Planul diabolic pus la cale de teroriști. Secretele pe care Hamas le știa despre armata israeliană

Sambata, 14 Octombrie 2023, ora 23:30
9590 citiri
Planul diabolic pus la cale de teroriști. Secretele pe care Hamas le știa despre armata israeliană
Luptători Hamas pe motociclete au pătruns în Israel/ FOTO: Talk TV

Oameni înarmați ai Hamas au pătruns în Israel, sâmbătă, 7 octombrie, într-o operațiune foarte bine organizată și meticulos planificată, care arată o înțelegere profundă a slăbiciunilor Israelului.

Cei 10 teroriști care au atacat centrul de informații israelian știau exact cum să intre înăuntru și ce găsesc acolo, scrie The New York Times.

După ce au traversat Israelul, luptătorii Hamas s-au îndreptat spre est cu cinci motociclete, câte doi bărbați înarmați pe fiecare vehicul, trăgând în mașinile civile întâlnite în cale.

După 16 kilometri, au deviat de pe drum într-o zonă de pădure, atacând o bază militară. Au deschis bariera cu o mică încărcătură explozivă, au intrat în bază și s-au oprit pentru a face un selfie de grup. Apoi au împușcat un soldat israelian neînarmat, îmbrăcat într-un tricou.

Pentru o clipă, atacatorii au părut nesiguri unde să meargă în continuare. Apoi unul dintre ei a scos ceva din buzunar, o hartă cu coduri de culori a complexului.

Reorientați, au găsit o ușă descuiată către o clădire fortificată. Apoi au intrat într-o cameră plină de computere - centrul de informații militare. Sub un pat din cameră, au găsit doi soldați adăpostindu-se. I-au împușcat pe amândoi.

Această secvență a fost surprinsă de o cameră montată pe capul unui bărbat înarmat care a fost ucis ulterior. The New York Times a văzut filmările, apoi a verificat evenimentele intervievând oficialii israelieni și verificând, de asemenea, videoclipurile militare israeliene cu atacul.

Acestea oferă detalii înfricoșătoare despre modul în care Hamas, miliția islamistă care controlează Fâșia Gaza, a reușit să surprindă și să depășească cea mai puternică armată din Orientul Mijlociu sâmbăta trecută.

Folosind drone, Hamas a distrus turnuri cheie de supraveghere și comunicații de-a lungul graniței cu Gaza. Cu explozibili și tractoare, Hamas a făcut găuri în baricadele de la graniță, permițând la 200 de atacatori să treacă prin primul val și alți 1.800 mai târziu în acea zi, spun oficialii. Pe motociclete și în camionete, atacatorii au pătruns în Israel, copleșind cel puțin opt baze militare și conducând atacuri teroriste împotriva civililor în mai mult de 15 sate și orașe.

Documente de planificare ale Hamas găsite arată că atacul a fost plănuit cu cel puțin un an înainte

Documentele de planificare ale Hamas, videoclipurile cu atacul și interviurile cu oficiali de securitate arată că grupul avea o înțelegere surprinzător de sofisticată a modului în care opera armata israeliană, unde staționau anumite unități și chiar și timpul necesar pentru sosirea întăririlor.

Hamas a evaluat amenințarea reprezentată de civilii din kibbutzuri, timpii de răspuns ai Forțelor de Apărare israeliene și a atribuit sarcini fiecărui terorist în parte, au arătat presupuse planuri de atac lăsate în urmă de militanții islamiști palestinieni.

Presupusul plan operațional de 14 pagini a fost dezvăluit pe Telegram de o unitate de salvare israeliană și a fost descoperit de militarii israelieni pe când inspectau cadavrele atacatorilor Hamas găsite într-o camionetă.

Documentul „strict secret”, datat însă în octombrie anul trecut, include un plan de asalt asupra comunității Mefalsim, un kibbutz cu „1.000 de civili”, dintre care 20 fac parte dintr-o unitate de intervenție rapidă.

Militanții plănuiau utilizarea artileriei" și conținea instrucțiunea ca militanții islamiști implicați să "facă o gaură” în gardul de protecție de la graniță. De asemenea, planul indica faptul că forțele Hamas ar trebui „să ia prizonieri soldați, rezidenți și, totodată, să ia ostatici pentru negocieri”, se arată în documentul postat de unitatea israeliană.

O pagină catalogată de unitatea israeliană de salvare drept "cea mai importantă pagină", stabilea "sarcinile" pentru cei ce erau desemnați drept "forța de bază". Printre acestea se presupune că se număra și luarea de ostatici.

Planul de luptă a detaliat, de asemenea, că atacul urma să fie condus de un comandant împreună cu două echipe de câte cinci persoane.

Hamas avertiza că un atac asupra kibbutzului Mefalsim ar putea declanșa sosirea unor forțe israeliene suplimentare din zona Nahal Oz „în trei până la cinci minute'”. Documentele sugerează că aceste forțe ar urma să sosească în două-trei jeep-uri pe un anumit drum.

Un document de planificare al Hamas – găsit de către personalul israelian de intervenție într-un sat – a arătat că atacatorii erau organizați în unități bine definite, cu obiective și planuri de luptă clare.

Un pluton avea navigatori, sabotori și șoferi desemnați – precum și unități de mortar în spate pentru a oferi acoperire atacatorilor, arată documentul.

Grupul avea o țintă specifică - un kibutz - iar atacatorii au fost însărcinați să ia cu asalt satul din unghiuri specifice. Ei aveau estimări pentru câte trupe israeliene erau staționate în posturile din apropiere, câte vehicule aveau la dispoziție și cât timp va dura acele forțe de ajutor israeliene să ajungă la ei.

În altă parte, alți atacatori au fost postați la intersecții rutiere cheie pentru a organiza ambuscadă întăririlor israeliene. Unele unități aveau instrucțiuni specifice pentru a captura israelieni pentru a fi folosiți ca monede de schimb în viitoarele schimburi de prizonieri cu Israelul.

„Luați soldați și civili drept prizonieri și ostatici cu care să negociați”, se spune în document.

Militanții Hamas s-au antrenat pentru atacul său mortal la vedere și la aproximativ 1 kilometru de granița puternic fortificată a Israelului

Într-un videoclip din decembrie 2022, luptătorii Hamas pot fi văzuți intrând într-o zonă de antrenament, trăgând cu rachete și captând pretinși prizonieri în timp ce înconjoară așa-zise clădiri israeliene.

Tabăra, susține CNN, tocmai fusese construită și era foarte aproape de Erez Crossing, pasajul pietonal dintre Gaza și Israel, pe care luptătorii Hamas l-au trecut în cele din urmă weekendul trecut, într-un atac sângeros care a ucis peste 1.200 de oameni în Israel.

Un alt videoclip filmat în urmă cu mai bine de un an, arată luptători Hamas exersând decolări, aterizări și atacuri cu parapanta – același mod de asalt neobișnuit pe care Hamas l-a desfășurat cu efect letal în același atac din 7 octombrie.

O investigație CNN a analizat aproape doi ani de antrenament și videoclipuri de propagandă lansate de Hamas și afiliații săi pentru a dezvălui lunile de pregătire care au intrat în atacul de săptămâna trecută, constatând că militanții s-au antrenat pentru atac în cel puțin șase locuri din Gaza.

Două dintre aceste locuri, inclusiv locul de antrenament arid prezentat în videoclipul din decembrie, se aflau la puțin mai mult de 1,5 kilometri de cea mai fortificată și patrulată secțiune a graniței dintre Gaza și Israel.

Doi ani de imagini din satelit, analizate de CNN, nu arată nicio indicație privind o acțiune militară ofensivă israeliană împotriva vreunuia dintre cele șase locuri identificate.

Nu numai că a existat activitate în ultimele câteva luni în tabere, dar unele tabere au absorbit și terenurile agricole din jur, transformându-le terenuri agricole în zonă sterilă pentru antrenament în ultimii doi ani, potrivit imaginilor din satelit.

Armata israeliană spune că, odată ce războiul se va termina, va investiga modul în care Hamas a reușit să-și încalce atât de ușor apărarea.

Dar dacă forțele armate au fost neglijente cu secretele lor sau au fost infiltrate de spioni, dezvăluirile i-au deranjat deja pe oficiali și analiști care au pus sub semnul întrebării cum armata israeliană – renumită pentru colectarea de informații – ar fi putut dezvălui din neatenție atât de multe informații despre propriile operațiuni.

Mesajele transmise de Hamas prin doi ostatici israelieni pe care i-a răpit în atacul din octombrie. „Noi suntem în pericol aici. Există bombe, îngrozitor”
Mesajele transmise de Hamas prin doi ostatici israelieni pe care i-a răpit în atacul din octombrie. „Noi suntem în pericol aici. Există bombe, îngrozitor”
Mişcarea islamistă palestiniană Hamas a difuzat sâmbătă, 28 aprilie, o înregistrare video în care apar doi ostatici israelieni pe care i-a răpit în atacul său de la 7 octombrie în sudul...
Hamasul „studiază” o contrapropunere israeliană de armistiţiu în războiul din Fâşia Gaza
Hamasul „studiază” o contrapropunere israeliană de armistiţiu în războiul din Fâşia Gaza
Mişcarea islamistă palestiniană Hamas anunţă sâmbătă, 27 aprilie, că ”studiază” o contrapropunere israeliană în vederea unui armistiţiu în Războiul din Fâşia Gaza şi unei...
#Israel, #masacru, #Hamas, #ostatici, #victime , #Israel