, termenul stabilit fiind 20 iunie 2023

Rusia l-a arestat în lipsă pe fostul campion mondial la șah Garry Kasparov sub acuzația de terorism
Rusia l-a arestat în lipsă pe fostul campion mondial la șah Garry Kasparov sub acuzația de terorism
Rusia l-a arestat în lipsă pe Garry Kasparov, împreună cu alți activiști, și i-au acuzat de crearea unei „comunități teroriste”, de finanțare a „activităților teroriste” și de...
Înțepături electorale între Firea și Piedone. „Au reciclat-o și i-au zis că e cea mai bună / Am telefonul deschis / Nu m-a sunat nimeni”
Înțepături electorale între Firea și Piedone. „Au reciclat-o și i-au zis că e cea mai bună / Am telefonul deschis / Nu m-a sunat nimeni”
Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a declarat duminică, 28 aprilie, întrebată dacă mai negociază cu Cristian Popescu Piedone şi mai speră ca acesta să se retragă din...
#irakian, #omor, #rapire, #terorism, #extradare , #politie