Hezbollah are în arsenalul său o periculoasă rachetă rusească. Teroriștii amenință că au „pregătit ceva pentru navele americane”

Joi, 09 Noiembrie 2023, ora 23:22
3598 citiri
Hezbollah are în arsenalul său o periculoasă rachetă rusească. Teroriștii amenință că au „pregătit ceva pentru navele americane”
Hezbollah deține rachete antinavă rusești Onyx/ FOTO: zn.ua

Organizația libaneză „Hezbollah” are în posesia sa rachete antinavă rusești de rază medie „Yakhont” (denumirea de export a rachetelor „Onyx”) pe care probabil le-a primit prin Siria, scrie Reuters citând la surse libaneze.

Agenția notează că săptămâna trecută, liderul Hezbollah Sayed Hassan Nasrallah a avertizat Washingtonul că grupul său a „pregătit ceva pentru navele americane” staționate în regiune după izbucnirea războiului din Israel.

„Două surse din Liban familiarizate cu arsenalul grupului susținut de Iran spun că el se referea la capacitățile foarte extinse ale rachetelor antinavă ale Hezbollah, inclusiv rachetele Yakhont de fabricație rusă, cu o rază de acțiune de 300 km”, scrie agenția.

Hezbollah a primit arme din Siria pentru că a luptat în sprijinul președintelui Basha al-Assad, a cărui armată este înarmată de Rusia de mult timp.

Într-un interviu din 2021 acordat canalului TV libanez al-Mayadeen, susținut de Iran, Nasrallah a spus că Ministerul Apărării sirian a achiziționat arme din Rusia pentru a fi folosite în Siria, pe care Hezbollah le-a perceput ulterior ca o formă de „sprijin” pentru apărarea Libanului. În special, era vorba despre rachetele antitanc Kornet

Cu toate acestea, se știe că Hezbollah a folosit pe scară largă arma în timpul războiului din 2006, iar în 2010 Moscova a declarat că a semnat un acord pentru a trimite la Damasc rachete de croazieră antinavă, inclusiv versiunea Yakhont.

Una dintre sursele agenției a spus că capacitățile anti-navă ale Hezbollah au avansat enorm din 2006, când grupul a demonstrat pentru prima dată că ar putea lovi o navă pe mare lovind o navă de război israeliană în Marea Mediterană în timpul războiului cu Israelul.

„Există Yakhont și, desigur, sunt și alte lucruri în afară de asta”, a spus sursa, fără a detalia.

Folosirea de către Hezbollah a acestor arme împotriva navelor de război inamice ar însemna că acest conflict ae escalada într-un război regional major.

Pentagonul a desfășurat nave de război în estul Mediteranei începând cu 7 octombrie, după ce militanții Hamas au atacat Israelul și au ucis sute de civili.

Statele Unite au declarat că au desfășurat două portavioane și nave de sprijin în Marea Mediterană pentru a preveni răspândirea conflictului în Orientul Mijlociu, mai ales pentru a descuraja Iran, care sprijină, în special, Hamas, Hezbollah și Jihadul Islamic Palestinian.

Într-un discurs, săptămâna trecută, liderul Hezbollah Nasrallah a spus că navele de război americane din Mediterana „nu ne sperie și nu ne vor speria”.

„Ne-am pregătit pentru flota cu care ne amenințați”, a spus el.

Oficialii americani au precizat că forțele navale americane desfășurate recent în regiune sunt echipate cu apărare antirachetă.

Rachetele antinavă Yakhont sunt o variantă a rachetei P-800 Oniks. Au fost dezvoltate pentru prima dată în 1993, din 1999 sunt disponibile pentru export. Poat fi lansate din aer, de pe uscat sau de pe submarine.

Mesajele transmise de Hamas prin doi ostatici israelieni pe care i-a răpit în atacul din octombrie. „Noi suntem în pericol aici. Există bombe, îngrozitor”
Mesajele transmise de Hamas prin doi ostatici israelieni pe care i-a răpit în atacul din octombrie. „Noi suntem în pericol aici. Există bombe, îngrozitor”
Mişcarea islamistă palestiniană Hamas a difuzat sâmbătă, 28 aprilie, o înregistrare video în care apar doi ostatici israelieni pe care i-a răpit în atacul său de la 7 octombrie în sudul...
Drone explozive şi rachete ghidate lansate de Hezbollah în nordul Israelului. „Un atac complex”
Drone explozive şi rachete ghidate lansate de Hezbollah în nordul Israelului. „Un atac complex”
Mişcarea libaneză pro-iraniană Hezbollah a anunţat că a vizat sâmbătă, 27 aprilie, două poziţii militare în nordul Israelului, "în ripostă la atacurile inamicului" împotriva...
#Israel, #razboi, #Hamas, #terorism, #Hezbollah, #rachete, #antinava , #Razboi Gaza