Cine e Jannik Sinner, eroul de la Australian Open. La 12 ani era campion într-un alt sport

Vineri, 26 Ianuarie 2024, ora 17:55
9744 citiri
Cine e Jannik Sinner, eroul de la Australian Open. La 12 ani era campion într-un alt sport
Jannik Sinner

La zece ani de când, a ales terenul de tenis în detrimentul pârtiilor, fiind unul dintre cei mai promiţători tineri schiori italieni, Jannik Sinner este pe punctul de a deveni campion de grand slam.

Italianul în vârstă de 22 de ani s-a calificat pentru prima dată la Melbourne în finala unui turneu major, după o victorie uluitoare în faţa campionului en-titre de la Australian Open, Novak Djokovic.

Abia la vârsta de 12 ani, Sinner, vicecampion naţional de slalom uriaş la juniori, a decis să se concentreze doar pe tenis.

Dacă ar fi putut să prevadă scenele de vineri de pe Rod Laver Arena, unde a devenit primul om care l-a învins pe Djokovic pe Melbourne Park după 2.195 de zile, poate că ar fi fost o decizie pe care ar fi luat-o mai devreme.

Aflat acum pe locul patru în lume, ambasadorul Gucci Sinner este unul dintre cei mai străluciţi jucători de perspectivă din acest sport, notează bbc.com.

Şi, susţinut cu pasiune de fanii săi loiali îmbrăcaţi în morcovi, are şansa de a deveni cel mai tânăr campion la Australian Open de când Djokovic a câştigat primul dintre cele 24 de titluri de Slam ale sale în 2008.

În San Candido, un sat din nordul Italiei, în apropiere de graniţa cu Austria, idolul sportiv al lui Sinner nu era venit de pe un teren de tenis, ci era campionul olimpic la schi Bode Miller.

Şansa de a reveni după greşeli în tenis şi de a rezolva problemele în mod activ - în contrast cu schiul competitiv - este un motiv cheie pentru care a decis să facă această schimbare care l-a condus spre prima sa finală majoră.

Coantrenat de Simone Vagnozzi şi de australianul Darren Cahill, care i-a asistat şi pe foştii jucători de top Andre Agassi, Lleyton Hewitt şi Andy Murray, dar a fost şi antrenorul Simonei Halep, Sinner a parcurs un drum lung de la debutul său în grand slam, la 17 ani, în calificări la US Open 2019.

Victoria semnificativă de vineri, (6-1 6-2 6-7 (6-8) 6-3) împotriva lui Djokovici, a evidenţiat şi mai mult ascensiunea sa rapidă, venind la 18 luni după ce a irosit un avantaj de două seturi împotriva sârbului la Wimbledon.

Sinner a fost încurajat în toate momentele bune şi rele ale călătoriei sale de până acum de către "Carota Boys" - un grup loial de fani italieni care asistă la meciurile sale purtând costume de morcovi, după ce Sinner a mâncat unul la o schimbare în timpul unui meci la Viena în 2019.

El a glumit că grupul său de fani a devenit chiar mai faimos decât el - dar cu siguranţă nu este cazul după ce surpriza din semifinala de la Melbourne l-a dus la un pas de un triumf remarcabil.

De când a ajuns la cea mai bună clasare a carierei sale, câştigând Openul Chinei în octombrie, el a mers din ce în ce mai bine, câştigând 19 din ultimele 20 de meciuri şi rămânând neînvins în timp ce a condus Italia la al doilea titlu de Cupa Davis - şi învingându-l pe Djokovici pe parcurs.

Dar dacă a trecut neobservat dincolo de lumea tenisului, modul în care a câştigat în faţa celui mai de succes jucător din toate timpurile l-a catapultat în lumina reflectoarelor.

Statisticile remarcabile din victoria uimitoare a lui Sinner

16 ani - Sinner a devenit cel mai tânăr finalist de la Australian Open de după 2008, când Djokovic a câştigat primul său titlu la vârsta de 20 de ani şi 250 de zile

33 de meciuri - A pus capăt seriei record de invincibilitate al lui Djokovic la Australian Open, administrându-i prima înfrângere după mai bine de şase ani de la eliminarea în turul patru în faţa lui Chung Hyeon în 2018.

3 - După ce a pierdut primele trei meciuri împotriva lui Djokovic, Sinner a câştigat trei din ultimele patru confruntări

1 - Sinner este primul jucător italian din istorie care a ajuns într-o finală de simplu la Australian Open

1 - A ajuns în prima sa finală de grand slam, la şase luni după ce a câştigat primul său sfert de finală la un turneu major, la a cincea încercare, la Wimbledon

0 - Pentru prima dată în carieră, Djokovic nu a reuşit să creeze o singură minge de break într-un meci încheiat la un grand slam

În conferinţa de presă de după meci, Sinner a fost întrebat despre reacţia sa discretă după ce l-a învins pe Djokovic - dar italianul pur şi simplu nu crede că are încă ceva de sărbătorit.

"Evident, înseamnă foarte mult pentru mine să-l înving pe Novak aici, la Melbourne. Dar, pe de altă parte, ştiu că turneul nu s-a terminat", a explicat Sinner. "Duminică este o finală. Sunt emoţii diferite, pentru că finala este întotdeauna diferită. Nu prea contează cât de mare este turneul. În mintea mea, astăzi am ştiut că este o semifinală. Aşa că aştept cu nerăbdare ziua de duminică şi să vedem ce va fi",

Un campion în premieră la Australian Open este garantat în acest an, Sinner urmând să îl înfrunte pe Daniil Medvedev, de două ori vicecampion, după ce rusul, al treilea favorit, a revenit de la 0-2 la seturi pentru a-l învinge pe Alexander Zverev în semifinale.

Sinner a pierdut primele şase meciuri împotriva lui Medvedev, campionul de la US Open 2021, dar de apoi a câştigat ultimele trei meciuri, fiecare dintre aceste victorii fiind obţinută începând din octombrie.

Indiferent de rezultatul finalei de duminică, Sinner speră că victoria în faţa lui Djokovici va contribui la o încredere din ce în ce mai mare în rândul noii generaţii de jucători care vor să înlocuiască trio-ul care a definit o eră: Djokovic, Roger Federer şi Rafael Nadal.

"Ceea ce cred că avem în comun este că avem încredere în noi înşine şi acest lucru ajută foarte mult, deoarece în tenis, atunci când crezi, este deja enorm", a spus Sinner.

"Sunt foarte relaxat, ca să fiu sincer. Încerc doar să muncesc cât mai mult posibil şi, în mintea mea, simt că munca grea se răsplăteşte întotdeauna într-un fel. Muncim foarte mult pentru visele noastre".

"Eroul" care a încercat să-l oprească pe atacatorul din Sydney, care a înjunghiat mai multe persoane, a fost premiat cu cetățenia australiană
"Eroul" care a încercat să-l oprească pe atacatorul din Sydney, care a înjunghiat mai multe persoane, a fost premiat cu cetățenia australiană
Francezul Damien Guerot, care a intervenit eroic pentru a-l opri pe atacatorul care a înjunghiat mortal şase persoane într-un centru comercial din Sydney, sâmbătă, 13 aprilie, a primit...
Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Biroul Electoral Central a stabilit, vineri, 26 aprilie, măsurile pentru exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale la alegerile din data de 9 iunie, menţionând, între altele,...
#Jannik Sinner, #Australian Open, #erou , #stiri tenis