Maia Sandu a câștigat procesul cu fugarul Ilan Șor, lider al opoziției pro-ruse. Ce despăgubiri trebuie să primească

Miercuri, 19 Octombrie 2022, ora 22:25
2321 citiri
Maia Sandu a câștigat procesul cu fugarul Ilan Șor, lider al opoziției pro-ruse. Ce despăgubiri trebuie să primească
Maia Sandu FOTO Facebook

Președinte Republicii Moldova, Maia Sandu, trebuie să primească despăgubiri de 50.000 de lei de la Ilan Șor, unul dintre liderii opoziției pro-ruse, după ce acesta a făcut afirmații mincinoase la adresa sa.

Magistrații Curții de Apel Chișinău au pronunțat hotărârea în acest proces în iulie, dar au publicat-o recent pe site-ul instituției.

”Aserţiunile făcute publice de către apelant afectează grav imaginea intimatei, astfel încât caracterul fals şi defăimător al acestora justifică adjudecarea sumei de 50 000 lei cu titlu de compensare a prejudiciului moral, sumă pe care Colegiul o apreciază ca fiind proporţională gravităţii faptei ilicite comise de apelant în raport cu intimata. În consecință, Colegiul civil concluzionează privind netemeinicia apelului declarat în speţă şi legalitatea hotărârii primei instanțe, situație în care se impune respingerea apelului și menținerea hotărârii instanței de fond”, se arătă în hotărârea instanței.

În plus, Ilan Șor trebuie să recunoască și public că a mințit și a distribuit informații false despre președinta Republicii Moldova.

Decizia Curții de Apel Chișinău nu este definitivă.

Avocatul lui Ilan Șor, Aureliu Colenco, a declarat pentru Adevărul că decizia va fi contestată la Curtea Supremă de Justiție. ”A fost o susținere mai mult politică decât juridică”, a comentat acesta.

Decizia instanței

Magistrații Curții de Apel Chișinău au menținut decizia primei instanței din luna ianuarie a anului 2021, după ce Maia Sandu l-a dat în judecată pe Ilan Șor.

”În motivarea acțiunii înaintate reclamanta a invocat că pe pagina de Facebook https://www.facebook.com/ilanshorofficial/, ***** a publicat pe 06 iunie 2018, ora 14.40, următorul text: ”[...] Trebuie să înțelegi: știu cât de mult ți-a plătit Filat în plic în fiecare lună, ca surplus la salariu, și anume eu am fost cel care punea banii în plic, înainte ca el să ți-i transmită ție. [...] Același text a fost publicat într-o postare separată și în limba rusă”, se arată în hotărârea instanței.

Maia Sandu a anunțat atunci că, dacă decizia primei instanțe va fi menținută, banii vor fi donați unor familii nevoiașe.

”E doar una dintre minciunile folosite de oponenții mei politici în încercarea de a opri venirea la putere a unor politicieni care lucrează pentru popor”, a scris președinta Republicii Moldova într-o postare pe canalul său de Telegram.

În replică, Ilan Șor a îndemnat-o pe șefa statului să nu se bucure înainte de decizia definitivă și a declarat că este interesant faptul că a câștigat procesul abia după ce a devenit șefa statului.

Ilan Șor, liderul partidului „Șor”, a fost condamnat pentru spălare și escrocherie. El a fugit în Israel, părăsind teritoriul Republicii Moldova în urmă cu trei ani, la scurt timp după ce Partidul Democrat din Moldova a cedat puterea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Redeschiderea urmăririi penale în dosarul privind controlul ISU de la Ferma Dacilor. ÎCCJ va judeca conflictul de competență
Redeschiderea urmăririi penale în dosarul privind controlul ISU de la Ferma Dacilor. ÎCCJ va judeca conflictul de competență
ÎCCJ va judeca, marţi, 23 aprilie, conflictul între instanţe privind competenţa de soluţionare a cererii DNA de redeschidere a urmăririi penale în legătură cu modul în care...
Prorușii din Republica Moldova fac alianță la Moscova: "Aici nimeni nu ne închide gura şi ne putem exprima părerea"
Prorușii din Republica Moldova fac alianță la Moscova: "Aici nimeni nu ne închide gura şi ne putem exprima părerea"
Partidele de opoziţie proruse din Republica Moldova, care denunţă eforturile proeuropene ale preşedintei Maia Sandu, s-au reunit duminică, 21 aprilie, la Moscova, unde se află şi oligarhul...
#Maia Sandu presedinte Moldova, #proces, #Ilan Sor, #despagubiri , #Stiri Maia Sandu