Războiul din Israel divizează Hollywood-ul. Prietenii vechi, stricate peste noapte

Joi, 26 Octombrie 2023, ora 22:54
3902 citiri
Războiul din Israel divizează Hollywood-ul. Prietenii vechi, stricate peste noapte
Actorii și scenariștii, îngrijorați de războiul dintre Israel și Hamas FOTO Pixabay

În săptămânile de la atacul brutal al Hamas din 7 octombrie asupra Israelului, pe fondul unei crize umanitare care se adâncește în Gaza și al temerilor tot mai mari de escaladare în continuare a conflictului, tensiunile s-au răspândit pe tot globul, în campusurile universitare, în sălile de consiliu ale companiilor și pe străzile multor mari orașe ale lumii. Iar Hollywood-ul nu face excepție.

Pentru industria divertismentului, care a fost deja tulburată anul acesta de o dublă grevă istorică a scriitorilor și actorilor, izbucnirea violenței a creat un nou set de linii de falie. Pe rețelele de socializare, în declarații publice și în cadrul organizațiilor, conflictul în curs din Orientul Mijlociu a dezlănțuit emoții sfâșietoare și a stricat prietenii de lungă durată.

„În mod clar, la Hollywood, toată lumea încearcă să-și dea seama cum să se ocupe de asta”, spune Stephen Galloway, decanul școlii de film a Universității Chapman. „Este o problemă incredibil de grea, deoarece mulți oameni vor să susțină Israelul și totuși sunt îngroziți de moartea palestinienilor nevinovați. Totul este acum atât de greu.”

Sprijinul pentru Israel a fost istoric puternic la Hollywood; Fondarea țării în 1948 a fost întâmpinată cu o sărbătoare la Hollywood Bowl, la fel ca și victoria sa în Războiul de șase zile din 1967. În urma raidurilor devastatoare ale Hamas, cu peste 1.400 de cetățeni israelieni uciși și alți peste 200 luați ostatici, inclusiv copii mici și femei în vârstă, mulți din industrie s-au grăbit să condamne violența.

Scrisoare deschisă

Pe 12 octombrie, peste 700 de celebrități și lideri ai industriei, inclusiv Gal Gadot, Bryan Lourd, Jamie Lee Curtis și Ryan Murphy, au semnat o scrisoare deschisă în care a numit acțiunile Hamas „rele” și „barbare”. Directors Guild of America și Screen Actors Guild au emis declarații similare.

Pe 17 octombrie, grupul Artists for Palestine UK a emis o scrisoare deschisă cu peste 2.000 de semnatari, printre care actorii Tilda Swinton, Steve Coogan și Charles Dance, cerând „încetarea cruzimii fără precedent care este aplicată Gazei” și calificând acțiunile Israelului drept „crime de război”, fără a menționa Hamas.

O altă scrisoare deschisă lansată în ultimele zile, semnată de zeci de celebrități, printre care Cate Blanchett, Joaquin Phoenix, Jon Stewart, Ramy Youssef și America Ferrera, l-a îndemnat pe președintele Biden să ceară o încetare imediată a focului. „Jumătate din cele două milioane de rezidenți ai Gazei sunt copii, iar mai mult de două treimi sunt refugiați, iar descendenții lor sunt forțați să-și părăsească casele”, se spune în scrisoare. „Ajutorul umanitar trebuie să fie lăsat să ajungă la ei”.

Mesajele transmise de Hamas prin doi ostatici israelieni pe care i-a răpit în atacul din octombrie. „Noi suntem în pericol aici. Există bombe, îngrozitor”
Mesajele transmise de Hamas prin doi ostatici israelieni pe care i-a răpit în atacul din octombrie. „Noi suntem în pericol aici. Există bombe, îngrozitor”
Mişcarea islamistă palestiniană Hamas a difuzat sâmbătă, 28 aprilie, o înregistrare video în care apar doi ostatici israelieni pe care i-a răpit în atacul său de la 7 octombrie în sudul...
Hamasul „studiază” o contrapropunere israeliană de armistiţiu în războiul din Fâşia Gaza
Hamasul „studiază” o contrapropunere israeliană de armistiţiu în războiul din Fâşia Gaza
Mişcarea islamistă palestiniană Hamas anunţă sâmbătă, 27 aprilie, că ”studiază” o contrapropunere israeliană în vederea unui armistiţiu în Războiul din Fâşia Gaza şi unei...
#Israel, #razboi, #Hamas, #Fasia Gaza, #Hollywood, #actori, #scenaristi , #Razboi Gaza